Almanya'daki Türkler dikkat! Yeni yılla birlikte başladı...

Terörizmle mücadele ve kara para aklamayla mücadele eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT), kişilerin farklı ülkelerdeki mali kayıtlarının devletler arasında paylaşımını kolaylaştırmak için hayata geçirdiği ve bugün uygulamaya başladığı sistem Avrupa'daki bazı Türk vatandaşları için kabusa dönüşebilir.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) bünyesinde de vergi kaçakçılığını ve kara para aklamayı engellemek için,”Otomatik Bilgi Değişimi” (AEOI) sistemi kuruldu. Türkiye gibi OECD üyesi 35 ülke ile 22 başka ülkenin katıldığı program uyarınca ülkeler kişi ve kuruluşların gelir, banka hesabı, vergi ödemesi ve mal varlığı bilgilerini birbirleriyle ortak paylaşıma açacak.

Birçok ülke eylül ayından itibaren bilgi paylaşımına başlarken, program 1 Ocak 2018'den itibaren tamamen uygulamaya geçti. Şimdiye kadar devletler bu bilgileri talep gelmesi halinde birbirleriyle paylaşıyordu. Ancak programla bu işlem daha da kolaylaştı. Hatta bir tık kadar, anında erişime açık hale geldi.

Özellikle Almanya'da yaşayan, Türkiye'de parası, malvarlığı ve girişimleri bulunduğu halde işsizlik maaşı, Hartz4 denen sosyal yardım gibi haklardan faydalanan bazı Türk vatandaşlarının devletten aldığı bu yasa dışı gelirleri artık başlarına dert açacak.  Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'deki varlıklarıyla ilgili bilgilere erişim hakkı elde eden devletler sosyal yardımları kesebilecek hatta 10 yıl geriye dönük olarak verilen sosyal yardımları geri talep edebilecek. Özetle örneğin Türkiye'de banka mevduat hesabı, yazlığı ve arabası olan bir kişi bunları Almanya'ya bildirmeden sosyal yardım almışsa ceza alabilecek.

KAYITLAR MUTLAKA İNCELENECEK

Avrupa devletlerinin milyonlarca Türk vatandaşının kayıtlarını incelemesi beklenmezken yüklü miktarda sosyal yardıma başvuran ve haklarında ihbarda bulunulan kişilerin sıkıntı yaşayabileceği belirtildiği öne sürülüyor. Ancak bazı hukukçulara göre özellikle Almanya'da vergi disiplini gereği inceleme mutlaka yapılacak.

Hannover'de yaşayan Avukat Dr. Mohamet Bulut’un konu ile ilgili yaptığı açıklamada ”Almanya’da vergi sistemi gayet düzenli ve disiplinli bir şekilde işlemektedir. Faiz gelirleri de vergi kalemlerinden biridir. Bu bağlamda Almanya’da ikametgahı olup da yurt dışındaki bankalarda parası olanlar ve bu paradan faiz geliri elde edenlerden Almanya bilgi sahibi olacak. “Otomatik Bilgi Transferi” anlaşması çerçevesinde, 2017‘deki bilgiler toplanmaktadır. Alman maliyesi, sosyal yardım alanların mutlaka Türkiye’deki mal varlıklarını soruşturacaktır ve Türkiye maliyesinden gerekli bilgileri temin edecektir. Bankada parası ve faiz geliri olduğu tespit edilen kişilerden cezai soruşturma kapsamında olanlar için geriye dönük 10 sene, normal durumda 5 sene olmak üzere işlem yapılabilecektir” dedi.

01 Ocak 2018 16:58
DİĞER HABERLER