Amerikalı astronot 340 gün sonra Dünya'ya döndü

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bir yıllık görev sürelerini tamamlayan Amerikalı astronot Scott Kelly (51) ve Rus kozmonot Mikhail Kornienko (55), Dünya'ya döndü. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), astronot Kelly, ve Kornienko'u taşıyan Soyuz TMA-18M kapsülünün bugün (2 Mart) yerel saatle 10.26'da Kazakistan'a indiğini açıkladı.

NASA'nın Mars ile ilgili projelerini hayata geçirmeden önce insan bedeninin uzay koşullarındaki yaşama nasıl tepki vereceğini ölçmek amacıyla görevlendirilen Kelly'in çalışmalara büyük katkıda buldunduğu ifade edildi.

Uzun bir uzay görevinden sonra dünyaya dönen Kelly, kendisini karşılayanları selamlayarak "Dünya'nın havasını yeniden içime çekmek, harika bir şey." dedi.

NASA yöneticilerinden Charles Bolden, Kelly'in ISS'deki bir yıllık misyonunun, Amerika'nın uzay ve Mars yolculuğu konusundaki bilgilerini ilerlettiğini söyledi. Bolden, Kelly'in son gerçekleştirdiği misyon sayesinde Mars yolculuğu için edinilen bilgileri 'dev bir sıçrama' olarak niteledi. Uzayda bir yıl kalan Kelly, 'uzayda en uzun süre kalan ilk Amerikalı astronot' oldu.

REKOR RUSLARIN

Kelly'nin daha önceki görevleriyle uzayda geçirdiği toplam süre ise 520 güne ulaştı. Rus Genady Padalka, 879 günle uzayda en fazla zaman geçiren kozmonot olarak biliniyor.

NASA, Kelly'in ISS sınırları dışında 3 uzay yürüyüşünü başarıyla gerçekleştirdiğini belirtti.

Uzayda uzun zaman kalan astronotların görme ve kas güçlerinde bazı sorunlar olabiliyor. Ancak Kelly, geçen hafta doktorlara verdiği bilgide kendisini çok iyi hissettiğini söylemiş "100 gün hatta 100 yıllığına bir defa daha gidebilirim" şeklinde duygularını aktarmıştı. Amerikalı astronot, uzayda kalmanın en büyük zorluğunu "dünyada sizin için değerli olan insanlardan uzak kalmak" olarak tanımladı.

Tek bir seferde uzayda en uzun süre kalma rekoru, 8 Ocak 1994 ve 22 Mart 1995 arasında Mir Uzay İstasyonu'nda 437 gün 18 saat geçiren Rus kozmonot Valeri Vladimirovich Polyakov'a ait.

UZAYDA GÜNDE EN AZ 2 SAAT KOŞTU

Uzay çalışamları sırasında kaslarını kullanmak zorunda kalamayan astronotlar, kaslarının bir kısmını kaybetme tehlikesi yaşıyor. Kelly, uzayda kaldığı süreç içerisinde günün en az 2 saatini koşarak geçirdi.

730 LİTRE SU İÇTİ

Amerikalı astronotun toplamda 730 litre (200 galon) su içtiği belirtildi. Uzayda astronotların tükettiği sıvının yüzde 93'nün geri dönüşümü oluyor. Tüketilen sıvılar 8 gün içinde tekrar kullanabiliyor. Hatta dönüşüm sonrası elde edilen sıvının dünyadaki sudan daha temiz olduğu belirtiliyor.

Dünyanın etrafında 5 bin 440 defa döndü. 28,160 km hızla toplam 231 milyon 498 bin 542 km yol yapmış oldu. Her 90 dakikada bir gün doğumuna şahit olan Kelly, toplam 10 bin 944 gün doğu ve gün batımına şahitlik etti. Günde toplam 16 defa gün doğumu yaşamış oldu.

Kelly, görevi boyunca uzaydan toplam bine yakın fotoğraf paylaştı.Cihan CİHAN
02 Mart 2016 18:06
DİĞER HABERLER