Dizinin kahramanı Murat Şahin, bölük pörçük sahneleri bir araya getirip silinip giden geçmişinin izini sürüyor.
Onun geçmişine kavuşması, bir anlamda Türkiye'nin de hafızasını tazelemesi anlamına geliyor.
TRT'de yayınlanan Aynadaki Düşman-Teşkilat dizisi, her bölümde ülkenin hafızasını tazelerken yakın geçmişte yaşanan, gündemi uzun süre meşgul eden, zamanla unuttuğumuz olayları yeniden gündeme getiriyor.
Dizi yayına başlamadan önce 'devlet kanalında Kurtlar Vadisi' dizisi gibi söylentiler çıksa da aslında Aynadaki Düşman-Teşkilat, bambaşka bir iddiayla yol alıyor. Dizinin yapımcısı İsmail Özer, Teşkilat'ı insanları eğlendirmek amacıyla yaptıklarını söylerken bir istihbarat dizisinin pekâlâ bunu başarabileceğine inanıyor. Mesaj vermek, dizinin hedefi olmasa da konuları ele aldıkça üzerinde çok fazla konuşulacak olayları gündeme getirdiği bir gerçek. Yani Aynadaki Düşman-Teşkilat, bir yandan insanları eğlendirirken diğer taraftan konuşturmayı başarıyor.
Konu Türkiye'de meydana gelen siyasî cinayetler, Kürt meselesi ya da kirli ilişkiler olunca hemen akıllara 'Bu tür konuları TRT'de ele alabilmek ne kadar mümkün?' sorusu geliyor. Öyle ya devletin tavrının belli olduğu bu tür konularda bir senaryo ne kadar özgür kalabilir? Senaryoyla ilgili küçük müdahalelerin dışında herhangi sansürle karşılaşmadıklarını söyleyen Özer, "Devlete halel getirecek bir şeyi zaten biz de yapmayız." diyor. O, herkesi aynı anda mutlu etmenin zor olduğunu düşünüyor ama bu dizinin kimseyi rahatsız etmediğine inanıyor. Tabii çekimlerdeki başarısı, konuları ele alış biçimini kıskanacak olanları bir tarafa bırakırsak... Bir istihbarat dizisinin olmazsa olmazı aksiyon sahneleri Teşkilat'ta da ön plana çıkıyor. Hatta dizinin ilk bölümlerinde ekrana gelen Osmanbey'de bir binayı patlatma sahnesi, dizinin aksiyon noktasındaki iddiasını ortaya koyuyor. Dizi için 8 bin metrekare alanın üzerine 3 bin metrekarelik bir de istihbarat merkezi kurulmuş.
Eski bir medya mensubu olan İsmail Özer, istihbarat dizisi çekiyor ama sanmayın ki onun yolu istihbaratçılarla sık kesişmiş. Tam aksine şu ana kadar herhangi bir istihbaratçıyı tanımadığını söylüyor. Dizi ile ilgili devletin çeşitli kuruluşlarında görevli isimlerden destek alınıyor. Fakat bu kişiler arasında ne eski ne de yeni istihbaratçılar var. Dizinin danışmanları yakın tarih konusunda uzman olan, üniversitelerde farklı kürsülerdeki görevli isimlerden oluşuyor. Aynadaki Düşman dizisinde Haluk Piyes, Fadik Sevin Atasoy, Mehmet Çevik, Mine Tugay, Şafak Sezer gibi oyuncular yer alıyor. Çelebi karakteri ile kötü adamı bu defa Şafak Sezer üstlenmiş durumda. Komedyenliğiyle tanıdığımız Sezer, kötü adam karakteri ile ilk defa izleyicinin karşısına çıktı. Uzun bıyıklı ve kötülük yapmaktan zevk alan bu karakterin Sezer'e çok yakıştığı bir gerçek. Herkes 'acaba Şafak Sezer'den kötü bir adam olur mu' diye düşünürken aslında bu rol için iyi bir tercih olduğu daha ilk bölümden kendini gösterdi.
'Dizideki karakterlerin kim olduğu, gerçek hayatta kimle eşleştiği' gibi meseleler tabii ki her zaman izleyicinin merak konusu. Fakat İsmail Özer, karakterlerin gerçek yaşamda bire bir kimseyle eşleşmediği noktasında ısrarcı. Tabii benzer karakterler için 'toplumda çok' demekten de geri kalmıyor. Siyasî mesaj vermek yerine izleyiciye ekran karşısında istihbarat heyecanı yaşatmayı arzulayan Teşkilat'ta olaylar gittikçe daha heyecanlı ve girift bir hal alıyor. Durum böyle olunca dizi istihbarata meraklı olanların da tercihi oluyor.
ZAMAN