Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Alman ekonomisinin bu yıl yeni tip Koronavirüs (Covid-19) sebebiyle yüzde 7,1 küçüleceği uyarısında bulundu.
Bundesbank, Almanya ekonomisine dair yarı yıllık raporunda yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının ardından 2020-2021 ve 2022 yıllarını kapsayan küçülme ve büyüme tahminlerini yayımladı.
Almanya’da bu yıl için takvim etkisinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) küçülme tahminini Covid-19 salgını sebebiyle yüzde 7,1 olarak açıkladı.
2021 yılı için yüzde 3,2 ve 2022 için de yüzde 3,8 büyüme tahmininde bulunuldu.
İKİNCİ ÇEYREKTE GERİLEME HIZLANDI
Bankanın raporunda, Covid-19 salgını ve yayılmasını önlemek için alınan tedbirler sebebiyle yılın ilk çeyreğinde ekonomik üretiminin olağanüstü bir şekilde gerilediği belirtilerek, ikinci çeyrekte gerilemenin daha geniş olacağına işaret edildi.
Alman ekonomisinin Kovid-19’un sebep olduğu resesyonu geride bırakarak, tekrar büyümeye başladığı ifade edilen raporda, ekonomik görünümün belirsiz kalmaya devam ettiği uyarısı da yapıldı.
TEŞVİK PAKETİ İSABETLİ
Raporda görüşlerine yer verilen Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, kamu maliyesinin Alman ekonomisinin istikrarına önemli katkıda bulunduğunu belirterek, "Yeni teşvikler mevcut durumda gereklidir. Hükûmetin ekonomik teşvik programını olumlu olarak değerlendiriyorum.” ifadesini kullandı.
Almanya’da hükûmet, Covid-19 salgınının Alman ekonomisini İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en derin resesyona sürükleyeceğini belirtiyor.
Federal hükûmet GSYH’nin bu yıl 2008-2009 krizi döneminden daha fazla daralabileceğini hesaplıyor.
Covid-19 öncesi ocak ayında Alman ekonomisinin bu yıl yüzde 1,1 büyümesini bekleyen Alman hükümeti, ihracatın düşmesi ve salgının yayılmasını önlemek için alınan önlemlerin iç tüketim üzerindeki etkisiyle bu yıl GSYH’nin yüzde 6,3 azalmasını bekliyor.
ÇOCUK BAŞINA 300 EURO
Krizden zarar gören işletmeleri ve çalışanları desteklemek için verilen destek paketinin tutarı iki gün önce kabul edilen 150 milyar euroluk paketle 900 milyar euroyu buldu. Pakete göre bir defaya mahsus çocuk başına 300 euro yardım yapılacak.
Gıda ürünlerinde Katma Değer Vergis (KDV) yüzde 7'den yüzde 5'e indirildi. Genel KDV oranı ise 6 aylığına yüzde 19'dan yüzde 16'ya, Tüketim Vergisi ise yüzde 7'den yüzde 5'e çekildi.
Sitemizi kullanmaya devam
ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz.
Detaylı bilgi almak için Çerez Politikasını ve Gizlilik Politikasını inceleyebilirsiniz.