Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaleti, Müslümanlarla 'devlet anlaşması' imzalıyor

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyalet hükümeti, Müslümanlar ve Alevilerin üzerinde mutabık kaldıkları devlet anlaşması taslağını mecliste grubu bulunan partilere gönderdi. Partilerin görüşüp tartıştıktan sonra mecliste oylanması beklenen anlaşma, imzalandıktan sonra başarı durumuna göre 5 yıl içinde sona erdirilebilecek. Anayasaya uygun olarak hazırlanan anlaşma Müslümanlara, kilise ile aynı hakkı vermiyor.

Almanya'da Müslümanlar ile 'devlet anlaşması' imzalayan eyaletlere Aşağı Saksonya da ekleniyor. Aşağı Saksonya'da eyalet hükümeti ile DİTİB, ŞURA gibi Müslüman kuruluşlarla ve Alevilerin üzerinde mutabık kaldıkları devlet anlaşması taslağı kabul edilerek, mecliste temsil edilen partilere gönderildi. Anlaşmanın iktidar partileri Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller'in yanı sıra Aşağı Saksonya Meclisi'nde temsil edilen Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) ve Hür Demokrat Parti (FDP) meclis gruplarında görüşülüp tartışıldıktan sonra oylanması bekleniyor. İmzalandıktan sonra beş yıl uygunluğu ve uygulanabilirliği gibi başarılı olup olmadığı araştırılacak anlaşma başarılı olmaması durumunda ise iptal edilebilecek. Daha önce Bremen ve Hamburg da Müslümanlarla devlet anlaşması imzalamıştı.

ANLAŞMA KİLİSE İLE AYNI HAKKI VERMİYOR

Anayasaya göre hazırlanan Müslümanların ve Alevilerin toplumda kabulünü hak ve ihtiyaçlarını kapsayan anlaşma Müslümanlar ve Alevilere kilise ile aynı hakkı vermiyor. Genel bir başörtüsü yasağı olmayacağının yer aldığı tasarı anlaşmaya göre başörtüsü yasağı sadece devletin temel değerleriyle ters düşme ve okul huzuru bozulduğunda uygulanabilecek. Kadın erkek eşitliği, özellikle hastane, cezaevleri, bakımevleri ve ihtiyaç duyulan yerlerde manevi rehberliğin yer aldığı tasarı anlaşma ayrıca Müslüman kuruluşlarına maddi yardımı öngörüyor.

Camii ve cemevi inşası gibi konularla birlikte okulda namaz kılma gibi konuların da yer aldığı tasarıda Müslüman derneklerine beş yıl için her yıl 100 bin Euro'ya kadar maddi destek sağlanabileceği yer alıyor. Maddi destekle bu kurum ve kuruluşların devlet ile güvenli bir partner olması gibi altyapının iyileştirilmesi, derneklere idari merkezler kazandırılması amaçlanıyor.

Tasarıya göre dini günlerde ise isteyenler ücretsiz izin alarak evde kalabilecek ve bayramı ailesi ile birlikte geçirebilecek. Aşağı Saksonya'da yaşayan Müslümanların toplumun bir parçası olarak din ve inançlarını açık olarak yaşama hakkı olduğunu belirten Eyalet Kültür Bakanı Frauke Heiligenstadt, "Dolayısı ile bu anlaşma aynı zamanda Müslüman ve Alevilere karşı saygının ve kabulün bir göstergesi." dedi. Ne zaman imzalanacağı hakkında kesin olmayan anlaşma, 'hüsnükabul' kültürü için çok önemli bir mesaj olarak görülüyor CİHAN
15 Aralık 2015 12:45
DİĞER HABERLER