Aman sahibinden ikinci el araç alırken dikkat!

Aman sahibinden ikinci el araç alırken dikkat!
Sahibinden ikinci el araç alırken sakın sadece mesajla yetinmeyin.

Sahibinden araç alırken TRAMER’e aracın plakası mesaj olarak atıldığında kayıtlara ulaşmak mümkün ancak ikinci el satın alınmak istenen araç için sadece mesajla yetinmeyin.

Yeni araç satışlarında, bu araçlara önce eski plakaların verilmesi kayıtlarda sorun çıkarabiliyor. Plakanın olduğu eski araç pert olmuşsa, yeni otomobil de TRAMER kayıtlarında pert görünebiliyor. Şasiye bakılmalı. Ağır hasar alan otomobiller için kullanılan pert kavramı ortadan kalktı. Sigorta literatüründe bu kavramın yerini tam ve ağır hasarlı olmak üzere iki ayrı kavram aldı. Bugün'ün haberine göre tam hasarlı olarak belirlenen araçlar, tamiri mümkün olmayan ve trafikten çekilmesi gerekenler olarak tanımlanırken ağır hasarlılar, tamir edildikten sonra trafikte tehlike oluşturmayacak araçlar olarak değerlendiriyor.

Mesajla yetinmeyin

Böylece pert araçların trafiğe girmesine engel olmayı amaçlayan sektör ,MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu Üyesi Zeki Akbal’a göre umduğunu bulamadı. Akbal’ın verdiği bilgiye göre TRAMER’e aracın plakası mesaj olarak atıldığında kayıtlara ulaşmak mümkün. Fakat bu yeterli değil. Normal bir aracın hasar kaydının detaylı şekilde mesajla geldiğini ifade eden Akbal, pert kayıtlı araçlarda ise detay sunulamadığını açıkladı. Akbal, satın alınmak istenen araç için mesajla yetinmek yerine bizzat trafikten kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

TOBB Otomotiv Ticaret Meclisi Başkanı Yüksel Mermer, ağır hasarlı araçların tamir edilse bile yeterli dayanıklılığa ulaşamadığını, insan hayatı için riskler oluşturduğunu ifade etti. Mermer, “Pert araçların tekrar trafiğe katılma oranı çok yüksek. Bunların hepsi hurdaya ayrılmalı” dedi.

Mutlaka yetkili servis görmeli

Pert araçların sigorta şirketleri tarafından ihaleyle satıldığını hatırlatan Mermer, şöyle devam etti: “Bu araçlar toplama merkezlerine teslim edilmeli. Fakat bu işe yapan ikinci elciler var ve araçları sigorta şirketlerinden alıp tamir ettirip satıyorlar. Tüketiciler mutlaka TRAMER’den aracın durumunu kontrol ettirmeli ve yetkili bir serviste araca baktırmalı.” Bu işin ticaretinin yüzde 99 internetten yapıldığını vurgulayan Akbal, şu noktalara dikkat çekti: “Normal bir aracın ikinci el fiyatı 30 bin liraysa pert bir aracın fiyatı en fazla 20 bin lira olur. Bu araçların nasıl tamir edildiği bilinmediğinden ileride sorun çıkarma ihtimalleri yüksek. Bu nedenle de galeriler bu işe yaklaşmıyor. Çünkü sorun olduğunda hepsinin yeri belli. İnternetteyse aracı aldıktan sonra satıcı ortadan kayboluyor.”

Yüzde 50’den fazlası dönüyor

Son dönemde pert araçların tamir edilip trafiğe çıkma oranlarının iyice arttığını belirten Zeki Akbal, “Geçen yıl 33 bine yakın aracın pert kaydı yapıldı. Bunun yüzde 50’den fazlası çeşitli hilelerle tamir edilip tekrar trafiğe çıkıyor” dedi.

Kendilerinin de bir galerici olarak bu tuzağa düşebildiğini ifade eden Akbal, şöyle devam etti: “Bazen eş dosttan güvenerek aracını alıyoruz, kontrol ettirdiğimizde pert kayıtları olduğunu ortaya çıkıyor. Tüketiciler de çok dikkat etmeli. İkinci el araç almak isteyenlerin en çabuk düştükleri yanlış, aracın dışına bakıp karar vermeleri."

Bu araçlar hemen trafikten çekilmeli

Kavramları değiştirmek yerine pert araçların hızlıca trafikten çekilmesinin daha doğru olduğunu savunan Zeki Akbal, “Sigortacılar daha az zarar etmek için ağır hasarlı araçları ara mahallelerde, sanayilerde çıkma parçalarla tamir ettirip satıyor. Bu araçlar sigorta işlemlerinde hemen pert olarak uyarı veriyor. Fakat bunun önüne geçmek için de araçların şase ve seri numaralarında bir harf değiştiriliyor ve araç başka bir araca dönüşüyor” dedi.

10 Ağustos 2013 11:28
DİĞER HABERLER