Analistten ihracat uyarısı

Analistten ihracat uyarısı
Tedbir alınmaması durumunda ihracatta 2008 rakamlarına dönülebileceği uyarısı yapıldı. Alan Yatırım Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, hem Avrupa hem de Ortadoğu pazarındaki düşüşe yönelik önlem alınması gerektiğini belirtti.

Ocak ayı dış ticaret verilerini yorumlayan Gezgin, şunları kaydetti:

"Ocak ayında ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 azalarak 9,6 milyar dolara gerilerken, ithalatımız da yüzde 19,7 azalarak 13,3 milyar dolara geriledi. Altı ay sonra ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre ithalatımızdan fazla geriledi. Özellikle Avrupa pazarımızı 'zayıf TL'ye rağmen, kaybetmeye devam ediyoruz. En fazla ihracat yaptığımız ilk 20 ülke içerisinde yer alan 12 Avrupa ülkesinin 10'una ihracatımız, Ocak ayında geriledi. Avrupa'da ilk 20 ülkeden sadece iki ülkeye ihracatımızı artırmayı başarabildik. İhracatımızda ilk 20 ülke arasına giren 12 Avrupa ülkesine olan ihracatımız, Ocak ayında yüzde 23 düşerek 4,33 milyar dolara gerilerken, Merkez Bankası'nın Avrupa Bölgesi'nde öngördüğü toparlanmanın ülkemiz ekonomisine yansımayacağına işaret etti. Özellikle toplam ihracatımızın yüzde 45'ini karşılayan ilk 20 Avrupa ülkesindeki pazar kaybımızın devam etmesi OVP hedefimiz olan 155 milyar dolarlık ihracat rakamına da ulaşamayacağımızı gösteriyor. Hatta Avrupa pazarını geri kazanamaz ve Ortadoğu pazarına da alternatif bulamazsak, ihracatımız 2016 yılında gerileme gösterebilir. İhracatımızda 2015 yılında ilk 20 ülke arasında yer alan Rusya'ya ihracatımız Ocak ayında yüzde 65 gerileyerek, 107 milyon dolara düştü. Rusya düşen ihracat rakamları ile birlikte uçak krizi sonrası en çok ihracat yaptığımız ilk 20 ülke arasına giremedi. Rusya ile ikili ilişkilerdeki olumsuzlukların devam etmesi, 2016 yılı ihracatımıza yaklaşık olarak 2,2 milyar dolarlık darbe vurabilir. Bununla birlikte Irak pazarındaki kaybımız da artmaya devam ediyor. Özellikle Ortadoğu'daki olumsuzluklar Irak'a olan ihracatımızın Ocak ayında da yüzde 43 azalmasına neden oldu. Hükümetin bu bölgeye ihracat yapan firmalara yönelik çalışması bulunsa da, önümüzdeki dönemde Ortadoğu pazarındaki kaybımızı, yeni pazarlara çeviremememiz ihracatçı firmaları zora sokacaktır."

"PETROL TALEBİ AZALDI"

Avrupa ülkelerinden yapılan ithalatta ciddi düşüş yaşandığını, petrol talebinin ise 2016 yılında azalma eğiliminde olduğunun görüldüğünü aktaran Gezgin, şöyle devam etti:

"2015 yılında 25 Milyon tonluk yakıt ithalatı yapan Türkiye ekonomisinin Ocak ayı yakıt ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,2 azalış göstermiş durumda. Özellikle 2015 yılında petrol fiyatlarındaki düşüş, artan yakıt ithalatımızda öncü olmuştu. Bu sene de talebimizin azalması, petrol fiyatlarındaki düşük seyrin de devam etmesi halinde cari açığımızın olumlu etkilenmesini sağlayabilir. Özellikle dış ticaret açığımızın Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,42 oranında gerilemesi, cari açığımızdaki iyileşmenin sadece düşen ticaret hacmimizden kaynaklandığını gösteriyor."

"SON ALTI YILIN EN DÜŞÜK İHRACAT RAKAMI GÖRÜLEBİLİR"

Burçak Gezgin yaşanabilecekler konusunda şu uyarılarda bulundu:

"Sonuç olarak 2016 yılı Ocak ayı dış ticaret verileri Türkiye ekonomisi için olumlu değil. Hem ihracattaki düşüşün devam etmesi, hem de bu düşüşün tekrar ithalatımızın üzerine çıkması, 2016 yılında büyüme beklentilerimizin de aşağı yönlü revize edilmesine neden olabilir. Zaten ithalatımızdaki gerilemede, 2016 yılında daha az üretime ulaşabileceğimize işaret ediyor. Ekonomi yönetiminin hem Avrupa pazarındaki düşüşe, hem de Ortadoğu pazarındaki düşüşe yönelik önlem alması gerekiyor. Aksi halde yıl sonunda son 6 yılın en düşük ihracatını gerçekleştirerek 2008 krizi sonrası ihracat rakamlarımıza geri dönebiliriz."
Cihan CİHAN
29 Şubat 2016 14:18
DİĞER HABERLER