Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başörtüsü yasağını kaldıran Anayasa değişikliğini onaylamasının ardından bugün bütün gözler üniversitelere çevrildi.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ: başörtü yasağını aynen devam ettirerek öğrencileri içeri almadı. Rektörlük, yasağı bir yazı ile üniversitenin girişine astı. Başörtülü öğrenciler içeriden geri çevrilerek başlarını açmaları istendi. Üniversitelerde başörtü yasağının kaldırılması yönündeki yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanmasından sonra gözler üniversitelere çevrildi. Yasanın meclisten geçmesinden sonra başörtülü öğrencileri ilk içeri alan KOÜ, daha sonra gelen baskılara dayanamayarak yasağı geri getirmişti.
Üniversite, yasanın Resmi Gazete'den yayınlanmasına rağmen bugün yasağı devam ettirdi. Sabahın erken saatlerinde üniversite giriş kapısında geniş güvenlik önlemleri alınarak kapıya yasağın devam ettirildiğine dair duyuru asıldı. Duyuruda yasağa gerekçe olarak, "Yüksek Öğrenim Yasası'nda uygulamaya yönelik bir değişiklik yapılmadığından ve sürecin halen devam etmesi nedeniyle üniversiteye girişte kılık kıyafetle ilgili olarak eski uygulamaya devam edilmektedir." denildi.
MERSİN ÜNİVERSİTESİ: Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, üniversitelerde başörtüsü yasağının uygulanmaması yönündeki talimatı Mersin Üniversitesi'nde uygulanmadı. Sabah erken saatlerde Çiftlikköy ve Yenişehir kampüslerine gelen öğrenciler yine başörtülerini açarak üniversitelerine girdi. Çiftlikköy Kampüsü'nde kapıda bekleyen güvenlikçiler minibüsler içinde gelen başörtülü öğrencileri kontrol etti. Başörtülü öğrenciler minibüs içinde başlarını açtı. Makam arabası ile Çiftlikköy kampüsüne gelen Mersin Üniversitesi Rektörü Süha Aydın, basın mensuplarına açıklama yapmadan aracı ile direk makamına gitmeyi tercih etti. Yenişehir Kampüsü'nde ise yaya olarak okula gelen öğrenciler başlarını açarak girdi. Bazı öğrencilerin güvenlik görevlileri ile konuşarak izin istemelerine güvenlik görevlileri olumsuz cevap verdi. Görüşlerini almak istediğimiz bir öğrenci ise arkadaşları tarafından uzaklaştırıldı.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ: Yüksek Öğretim Kurumlarında başörtüsü serbestliğini içeren anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasına rağmen Atatürk Üniversitesi'nde yasak uygulanmaya devam etti. Sabah fakültelerine giden başörtülü öğrenciler, güvenlik görevlilerinin başörtülerini çıkarmaları ikazlarıyla karşılaştı.
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ: Üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldıran anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesine rağmen Uudağ Üniversitesi'ne (UÜ) başörtülü öğrenciler alınmadı. Sabah saatlerinde UÜ Eğitim Fakültesi önüne gelen başörtülü yaklaşık 40 öğrenci içeriye girdi. Bir süre sonra güvenlik görevlileri bir uyarı anonsu aparak; "Başörtülü öğrenciler içeriye girmeyecek, eski uygulama sürüyor' diyerek başörtülü öğrencileri ikaz etti. Bunun üzerine öğrenciler başlarını açarak derslere girdi. Fakülte giriş binasında asılı olan uyarı yazısını okuyan bir grup başörtülü öğrenci, içeriye girip grimemekte tereddüt etti. Daha sonra içeriye giren öğrenciler uyarı anonsuyla başlarını açarak derslere grimek zorunda kaldı. UÜ'nün diğer fakültelerinde de başörtülü öğrenciler içeriye alınmadı. Kapıya asılan ve eski olduğu öğrenilen uyarı yazısında ise, 'Kılık kıyafet yönetmeliği tüm fakültelerde geçerlidir. İçeride ve dışarıda yönetmeliğe uyulması rica olunur' deniliyor. Konuyla ilgili UÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ın bir açıklama yapması bekleniyor. Basın mensupları Rektör Yurtkuran'ın makamına gelmesini bekliyor.