Dünya genelinde şok etkisi oluşturan Panama Belgeleri'nin yankıları devam ederken, Almanya vergi kaçakcılarına karşı önlemler almak için kolları sıvadı. Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin vergi kaçakçılığının önüne geçmek için sadece Almanya değil, aynı zamanda uluslararası alanda bir işleve sahip olacak 'bir ulusal kayıt' üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.
Panama Belgeleri skandalından sonra, ülkelerin vergi kaçakçılığına karşı birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çeken Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble (CDU), kara para aklayıcılarının isimlerinin 'ulusal kayıt listesinde' paylaşılması için çağrıda bulundu.
Bakan Schaeuble, bununla ilgili 10 maddelik bir plan üzerinde çalıştığını Pazar günü açıkladı. Detaylarının Die Welt ve Handelsblatt gazetelerinde yer aldığı planla Schaeuble, vergi cenneti ülkeler üzerinde servetlerin gizlenmesine karşı baskı kurmak istiyor. Alman kamu yayın kuruluşu ARD ile yaptığı bir röportajda Schaueble, kayıtların ulusal düzeyde bağlantılı olması gerektiğini savundu. Vergiyle ilgili bilgileri paylaşmayan ülkelerin cezalandırılması gerektiğini kaydeden Schaeuble, "Böyle bir durumda onları kara listeye alacağız ve onlarla yapılacak bazı finansal işlemler bundan sonra mümkün olmayacak" dedi.
ALMAN BANKALARI TEMİZ
Schaeuble, gazeteci ve diğer kâr amacı gütmeyen grupların da bu kayıtlara erişiminin sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi. Ancak isimsiz paravan şirketlerin yasaklanması için çağrıda bulunmadığını ifade eden Schaeuble, Almanya'daki vergi kaçakçılarının istifade ettiği zaman aşımı tüzüğünün de reforme edilmesini teklif edeceğini bildirdi. Vergi kaçakçılarına karşı sert önlemler almayı öngören Bakan, buna rağmen, Alman bankacılık sektörünün temiz olduğunu savundu.
Alman bankalarının çoğunlukla işleri yoluna koyduğunu işaret eden Schaeuble, "Son senelerde önemli ölçüde ilerleme kaydettik." dedi. Federal Maliye Bakanı Schaeuble, Bild gazetesine verdiği başka bir demeçte ise, "Bize tam şeffaflık gerekiyor." diyerek önümüzdeki haftalarda planını sunmayı amaçladığını söyledi. Handelsblatt'e göre, Avrupa Birliği de vergi cenneti ülkelerin olduğu ortak bir kara liste üzerinde çalışıyor.
11,5 MİLYON BELGEDE ÖNEMLİ KİŞİLERİN İSİMLERİ GEÇİYOR
İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Başkanı Angel Gurria, geçen hafta başlarında, Panama'yı büyük bir gizleme yeri olarak nitelendirmişti. Açıklama sonrası Orta Amerika ülkesi, OECD ile bilgi alışverişini hızlandırmak için hazır olduğunu duyurmuştu. 11,5 milyon sayfalık Panama Belgeleri skandalıyla ünlü ve zengin şahısların Panama merkezli hukuk şirketi Mossack Fonseca aracılığıyla servetlerini sakladıklarının ortaya çıkması dünya genelinde şok etkisi oluşturmuştu.
Spor dünyasının ünlü isimleri UEFA Başkanı Michel Platini ve ünlü futbolcu Lionel Messi'nin vergi cenneti olarak adlandırılan bu merkezde off-shore hesapları olduğu da ortaya çıkmıştı. Belgelerde, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun da aralarında olduğu çok sayıda politikacının da adı geçmişti. Panama Belgeleri'nde 28 bankasının adı geçen Almanya'nın ise iki yıl önce satın aldığı belgelerin küçük bir versiyonundan yola çıkarak hukuk firması Mossack Fonseca'ya bir yıl önce soruşturma açtığı da ortaya çıkmıştı.
Cihan CİHAN