Anadolu Sigortanın Bir Usta Bin Usta

Anadolu Sigortanın Bir Usta Bin Usta projesi -Anadolu Sigorta Genel Müdürü Ülken: Bir Usta Bin Usta projesi 10 yıllık bir proje. Bu projeyi daha da uzatarak geleneksel Türk el sanatlarına daha da fazla katkıda bulunmak amacındayız
NEVŞEHİR (A.A) - Anadolu Sigorta tarafından gerçekleştirilen Bir Usta Bin Usta projesi, Kapadokya bölgesinin el sanatları merkezi Avanosta Çömlek Yapımı eğitimleri ile devam ediyor.
     Kültür ve Turizm Bakanlığının teknik danışmalığını yaptığı projenin 13.cü adımı olarak Nevşehir Üniversitesi Avanos Meslek Yüksekolunda devam eden eğitim kursunu Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yener Altuntaş ve Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu ziyaret etti.
     Anadolu Sigorta Genel Müdürü Ülken burada yaptığı açıklamada, Anadoluda kaybolmaya yüz tutan meslekleri topluma kazandırmak amacıyla kuruluşunun 85. yılında Bir Usta Bin Usta projesini hayata geçirdiklerini projenin 13. adımını Avanosta çömlek eğitimleri ile devam ettirdiklerini söyledi.
     Anadolu Sigorta olarak unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını sosyal sorumluluk projesi kapsamında desteklediklerini belirten Ülken, Avanosta bulunmak nedenimizde çömlekçilikle ilgili çalışmaları tanıtma, bu dalda da yeni ustalar yetiştirip bölgemizin hem ekonomik kalkınmasını hem istihdamını daha da geliştirmek dedi.
     Projeye 2010 yılında başladıklarını Avanostaki çömlekçilik eğitiminin de projenin 13. bölümünü kapsadığını kaydeden Ülken, bu projenin 10 yıl süreyle devam edeceğini üçüncü yılında oldukları bu projeyi daha da uzatarak geleneksel Türk el sanatlarına daha da fazla katkıda bulunmak amacında olduklarını ifade etti.
     Avanosun Hitit uygarlığı döneminden bu tarafa çömlekçiliğin merkezi olduğunu son yıllarda değişen şartlar ile bu sektörün daraldığını, geliştirdikleri bu proje ile bu sektöre yeni ustalar kazandırma amacında olduklarını anlatan Ülken şöyle devam etti:
     Projemiz ayrıca bu yıl yurt içinden ve yurt dışından çeşitli ödüllere de layık görüldü. Bu proje ulusal ve uluslararası en önemli proje haline geldi. Bir Usta Bin Usta projesi 10 yıllık bir proje bu projeyi daha da uzatarak geleneksel Türk el sanatlarına daha da fazla katkıda bulunmak amacındayız. Hitit uygarlığı döneminde bu yana bölge halkına kültürel ve ekonomik kalkınmasında yer tuttu. Ancak değişen hayat koşulları, gelişen teknoloji büyük el emeği gerektiren çömlekçiliğin giderek küçülmesine neden oldu. Antik dönemdeki adı Venessa olan tarihten bu yana çömlek yapımında önemli yer tutan Avanos dışında bu sanatla uğraşanların sayısı gittikçe azaldı. Buradan yetişecek kursiyerler öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen bir sertifika sahibi olacaklar ve bundan böyle bakanlıklarımızın açmış olduğu kurslarda öğretici vasfıyla eğitmen vasfıyla yer alabilecekler.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Altuntaş da, bakanlık olarak projenin teknik koordinatörlüğünü yaptıklarını birincil amaçlarını geleneksel Türk el sanatlarının yaşatılmasını sağlamak ve yok olmasını önlemek olduğunu kaydetti.
     Bu proje ile istihdamı da artırmayı hedeflediklerini ifade eden Altuntaş, Bizim birincil amacımız geleneksel kültür değerlerimizin yaşatılması hayatını devam ettirebilmesi aynı zamanda istihdamı sağlayabilmek ve kaybolmasını da önlemek. Bunları aynı zamanda bilgi belge arşivimize de kaydediyoruz, tespitlerini yapıyoruz. İnşallah bunu 10 yıllık süreçte de başarıyla tamamlarız. Kapadokya bölgesi çömlekçiliğin seramiğin ana yurtlarından biri. Bu proje ile yetişecek ustalar yeni tasarımları ile geleneksel el sanatlarına ayrı bir bakış açısı getirecektir diye konuştu.
    
     Muhabir: Murat Asil/İsmail İçer
     Yayıncı: Abdullah Kıratlı
18 Eylül 2012 17:58
DİĞER HABERLER