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ: Üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılması yönündeki yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasının ardından gözler bu sabah üniversiteler üzerindeydi. Gazi Üniversitesi, başörtüsü yasağının kaldırılmasına rağmen yasağı aynen devam ettirdi. Başörtülü olarak derslere alınmayan öğrenciler duruma tepki göstererek, rektörlüğe başvurarak hukuki haklarının yerine getirilmesini istedi. Başörtüsü yasağının kaldırılması yönündeki yasanın Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanması ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın 'Başörtüsü yasağı kalktı başka kanuna ihtiyaç yok' yönünde dün yaptığı açıklamaya rağmen, bazı üniversitelerin bu yasaya uymadığı gözlendi. Gazi Üniversitesi, başörtüsü yasağının kaldırılmasına rağmen yasağı aynen devam ettirdi. Gazi Üniversitesi'nde okuyan başörtülü öğrenciler, üniversitenin ana kapısından başörtülü olarak alınmasına rağmen, dersliklere başörtülü olarak giremedi. Gazi Üniversitesinde okuyan bir grup başörtülü öğrenci ise başörtülü olarak üniversiteye alınmamalarına tepki gösterdi. Gazi Üniversitesi rektörlüğüne başvuran öğrenciler, başörtülü olarak okula alınmalarını istedi. Yeni yapılan düzenlemenin kendilerinin hakkı olduğunu söyleyen başörtülü öğrenciler, "Açık arkadaşlarımız nasıl girebiliyorsa biz de kapalı girmeliyiz. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yasayı onayladı ve YÖK Başkanı dün başka kanuna ihtiyaç yok dedi. Biz de rektörlüğe başvurduk, yazı gelmediğini söylediler. Bizi hiçbir şekilde içeri almıyorlar. Bu bizim yasal hakkımız. Biz kimseye zarar vermiyoruz. Eğitimimizi alıp çıkıyoruz" şeklinde konuştu. Açık arkadaşlarıyla rahat bir şekilde anlaştıklarını ve aralarında hiçbir problem olmadığını kaydeden öğrenciler, açık kızlarla başörtülü kızların birbirlerinden ayırmaya çalışıldığın öne sürdü. Kapılardan üniversiteye girdiklerini belirten öğrenciler, dersliklere başörtülü olarak alınmadıklarını dile getirdiler.
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ: İstanbul Teknik Üniversitesi'nde(İTÜ) öğrenim gören başörtülü öğrenciler, okullara başörtülerini çıkartarak girdiler. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başörtüsü yasağını kaldıran Anayasa değişikliğini onaylamasının ardından bugün bütün gözler üniversitelere çevrildi. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın da üniversite rektörlerine başörtülü öğrencilerin okula alınması yönündeki talimatına rağmen bugün İstanbul'daki bazı üniversitede yasağın sürdüğü gözlendi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde ise öğrenciler eskiden olduğu gibi okul kapısına kadar başörtülü geldi. Başörtülü öğrenciler kapıdan girdikten sonra başlarını açarak sınıflarına çıkabildi. Üniversite yönetiminin yetkililere yasağın devam ettiğine dair bir yazı gönderdiği iddia edildi. Bu arada bazı öğrenciler de kapıda basın mensuplarını görerek, başlarını okula girmeden açtı. Bir kız öğrenci başını kapıya gelmeden açmak için hazırlık yaptı. Öğrenci başı açık bir arkadaşının uyarısıyla bina arkasına geçti. Başına bir bere takan kız öğrenci daha sonra okuluna girebildi.
