Amasya Şeker Farikası 500 bin ton şeker pancarı alacak

Amasya Şeker Fabrikası, toplam 100 gün sürecek 62'inci şeker pancarı alım kampanyasını törenle başlattı. Fabrika, 500 bin ton şeker pancarı alımı yapacak.

Suluova ilçesinde bulunan fabrikanın pancar alım meydanında düzenlenen törene Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin'in yanı sıra CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, fabrika çalışanları ve çiftçiler katıldı. Amasya Şeker Fabrikası Genel Müdürü Hasan Çapraz, başlattıkları kampanya ile sözleşmeli üreticilerden 500 bin ton pancar satın alacaklarını söyledi. Alacakları 500 bin ton pancar karşılığında çiftçilere yaklaşık 100 milyon lira ödeme yapılacağını belirten Çapraz, pancar alımına başlamadan, çiftçilere 8 milyon lira ayni ve nakdi avans ödemesi yaptıklarını ifade etti.

Çapraz şunları kaydetti: "Kampanya döneminde satın alınacak 500 bin ton pancardan 57 bin 500 ton kristal şeker, 21 bin ton melas, 5 bin ton melaslı kuru küspe ve 165 bin ton yaş küspe üretilecektir. Bu yılki kampanya yaklaşık olarak 100 gün sürecek, üretilecek ürünlerin ülke ekonomisine yaratacağı katma değer ise bugünkü fiyatla 155 milyon lirayı bulacak, devletimize ödeyeceğimiz toplam vergi büyüklüğü 22 milyon lira olacaktır."

PANCAR EKİMİNDE KOTA SINIRI OLMAYACAK

Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Uysal ise pancar eken çiftçiye verilen fiyatlarda iyileştirmeler yaparak pancar ekimini çoğaltmaya başladıklarını söyledi. Kendi bölgelerinde pancar ekimi kotasını da kaldırdıklarını ifade eden Uysal, "Çünkü yaklaşık 500 bin ton pancara ihtiyacımız vardı. Biz kendi ekim alanımızdan 400 bin ton tedarik edebildik. Fabrikamızın bu yıl ki kotası olan 57 bin 500 ton şekeri üretebilmek için eksik kalan hammaddeyi dışarıdan almak zorundayız. Bu fabrikanın çalışması, istihdam ve huzurlu yaşam oluşturabilmesi, çiftçimizin bol kazanabilmesi için dış sahadan alım yapmak zorundayız. Bizler kendi bölgemizde son kiloya kadar taahhütte bulunan çiftçimizin malını aldıktan sonra kalan eksiğimiz olur ise bunu tamamlamak için dışarıdan pancar alımımız devam edecektir. Gerek içerde kendi çiftçimizi gerek ise dış sahalarda ki çiftçimizi eşit tutup hiçbirini diğerinden farklı değerlendirmedik. Her iki taraftaki çiftçilerimizin fabrikamıza teslim ettiği pancar bedeli aynı değerde olacak şekilde çalışmalarımız olmuştur ve gerekir ise bu şekilde de devam edecektir." dedi.

Toplam 847 personel ile birlikte çalıştıklarını kaydeden Uysal, "Hammadde temini için yaklaşık 4 bin 433 çiftçi ailemiz bize ürün temininde destek verecek, ürettiği pancarını teslim edecek. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da pancar ekimi yapan çiftçilerimize elimizden geldiğince desteklerimiz hep devam edecektir." şeklinde sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından fabrikaya ilk pancarı teslim eden üreticilere protokol üyeleri tarafından çeşitli hediyeler verildi. Daha sonra yapılan duanın ardından kurban kesimi ile pancar alım çalışmaları başladı. CİHAN
15 Eylül 2015 17:41
DİĞER HABERLER