Almanya'daki Türk Okullarına karşı konsoloslukların yaptığı karalama çalışması Alman Basınına yansıdı.
Kölner Stadt-Anzeiger (KSTA) gazetesi, Köln Muavin Konsolosu’nun, Köln/Mülheim Belediye Başkanı Norbert Fuchs’a, semtindeki özel Gymnasium & Realschule okuluna karşı mücadele için baskı yaptığını gündeme taşıdı, gelişmeyi “skandal” olarak nitelendirdi.
AKP Hükümeti’nin Hizmet Hareketi’ne karşı cadı avı Türkiye sınırlarını aşarak, Baden-Württemberg ve Berlin eyaletlerinden sonra Köln’e sıçradı. Kölner Stadt Anzeiger gazetesi, Türkiye’nin Köln Başkonsolosuğu’daki muavin konsolos Hikmet Armağan’ın, Köln’deki özel Gymnasium & Realschule Dialog lisesi ile mücadele için baskı yaptığını gündeme taşıdı.
9 eylül tarihli yayınında manşet yanından haberi yayınlayan Kölner Stadt Anzeiger (KSTA) gazetesi, “Konsolosluktan belediye başkanına baskı” (Konsulat setzt Bürgermeister unter Druck) başlığıyla verdi. Gazete aynı gün ayrıca “Düşmanımın düşmanları” başlıklı bir yorum ve “Belediye Gülen Okulu’nun geleceğini önemsiyor” başlıklı başka bir haber daha yayınladı.
‘OLAY POLİTİK SKANDALA DÖNÜŞTÜ!’
KSTA, “Konsolosluktan belediye başkanına baskı” haberinde, muavin konsolos düzeyinde bir diplomatın, Gymnaisum & Realschule Dialog okulunun olduğu Köln’ün Mülheim semti Belediye Başkanı Norbert Fuchs’tan (SPD) okulla mücadele etmesini istediğini bildirerek, “Bu durum SPD’yi kızdırdı” dedi. Oysa SPD, okulun kurulduğu 2007 yılından beri okula karşı eleştirel tutumuyla öne çıkıyordu. Gazete, “Köln-Buchheim’da olan ve vaiz Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen özel Dialog Okullarıyla ilgili konflikt büyüyerek politik bir skandala dönüştü. Daha okul tatilinin son günü olan 23 Ağustos’ta, Türkiye’nin Köln Başkonsolosluğu Mülheim Belediye Başkanı Norbert Fuchs’a, okula karşı ne yapıldığı ve bu noktada Fuchs’un nasıl yardım edebileceği sorusunu yöneltti. Bunu SPD’li politikacı (Norbert Fuchs) şimdi Kölner Stadt-Anzeiger’e açıkladı” dedi.
KONSOLOS BAŞKAN’A DOSYA SUNARAK, OKULA KENDİ ELEŞTİREL BAKIŞINI DA HATIRLATTI!
Başkan Fuchs’un, muavin konsolos Hikmet Armağan’ın, Türk Hükümeti’nin talebini yerine getirmekte olduğu izlenimi edindiğini aktardığını kaydeden gazete, “ Diplomat onun önüne, Gülen Hareketi’ni hedef alan geniş bir dosyayı sundu ve Fuchs’a kendisinin de, 2007 yılında Dialog okul merkezi kurulurken okula eleştirel tutumunu hatırlattı. Fuchs, “O bu konuda benden daha çok şey biliyor, hatırlıyordu” dedi.
KSTA gazetesi, Belediye Başkanı Fuchs’un Konsolosa okula zarar verecek bir şey yapmayı reddedip, okulun bölgede kabul gördüğünü söylediğini yazdı.
SPD YAPILAN BASKIYA ÖFKELİ!
Diğer yandan AKP Hükümeti’nin konsolosluk üzerinden SPD’li belediyeye baskı yapmasına, sadece Başkan Fuchs değil, SPD teşkilatı ve diğer politikacıların da öfke duyduğunu bildiren KSTA gazetesi, “SPD KRV Eyalet Milletvekili Martin Börschel, Fuchs’un anlattığı gelişmelere kızgınlığını dile getirdi.
Börschel Federal Hükümet’in, yerel politikacıları hedef alan bu ‘rezilce girişimlere’ el koyması gerektiğini vurguladı. Börschel, “Başka ülkelerin iç politik çatışmalarının Almanya’daki birlikte yaşama zarar vermelerine izin verilmemeli, o tür şeylerin burda işi yoktur” dedi. SPD’li Başkan Fuchs da tepkisini dile getirerek “dışardaki anlaşmazlıkların bu semte kadar taşınamayacağını” belirtti.
KLEIN: KÖLN’DE BÖYLE BİR ŞEY DAHA ÖNCE HİÇ YAŞANMAMIŞTI!
Köln Büyükşehir Belediyesi Okullar Sorumlusu Agnes Klein da dışarıdan etki etme girişimini endişe verici bulduğunu belirtti. Klein, böylesi şeylerin okulun öğrencileri ve velilerini tedirgin edeceğinini ve kabul edilemez olduğunu kaydetti. Klein, “Bu çok sıradışı, alışılmadık bir durum, Köln’de böyle bir şey daha önce hiç yaşanmadı” dedi.
‘BELEDİYE GÜLEN OKULUNUN GELECEĞİNİ ÖNEMSİYOR’
KSTA gazetesi aynı gün konuyla ilgili başka bir haber daha yayınlayarak, “Köln Büyükşehir Belediyesi Gülen-Okulu’nun geleceğini önemsiyor” dedi. Yaşananlar ve karalama kampanyaları sonrasında Gymnaisum & Realschule Dialog okulundan 50 civarında öğrecinin kaydını sildirdiğini hatırlatan gazete, SPD’nin, okul aleyhine çalışma yapan Köln Başkonsolosluğu’nu eleştirdiğini kaydetti.
Bunların sonucunda, 650 öğrenciden 50’sinin kaydını sildirdiğini aktaran gazete, ancak okulun müdürü Osman Esen’in, bu arada 10 civarında “bio Alman” olan yeni öğrencinin kaydolduğunu aktardığına yer verdi.
Büyükşehir Belediyesi’nin okulun varlığını sağlıklı şekilde sürdürmesine önem verdiğini aktaran Alman gazetesi, hem Esen, hem de Okullar Sorumlusu Klein’ın, şu anda belediyenin okulu işletmeyi üstlenmesini gerektirecek kadar büyük bir sorun görülmediğini aktardığına dikkat çekti.
Haberi yapan gazetecilerden Joachim Frank konuyla ilgili bir de, “Düşmanımın düşmanları” (Feinde meiner Feinde) başlıklı bir yorum yazarak, hükümetinin ilgilerini temsil eden diplomatın mesleğini yanlış yönde kullandığını belirtti.
ZİVER ERMİŞ KÖLN- ZAMAN AVRUPA