AFYONKARAHİSAR KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) başörtülü olarak kampüslere girmek isteyen öğrencilere izin verilmedi. Başörtülü öğrencilerin girişiyle ilgili durumun saat 11.00'de sona erecek olan AKÜ Senato Toplantısı sonrasında netleşeceği bildirildi. AKÜ'nün ana kampüsü olan Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsü'ne sabah saatlerinde gelen başörtülü öğrencilerin büyük bir bölümü kendiliğinden giriş kapısındaki kabinlere girerek başörtülerini çıkardı. Başörtülü girmek istiyen öğrenciler ise güvenlik görevlileri tarafından engellendi. Durumdan emin olamayan öğrenciler ise güvenlik görevlilerine başörtülü girip giremeyeceklerini sordu. Güvenlik görevlilerinden "Senato toplantısından sonra belli olacak" cevabını alan başörtülü öğrenciler girişteki kabinlerde başörtülerini çıkartıp okula girdi. Başörtüsünü çıkarmayan bazı öğrencilerin ise okula girmeyerek geri döndüğü gözlendi. Güvenlik görevlilerine danışmadan başörtülü olarak kampuse girmek isteyen az sayıdaki öğrenci ise uyarı sonrası başörtülerini çıkarttı. Herhangi bir gerginlik ya da olumsuzluğun yaşanmadığı Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi'nde saat 11.00'de biteceği açıklanan senato toplantısının sonucu bekleniyor.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
Trakya Üniversitesi'nde okuyan başörtülü öğrenciler güvenlik görevlileri tarafından içeri alınmadı. Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişikliğin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın rektörlere bir yazı göndererek üniversitelerdeki başörtüsü yasağına son verilmesini istedi. Ancak Anayasa'daki değişikliğin yürürlüğe girmesi ve YÖK Başkanı'nın gönderdiği yazıya rağmen bazı üniversitelerde başörtülü öğrencilere izin verilmedi. Bunlardan birisi de Trakya Üniversitesi. Üniversitesinin Ayşekadın Yerleşkesi'ne gelen başörtülü öğrenciler içeri alınmadı. Özel güvenlik elemanları gelen öğrencilere başörtüleri ile içeri alınmayacaklarını bildirmelerinin ardından öğrenciler başörtülerini çıkararak içeri girdi. Güvenlik elemanları, üniversite yönetimi tarafından başörtülü öğrencilerin içeri alınacağına dair herhangi bir bilginin verilmediğini belirterek, bu nedenle öğrencileri almadıklarını kaydetti.
TEKİRDAĞ ÜNİVERSİTESİ
Yüksek Öğretim Kurumlarında başörtüsü serbestliğini içeren anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasına rağmen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde yasak uygulanmaya devam etti. Başörtülüleri içeri almayan güvenlik görevlileri, rektörlükten almayın denildiğini kaydetti. Namık Kemal Üniversitesi'nde sabah fakültelerine giden başörtülü öğrenciler, güvenlik görevlilerinin başörtülerini çıkarmaları ikazlarıyla karşılaştı. Başörtülü öğrencilerin üniversiteye alınmaması üzerine bazı öğrencilerin durakta başlarını açarak içeri girdiği görüldü. Yasağın devam ettiğini gören bazı öğrenciler de kapıdan geri döndü. Derslerde başörtülü olmadığını ifade eden bir üniversite öğrencisi, "Derslerde ve üniversitenin içinde başörtülü öğrenci yoktu. Güvenlik tarafından başörtülü öğrenciler içeri alınmıyor. Güvenlik okulda ilk dönem yoktu ikinci dönem var." dedi.
ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ
İkinci yarı yılın başladığı ilk eğitim öğretim gününde Erzincan Üniversitesi'ne (EÜ) başörtülü öğrenciler giremedi. Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, başörtüsünün üniversitelerde artık serbest olduğunu açıklaması ve kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasına rağmen Erzincan Üniversitesi'nde öğrenciler başörtülü olarak üniversiteye giremedi. EÜ Eğitim Fakültesi öğrencileri, okulun dışında kendileri için yapılan bölüme girerek, burada başörtülerini çıkardıktan sonra üniversiteye girebildi. Dersten çıkan bazı öğrenciler, yine kendilerine ayrılan bölümde başörtülerini takarak okuldan ayrıldı. Başörtüsü uygulamasıyla ilgili Erzincan Üniversitesi Rektörlüğü'ne herhangi bir yazı gelmediği ve yazının gelmesinin beklendiği belirtildi. Konuyla ilgili olarak, EÜ Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap herhangi bir açıklama yapmadı.
