Anayasa Mahkemesi (AYM), bir taşınmazın bedelinin, olması gerekenden düşük tespit edilmesinin mülkiyet hakkı ihlali olduğuna karar verdi. AYM başvurucuya 35 bin TL maddi tazminat ödenmesine hükmetti.
Yaşar Albayrak, AYM'ye yaptığı başvuruda taşınmazına komşu parselin metrekare birim fiyatının aynı nitelikteki başka bir davada 350 TL olarak belirlendiği halde kendi taşınmazının metrekaresine 250 TL değer biçildiğini belirtti. Birbirine komşu iki parselin metrekaresi hakkında, aynı nitelikteki davalarda ayrı ayrı değer biçilerek hakkaniyetsiz davranıldığını kaydeden Albayrak, taşınmazına dava tarihi olan 28 Nisan 2009'da değer biçilip ödemenin 18 Ocak 2012'de yapıldığını ve aradaki bu zaman dilimi nedeniyle kendisine faiz ödemesi yapılmadığı için zarara uğradığını belirtti.
Başvuruya konu kamulaştırma bedelinin tespiti davasında dava tarihine göre belirlenen kamulaştırma bedelinin başvurucuya 2 yıl 9 ay sonra ödendiği hatırlatan AYM, bu süre zarfında Merkez Bankası verilerine göre enflasyonda meydana gelen artışın yüzde 24,5 olduğu bilgisini verdi. AYM, ayrıca değer kaybı oranı dikkate alındığında bu durumun başvurucu üzerinde idarenin ulaşmak istediği meşru kamu yararı ile haklı gösterilemeyecek şekilde orantısız yüke sebep olduğu sonucuna ulaşıldığını ifade etti.
Ödenmeyen enflasyon farkının, bireylerin mülkiyet hakkının korunması ile kamu yararı arasında olması gereken adil dengeyi bozduğunu belirten AYM, anayasada yer alan ölçülülük ilkesine aykırı bir şekilde başvurucu üzerinde orantısız bir yük oluşturarak mülkiyet hakkını ihlal edildiğine vurgu yaptı.
Anayasanın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar veren AYM, başvurucuya net 35 bin 957 lira 50 kuruş maddi tazminat ödenmesine hükmetti.
CİHAN