Almanya'dan sonra Rusya'dan: Bu yıl Rus Turist zor

Türkiye'ye gelen turistlerin büyük bölümü Almanya ve Rusya'dan. 2019’da Türkiye'ye gelen toplam 51,7 milyon ziyaretçinin en çok sayı Rusya ve Almanya'dan geldi . Rusya hükümeti bu yıl vatandaşlarının yurtdışına seyahate çıkmasını istemiyor.
Almanya'nın seyahat yasağı konusunda henüz olumlu bir adım atmaması Türkiye turizmi için karanlık bir tablo ortaya koyarken, Rusya'dan da negatif sinyal geldi.

Rusya hükümeti, bu yıl vatandaşlarının yurt dışına seyahate çıkmasını istemiyor.

Türkiye turizminin belkemiği sayılan Rus turistlerin sayısı 7 milyona yaklaşıyor.

 Türkiye Rusya hükümeti ile turizmin başlaması için görüşmeler yapıyor.

Cumhuriyet'ten Jale Özgentürk'e konuşan Moskova’da bulunan Dünya Türk İş Konseyi Avrasya Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır, “Bu yıl Rusya’dan turist gelmesi zor olacak” diyor.

Koronavirüs salgını sürecinde en fazla etkilenen ülkelerden biri Rusya. Üç aydır sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Bugünlerde sınırlı bir açılım var ve sadece iş insanlarının evden çıkmasına izin veriliyor. İki gün de işi olanlar belge alırlarsa evden çıkabiliyor.

Rusya, Türkiye ekonomisi için önemli bir partner. 2019 itibarıyla 21.7 milyar dolar dış ticaret hacmi var. Türkiye’nin ihracatı sadece 3.46 milyar dolar yani ciddi bir dış ticaret açığı var ama turizm en önemli alan. Bu ülkeden geçen yıl yaklaşık 6 milyondan fazla turist geldi.

Pandemi ile birlikte turist sayısının düşmesinin kesin olduğunu söyleyen Özgentürk, Savaşır'ın ikili ilişkilerin yolunda gittiğini, ancak ekonominin sıkıntılı olduğunu söylediğini aktarıyor:

"Turizm konusu bu yıl için meçhul. İş seyahatlerine izin verilecek ama turizm için çok zor görünüyor. Burada bazı kesimler Türkiye’ye yanıt verilmesini istiyor ama genel kanı bu yıl Türkiye’ye gidiş çok az olacak. Uçak krizinin yarattığı ekonomik zorlukları yeni yeni aşmaya başlayan Türk turizmciler için zor günler yaşanıyor.”

2020 yılına kötü başlayan turizm sektöründe koronavirüs sonrası yaşanan rezervasyon iptallerinin önü kesilmeyince turizmciler 2020’nin kayıp yıl olacağı üzerine hesaplarını yapmaya başlamıştı.

Rusya turizm sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar toplu çöküşü önlemek için hükümete başvurup ‘Force Majeure- Mücbir sebep’ ilan edilmesini dahi istemişti.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, koronavirüs salgınının Türkiye'de yeni yeni etkisini göstermeye başladığı mart ayında yaptığı açıklamada, Ocak, şubat ve mart aylarının ‘kayıp aylar’ olduğunu belirterek, bu aylardaki kaybın yüksek sezonu etkilemeyeceğine ilişkin değerlendirmelerin doğru olmadığını kaydetmişti. Bağlıkaya, Türkiye turizm sektörünün tarihinin en ciddi sınavını verdiğini ifade etmişti.
05 Haziran 2020 10:14
DİĞER HABERLER