ISPARTA SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde(SDÜ) başörtülü öğrencilerin derslere girmesine izin verilmedi. Fakültelerin kapılarına kadar gelen öğrenciler, kapıdaki güvenlik görevlilerinin uyarısı üzerine başörtülerini çıkararak derslere girdi. Öte yandan başörtülü öğrencilerin durumunu görüşmek üzere SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar'ın başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Bu toplantı sonrasında durumun netliğe kavuşması bekleniyor. Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı(YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın üniversitelerde başörtüsü özgürlüğü konusunda anayasanın 10 ve 42. maddelerinin yeterli olduğunu, uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını belirterek başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasını isteyen bildirisine aldırış etmeyen rektörler başörtülü öğrencilerin derslere alınamaması talimatını verdi. Başörtüsü yasağını kaldıran düzenlemenin ardından Zaman'a konuşan Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar kararı uygulayacağını açıklamıştı. Rektör Baydar, "Ben siyasi bir organ değilim, siyasilerin işinde karışmamız doğru olmaz. Ben yasa koyucu neyi emrediyorsa onu yaparım. Buna karşı gelmemiz beklenemez." şeklinde açıklamada bulunmuştu. Baydar, "Türbanlı kızlarımızda bizim öğrencimiz. Biz bütün öğrencilerimizin barış ve huzur içinde yan yana olmalarını, bir birlerini kardeşçe görmelerini istiyoruz. Bu konuda kanunun verdiği yetkiler çerçevesinde biz bu adımları atarız" diye konuşmuştu.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başörtüsüyle ilgili yasal düzenlemeyi onaylaması ve resmi gazetede yayınlanmasına rağmen İstanbul Üniversitesi'nde barörtüsü yasağı devam ediyor. Üniversitenin Avcılar'daki yerleşkesine gelen başörtülü öğrenciler içeri alınmadı. Kampüsün giriş kapısında bekleyen güvenlik görevlileri, başörtülü öğrencileri girişin hemen yanında bulunan küçük bir odaya yönlendirdi. Burada başörtülerini çıkartan öğrenciler, daha sonra kampüse girdi. Uygulama ile ilgili konuşmayan güvenlik görevlilieri, "Konuşmamız yasak" diyerek soruları yanıtsız bıraktı.
ODTÜ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başörtülülerin üniversitelere girmesinin önünü açan Anayasa değişikliğini onaylamasına karşın, ODTÜ yönetimi başörtülü öğrenci ve ziyaretçileri üniversiteye almadı. Başörtülü öğrencilerin, üniversite girişinde başörtülerini çıkararak üniversiteye girdiği görülürken, bir ziyaretçi çene altından başörtüsünü bağlayarak içeri girmek istedi. Bir erkek akrabası ile birlikte içeri girmek isteyen ziyaretçi, başörtüsünü çene altına bağlamasına karşın içeri alınmadı. Erkek akrabası içeri girerken, başörtüsü nedeniyle içeri giremeyen ziyaretçi bayan, ODTÜ girişinden geri dönerek, oradan ayrıldı.
ODTÜ Rektörü Ural Akbulut, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün türbanla ilgili Anayasa değişikliği teklifini onaylamasının, üniversitelere türbanlı öğrenci girmesi konusunda önemli bir değişime neden olmayacağını savunarak, "Değişiklikler resmi gazete yayımlansa bile, 17. madde değişikliği yapılmadan hiç kimse bizi üniversitelere türbanlı öğrencilerin alınmasına mecbur edemez" demişti.
MARMARA ÜNİVERSİTESİ
Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü'nde de başörtülü öğrencilerin okula girişine izin verilmedi. Marmara Üniversitesi Senatosu tarafından alınan karara göre YÖK Kanunu Ek 17. Madde'de değişiklik yapılmadığı sürece başörtülü öğrencilerin okula girmesine izin verilmeyeceği açıklandı. Başörtüsünü serbest bırakan Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasına rağmen Marmara Üniversitesi'nin karar uymadığı görüldü. Başörtülü öğrenciler eskisi örtülerini açarak girmek zorunda kaldı. Üniversitenin Haydarpaşa Kampüsün girişindeki güvenlik noktasında bulunan kabine yönlendirilen başörtülü öğrenciler başlarını açtıktan sonra içeriye alındı. Marmara Üniversitesi Senatosu'nun 15 Şubat'ta aldığı kararı da öğrencilerin görebileceği şekilde kapıya asıldı. Senato kararında şu ifadeler yer aldı: "T.C Anayasası'nda değişiklik yapılan 5735 sayılı 09 Şubat 2009 kabul tarihli yasanın yürürlüğe girmesi durumunda Anayasa'daki söz konusu değişikliğin doğrudan uygulanabilir nitelikte hüküm içermemesi nedeniyle öğrenci kılık ve kıyafetleri konusunda üniversitemizin mevcut uygulamanın 2547 sayılı YÖK kanunu ile ilgili maddelerinde de yeni düzenleme yapılıncaya kadar sürdürülmensin hukukun üstünlüğüne olan saygımız ve toplumsal barış açısından gerekli olduğunun kamuoyuna duyurulmasına oy birliğiyle karar verilmiştir." Üniversitenin Göztepe kampüsünde de içeriye alınmayan başörtülü bazı öğrencilerin kapıda beklediği görüldü. Öte yandan Marmara Üniversitesi Senatosu'nun başörtüsü konusunu görüşmek üzere bugün öğleden sonra toplanacağı öğrenildi.
BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, başörtüsü yasağını kaldıran Anayasa değişikliğini onaylamasına rağmen Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi yönetimi yasağı savunmaya devam ediyor. Üniversite yönetimi hafta sonu internet sitesinden duyuru yaparak 17. madde değişene kadar başörtü yasağına devam edileceğini duyurmuştu. Yapılan duyurudan haberi olmayan başörtülü öğrenciler, kapıdaki güvenlik personelinden durumu öğrenince hayal kırıklığı yaşayarak başlarını açmak zorunda kaldı. Yeni kurulan 15 üniversite arasında bulunan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi(MAKÜ) de başörtülü öğrencilere geçiş hakkı vermedi. Üniversite, hafta sonu yapılan senato toplantısında alınan karar bildirisi, internet sitesinin yanı sıra tüm bina girişlerine, kampus girişine, ilçelerdeki okulların girişlerine asıldı. 'Üniversiteler ve onların senatoları Türkiye Cumhuriyeti yasalarına ve hukuk kurallarına uymakla yükümlüdürler.' ibaresinin bulunduğu yazıda şu sözlere yer verildi: "Değiştirilen Anayasa maddelerine rağmen yürürlükteki 2547 sayılı yasanın ek-17. maddesinde bir düzenleme yapılmamıştır. Bu nedenle üniversitelerde kılık kıyafet ile ilgili yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar üniversitemiz öğrencilerinin kılık ve kıyafetleri ile ilgili uygulamaların daha önce olduğu gibi devam etmesine oy birliğiyle karar verilmiştir. Tüm öğrencilerimiz ile akademik ve idari personelimize saygıyla duyurulur." Başörtü yasağının kalktığını düşünen bazı bayan öğrenciler, güvenlik görevlilerinin uyarısı üzerine durumu fark etti. Girişe asılan yazıları okuyan bayan öğrenciler, buruk bir şekilde başlarını açmaya devam etti. Bu arada, bazı açık öğrenciler giriş kapısında başını açan arkadaşlarını beklemeye devam ettiler. Ayrıca, senatonun hafta sonu yaptığı toplantının hemen ardından üniversitenin sitesine konulan bildiri kaldırıldı. Yasağın devam edeceğinin aktarıldığı bildirinin neden internet sitesinden kaldırıldığı sorusu ise şimdilik yanıtsız kaldı.
KARS KAFKAS ÜNİVERSİTESİ
Kars Kafkas Üniversitesi'nde (KAÜ) eğitim gören başörtülü öğrenciler sabah derslere başları açık girdi. KAÜ Eğitim Fakültesi ve Meslek Yüksek Okulu'nda okuyan başörtülü öğrenciler sabah okula girerken kampüs girişinde başlarını açmak zorunda kaldı. Yeni uygulamadan haberleri olduğunu söyleyen öğrencilerden bazıları 'tedbir' amaçlı başlarını açtıklarını kaydederek, "Eğer içerde uygulamanın değiştiğini söylerlerse başımızı kapatırız." dediler. Bazı öğrenciler de başları örtülü şekilde içeri girmek isterken görevliler tarafından uyarıldı. Geri dönüp başörtülerini çıkarmak zorunda kalan öğrenciler bu şekilde derslere girebildi. Eğitim Fakültesi Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, "Bize yeni uygulama ile herhangi bir talimat gelmedi. Bu yüzden öğrencileri eski usule göre içeri almak zorundayız." denildi.
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Dokuz Eylül (DEÜ) üniversitelerinde öğrenim gören başörtülü öğrenciler, ilgili Anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak Resmî Gazete'de yayımlanmasına rağmen,okula başörtülerini çıkararak girmek zorunda kaldı. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın üniversitelerde başörtüsü yasağının uygulanmaması yönündeki talimatına rağmen bugün yasağın devam ettiği gözlendi. Sabah saatlerinde DEÜ'ye giden başörtülü öğrenciler, her zaman olduğu gibi kabinlere girerek örtülerini çıkardı. Kapılardaki güvenlik görevlileri de kendilerine herhangi bir talimat gelmediğini bildirdi. Basın mensuplarını gören başörtülü öğrenciler, başlarını açmak için kabine girmedi.
