Almanya, Müslümanlara yeni hakların tanınmasını tartışıyor

Almanya'nın güneybatısındaki 11 milyon nüfuslu Baden Württemberg (BW) eyalet hükümeti, Müslümanlara yeni haklar verilmesi için çalışma başlattı. Federal Anayasa Mahkemesi'nin bu yılın Ocak ayında okullarda başörtüsü yasağını kaldırmasının ardından Kuzey Ren Vestfalya'da da bu kuralın nasıl uygulanacağı ile ilgili tartışmalar sürüyor.

BW2de her dört kişiden birinin göçmen kökenli olması, yaşayan 500 bin civarında Türk vatandaşıyla toplam 600 bin civarında Müslümana yeni haklar verilmesinin planlanması olumlu karşılandı.

Eyalet Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, "Bugüne kadar çıkan yasalar, kararlar göçmenlerin aleyhine işliyordu. Müslümanlara yeni hakların tanınması, eyaletin kurslar konusunda değişikliğe gitmesi hepimizi sevindirdi." dedi. Yeni uygulamayla Müslümanlara dini bayram ve özel günlerde ibadet izni verilmesi düşünülüyor.

İşverenler ise yeni uygulamaya pek sıcak bakmadı; şimdiden eleştiriler başladı. Müslümanların üç büyük bayramında ibadet yerlerini ziyaret etmeleri için iş verenlerin izin vermeleri gerekiyor. Eyalet Uyum Bakanı Bilkay Öney bugün eyalet meclisinde Müslümanlara yönelik yeni hakların uygulamaya geçmesi için toplantıda konuşma yapacak. Dini bayramlar için izin kolaylığı öğrenciler için de geçerli olacak.

KUZEY REN VESTFALYA'DA TARTIŞMALAR BAŞLADI

SPD ve Yeşiller koalisyon hükumeti mahkemenin kararını geciktirmeden aynen uygulayacağını açıklamış ve bunun hazırlıklarına hemen başlamıştı. Mahkemenin yasağı kaldıran bildirgesinde 'yasak özel durumlarda mesela okul huzurunun bozulması durumunda okul tarafından uygulanabilir' ifadesine itirazlar yükselmeye başladı.

Pazartesi günü bu konuda mecliste eğitim komisyonuna davet edilen hukukçu bilirkişiler bu noktada ümitli olduklarını izah etseler de öğretmenler bu noktadaki çekincelerini dile getirdiler. Öğretmenler başörtülü bir öğretmenin okuldaki huzuru ne zaman bozmuş olacağı konusunda kafaların karışık olduğunu ve bunun keyfi uygulamalara kapı aralayacağını ifade ettiler. Bu ifadenin muğlak olduğunu iddia eden öğretmenler kararın okullara bırakılarak sorumluluktan kaçıldığını düşünüyor. Okullara bu kararın bırakılmasının zararlı olacağına dikkat çeken başka bir düşüncede okullar arası uygulama farklarının oluşacağına dikkat çekiyorlar.

Bu fikirleri savunan öğretmenler yasada bu konuda daha somut ifadeler olmasını talep ediyorlar. Eğitimciler sendikası da bu konuda öğretmenlere destek vererek 'özel' durum kararının okullara bırakılmasının onları zor durumda bırakacağını düşünüyor. Konu bu hafta içinde meclis eğitim komisyonunda görüşülmeye devam edecek. Anayasa Mahkemesi kararında Hırıstiyan inancının okullarda öncelikli ve ayrıcalıklı olmasını anayasaya aykırı bulmuştu. KRV hükimeti de buna uygun olarak kendi eğitim yasasında değişiklik yapacak. CİHAN
13 Mayıs 2015 12:05
DİĞER HABERLER