Almanya'da yeni tartışma: Bir Müslüman Hristiyan Demokrat Parti'nin lideri olabilir mi?

CDU milletvekili Brinkhaus, Protestan haber ajansı Idea'ya verdiği mülakatta kendisine yöneltilen "2030 yılında bir Müslüman, CDU'nun başına geçip başbakan olabilir mi?" sorusuna, "İyi bir politikacıysa ve değerlerimizi, siyasi görüşlerimizi temsil ediyorsa neden olmasın?" şeklinde cevap verdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) hararetle bir konuyu tartışıyor: "İleride CDU'nun başına bir Müslüman geçer ve başbakan olur mu?"

Tartışmaları başlatan isim Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin Parlamento Grup Başkanı Ralph Brinkhaus oldu.

2030'DA CDU'NUN BAŞINA MÜSLÜMAN BİRİ GEÇEBİLİR Mİ?

CDU milletvekili Brinkhaus, Protestan haber ajansı Idea'ya verdiği mülakatta kendisine yöneltilen "2030 yılında bir Müslüman, CDU'nun başına geçip başbakan olabilir mi?" sorusuna, "İyi bir politikacıysa ve değerlerimizi, siyasi görüşlerimizi temsil ediyorsa neden olmasın?" şeklinde cevap verdi.

Brinkhaus mülakatı şubat ayının sonunda verdi. Ancak Alman siyakçinin beyanları 6 Mart Çarşamba günü Bild gazetesinde yayımlandıktan sonra gündeme oturdu.

Brinkhaus'un sözlerine dair beyanat üst üste geldi. Mecklenburg-Vorpommern eyaleti CDU teşkilat başkanı Vincent Kokert, "Tanrı aşkına, Ralph Brinkhaus'un böyle bir şey söylediğine inanamıyorum. Hayır, buna gerçekten inanamıyorum." diyerek şaşkınlığını dile getirdi.

CDU'NUN İSMİNDE İLK KELİME "HRISTİYAN"

DW Türkçe'nin haberine göre parti Yönetim Kurulu üyelerinden Elisabeth Motschmann, İslam'ın CDU değerleriyle bağdaştırılabileceği yönünde görüş bildiren Brinkhaus'un fikrine katılmadığını söyledi. 

Motschmann, "İslam'ın değerleri bizim değerlerimizden çok farklı. Erkek ve kadının eşit haklara sahip olması konusunu buna örnek gösterebiliriz." diye konuştu.

CDU/CSU Parlamento Grup Başkanı Brinkhaus, söz konusu mülakatta, liderlik vasıfları konusunda insanların değerlerinin dinlerinden daha önemli olduğunu söylemişti. Brinkhaus, "CDU bir dini topluluk değil. Bizi Katolik Kilisesi'nden ayıran da bu." demişti.

Ancak bazı milletvekilleri, partinin ismindeki "Hristiyan" ifadesine işaret ederek Müslüman bir CDU lideri olamayacağını iddia etti. Bild'e konuşan CDU milletvekili Eberhard Gienger, "Partinin ismindeki 'C' rastgele seçilmedi." dedi.

Gienger ayrıca sadece CDU'dan değil, hiçbir partiden Müslüman bir siyasetçinin Almanya başbakanı olmaması gerektiğini söyledi. CDU'lu vekil, "Müslüman bir başbakan, Almanya'da çoğunluğu da Müslümanların oluşturduğu izlenimi verir. Ancak böyle değil." diye konuştu.

SERAP GÜLER'DEN DESTEK

Brinkhaus'un açıklamalarına destek verenler de oldu. CDU'nun yönetim kurulundaki tek Müslüman üye Serap Güler, "Siz ciddi misiniz? Brinkhaus'un söylediğinin dışında bir şey ifade etmek, ana akım bir partiye ya da anayasayı ciddiye alan bir partiye ait değildir." diye tweet attı.

Schleswig-Holstein eyaletinin Eğitim Bakanı Karin Prien de parti lideri ya da başbakan olmak için Hristiyan olmak gibi bir özelliğin aranmasında hiçbir neden göremediğini ifade etti.

Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise bütünsel olarak ele aldığı bu tartışmayı "tamamen aptalca" diye tanımlıyor.

SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner, Saarbrücker Zeitung'a yaptığı açıklamada, "Bu kimlik tartışmaları sadece CDU'da yapılır," ifadesini kullandı. 

Stegner, "Almanya'daki gerçek sorunlarla ilgileri yok." diye ekledi.

08 Mart 2019 15:55
DİĞER HABERLER