EGE ÜNİVERSİTESİ
Ege (EÜ) üniversitelerinde öğrenim gören başörtülü öğrenciler, ilgili Anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak Resmî Gazete'de yayımlanmasına rağmen,okula başörtülerini çıkararak girmek zorunda kaldı. EÜ öğrencileri ise her zaman olduğu gibi kampüs ve fakültelerine başörtüleriyle girdi ancak dersliklerde başörtülerini çıkarmak zorunda kaldı. EÜ Rektörü Ülkü Bayandır'ın talimatıyla derslerdeki başörtüsü yasağının kanun değişikliği yapılana kadar devam edeceği bildirildi. Öğrencilerse farklı açıklamalarla ne yapacaklarını bilemez hale geldiklerini belirterek, konunun bir an önce netlik kazanmasını istediklerini söyledi.
DENİZLİ PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)'de öğrenim gören öğrenciler, sınıflara başörtülerini çıkararak girdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başörtüsü yasağını kaldıran Anayasa değişikliğini onaylaması ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın yasağın kalktığını ve başka kanununa ihtiyaç duyulmadığını bildirmesine karşın, PAÜ'de yasak devam etti. Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun damadı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç'ın rektörlüğünü yaptığı PAÜ'de, başörtülü öğrenciler eski uygulamada olduğu gibi kampüs alanına rahatlıkla girebildi. Ancak öğrencilere, sınıflara başörtülü giremeyecekleri bildirilince, başlarını açmak durumunda kaldı. Başörtüsü yasakçısı üniversite yönetimi, basın mensuplarının kampus alanına girişlerini de yasakladı. Güvenlik görevlilerine talimat veren yönetim, dışarıdan görüntü alınması gerektiğini bildirdi. Güvenlikçiler de gazetecilerin araç plakalarını tek tek telsizlerle anons ederek, görevlilerin dikkatli olmasını istedi. Başörtüsü yasağının kalkıp kalkmamasıyla ilgili sorulara öğrenciler, eski uygulamanın devam ettiğini ifade ederek, "Aslında başörtülü arkadaşlarımızın sınıflara da böyle girmesinde mahsur yok. Ancak eski uygulama devam etti, yani başlarını açarak sınıflara girdiler." dedi. Basın mensuplarıyla görüşmeyen Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü vasıtasıyla şu mesajı verdi: "Bize YÖK'ten gelen açıklama yok. O yüzden eski uygulama aynen devam ediyor. Röportaj yapmayacağım, çünkü uygulamada bir değişiklik yok. Ancak değişiklik olursa, o zaman konuşurum."
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde de yasak sürdürülerek eski uygulamaya devam edildi. Başörtüsü yasağının son bulması için yasa değişikliği geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanmıştı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da, dün akşam yaptığı açıklama Anayasa'nın 10 ve 42'inci maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını söylemişti. Tüm bunlara rağmen ülke genelinde birçok üniversite yasağı uygulamaya devam etti. KSÜ'de de öğrenciler Avşar Kampüsü girişinde başörtülerini çıkartmak zorunda kaldı. Başörtülü öğrenciler görevlilerin kendilerini uyarmasıyla başörtülerini dolmuşun içerisinde çıkarttı. Fen Edebiyat Fakültesi'nde okuyan Derya Şapsan, üniversiteye başörtüsü ile girebileceklerini zannetiklerini söyleyerek, "Herhangi bir değişiklik olmadı. Aynı uygulama devam ediyor. Tekrar başımızı açtırıyorlar. Tamamen hiçbir sorun olmadan girmeliydik. Öyle olumlu açıklamalar oldu ki kesin gözüyle bakıyorduk. Öyle hazırlıklı geldik." dedi. Mihriban Şahintürk de, "17'inci madde tanınmayacak halde olanları kapsıyor. Uyarı o şekilde olabilirdi. Biz peçeli değiliz. Uyarı almadık ama çoğu arkadaşımız başını açtı ona üzülüyoruz." diye konuştu.
BOLU ABANT BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ)'nde başörtülü kız öğrenciler, güvenlik görevlilerince içeriye alınmadı. Yaklaşık 22 bin öğrencisi olan AİBÜ'de başörtüsü konusunda eski uygulama bugün de devam etti. Başörtülü kız öğrenciler başları kapalı olarak okula alınmadı. Gölköy Kampüsü'nün girişinde özel güvenlik görevlileri, üniversiteye gelen özel otomobilleri ve otobüsleri durdurarak başörtülü kızlardan, eski uygulamanın devam ettiğini belirterek başlarını açmalarını istedi. Başörtülü kızlar, başlarını açtıktan sonra içeri alındı. Güvenlik görevlileri, rektörlüğün yeni kararın uygulanması yönünde kendilerine bir talimat vermediğini, dolayısıyla eski uygulamayı sürdürdüklerini belirtti.
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
Adıyaman Üniversitesi'nde, öğrenciler başörtülerini çıkararak derse girdi. Adıyaman Üniversitesi'nde öğrencilerin başörtülü olarak derslere girmesine izin verilmedi. Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra, Adıyaman Üniversitesi'nde konuyla ilgili eski uygulamaları sürdü. Kantin ve diğer ortak alanlara bugüne kadar başörtülü giren ve sadece derslere girerken başlarını açan başörtülü öğrenciler de bugün de aynı uygulamayla karşılaştı. Başörtülü öğrenciler kampüs alanına girmeden başörtülerini çıkararak derslere girdi. Üniversitede, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Başörtülü öğrenciler bundan önce olduğu gibi yine kurallara uydu. Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Gündüz de konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.
MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Başörtülü öğrencileri içeriye almayan Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Semra Öncü, "Bu konuda yasal sürecin tamamlanmasını bekliyoruz." dedi. Konu hakkında hukuk fakülteleri olan üniversitelerden görüş istediklerini belirten Rektör Öncü, bu görüşler doğrultusunda üniversite senatosunun toplanacağını ve kararını açıklayacağını dile getirdi. Anayasa profesörlerinin verdiği bilgiye göre kanuni sürecin tamamlanmadığı görüşünde olduğunu açıklayan Öncü, "Yasal görüşlerimizi aldıktan sonra son kararı yazılı olarak basına bildireceğiz." şeklinde konuştu. Semra Öncü, başörtülü olarak içeriye alınan öğrenciler hakkında ise hukuki danışmanların görüşleri doğrultusunda işlem yapılacağını bildirdi.
ÇORU HİTİT ÜNİVERSİTESİ
Çorum Hitit Üniversitesi, yüksek öğretim kurumlarında başörtüsü yasağını kaldıran anayasa değişikliğine uymadı. Üniversitede okuyan başörtülü öğrenciler, derslere başlarını açarak girmek zorunda kaldı. Resmi Gazete'de yayınlanan anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesine rağmen Hitit Üniversitesi yasağı sürdürdü. Yasak, şehrin ayrı yerlerinde bulunan 4 fakülte ve 4 yüksek okulda devam etti. Sabah saatlerinde büyük bir umutla üniversiteye gelen başörtülü öğrenciler, kapıda asılı bulunan 'yasak' yazısı nedeniyle okula başlarını açarak girdiler. Rektör Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan'ın Ankara'da olduğunu açıklayan üniversite yetkilileri, başörtüsü serbestliği konusunda kendilerine bir yazı gelmediğini savundu. Eski uygulamanın devam ettiğini söyleyen üniversite yetkilileri, başörtülü öğrencilerin okul içine başlarını açarak girdiğini ifade etti.
ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde (ZKÜ) başörtüsü yasağı devam ediyor. ZKÜ Merkez Kampusü ana giriş ve diğer giriş noktalarında, başörtülü öğrencilerin geçişine izin verilmiyor. Derslere girmek isteyen öğrenciler, güvenlik kulübesinin yanında başını açarak kampüse girebiliyor. Kampüsten çıkarken de başını örtüp öyle çıkıyor. Öğrenciler, başörtüsü yasağının devam ettiğini, kampüse girerken başlarının açtırıldığını söyledi.
FIRAT ÜNİVERSİTESİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başörtüsü ile ilgili Anayasa'da yapılan değişiklikten sonra bir kısım üniversiteler baş örtülülere kapılarını açarken bir kısmı kapatmaya devam ediyor. Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdi Muz Yüksek Öğretim Kurumu'ndan (YÖK) gelen genelge de kimin nasıl giyeceği tam olarak belirlenmediği için yasağın devam ettiğini ifade etti. Rektör Prof. Dr Muz, "YÖK'ten gelen genelge de tam olarak kimin nasıl giyinebileceği belli değil. Bugün yapılacak YÖK toplantısından çıkacak sonuca göre hareket edeceğiz." şeklinde kısa bir açıklama yaptı. Prof. Dr Muz, başörtüsü ile ilgili daha önce yaptığı açıklamalarda yasalara göre hareket edeceğini ifade etmişti. Üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldıran Anayasa maddesi değişikliğine rağmen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde başörtüsü yasağının devam edeceği açıklandı. Sivas'ta üniversite öğrencileri kampüs içine başörtülü olarak girerken derslere ise başlarını açarak girebiliyor.
SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi senatosu, bugün Rektör Prof. Dr. Mehmet Bakın başkanlığında toplandı. Senato, başörtüsü yasağını üniversitelerde kaldıran ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Anayasa değişikliği maddesini görüştü. Toplantı sonrası bir açıklama yapan Rektör Mehmet Bakır, basörtüsü serbetliği için Anayasa'nın 10 ve 42. maddesi uyarınca yeni bir düzenlemenin gerektiğini savundu. Yeni yasal düzenleme yapılıncaya kadar eski uygulamanın devam edeceğini belirten Bakır, "Anasaya'nın önerdiği 10 ve 42. maddelerde önerilen kanun değişikliği yapılıncaya kadar biz eski uygulamamıza devam ediyoruz. Yeni düzenleme yapıldığında gereği yerine getirilir. Yasal düzenlemeyi bekliyoruz" dedi. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın üniversitelere gönderdiği ve yeni yasal düzenlemeye gerek olmadığı yönündeki tebligatın hatırlatılması üzerine ise Bakır, "Yasal düzenleme gerekiyor. Anayasanın 42. maddesine bakarsanız bu hakkın kullanımı 'bir kanunla belirlenir' diyor. İşte biz o kanun neyi emrediyorsa onu uygulayacağız" diye konuştu. 'YÖK Başkanı yanlış mı biliyor ?' şeklindeki bir soruya ise Rektör Bakır, şu şekilde cevap verdi: "Anayasanın emrettiği bu hakkın kullanımı 'kanunla çerçevesi çizilir' diyor. Biz bu çerçevenin çizilmesini bekleyeceğiz." Bu arada, başörtüsü kullanan öğrencilerin derslere başını açarak girdiği gözlendi. Üniversite yönetiminin bu konudaki tutumunu beklediklerini ifade eden öğrenciler, buna göre hareket edeceklerini söylediler. İsminin açıklanmasını istemeyen bir başörtülü öğrenci, "Kapalı olarak derslere girmek istiyoruz. Ancak şu anda bir belirsizlik sözkonusu. Üniversite yönetiminin kararı belli olduktan sonra biz de kapalı ya da eskisi gibi başımızı açarak grip girmeyeceğimize karar vereceğiz" şeklinde konuştu.
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), başörtü yasağını aynen devam ettirerek öğrencileri içeri almadı. Öğrencilere; yasağın kalkmasıyla alakalı bir yazı gelmediği, bu nedenle uygulamanın devam ettiği belirtildi. OMÜ'de başörtülü öğrencileri üniversiteye taşıyan otobüs ve minibüsler, güvenlik görevlilerince kontrolden geçirilerek içeri alınıyor. Görevliler, başörtülü öğrencilere; yasağın devam ettiğini belirterek başlarını açmalarını istiyor. Görevliler, "Yasağın kalkmasıyla ilgili YÖK'ten kendilerine bir yazı gelmediğinden sürecin halen devam etmesi nedeniyle, üniversiteye girişte kılık kıyafetle ilgili olarak eski uygulamaya devam edilmektedir." diyor.
ÇANAKKALE 18 MART ÜNİVERSİTESİ
Kıyafet yasağı uygulamaya devam eden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekleyeceğini açıkladı. Bugün itibarıyla bazı üniversitelere başörtülü öğrenciler derslere alınırken ÇOMÜ Terzioğlu ve Anafartalar kampüslerinde başörtülü öğrencilere izin verilmedi. Kampüse giden otobüsleri durduran güvenlik görevlileri, kimlik ve başörtüsü kontrolu yaptı. Üniversiteye başı açık giren öğrenciler, kampüs çıkışındaki otobüs duraklarının arkasına geçerek başını örttü ve okuldan öyle ayrıldı. Sabah saatlerinde olağanüstü bir toplantı yapan ÇOMÜ yöneticileri, bir saatlik görüşmenin ardından başörtüsü yasağının kaldırılması konusunda CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne müracaatının ve sonucunun beklendiğini bildirdi.