Ankara Barosu: Mağdur olan herkes Büyükşehir'e tazminat davası açabilir

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in Ankara Bulvarı'yla ilgili açıklamalarının, mahkemenin verdiği iptal kararını eksik uygulayacağına işaret ettiğini söyledi. Canduran, "Bu durum, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Meclis üyelerinin, kamu görevlisi olarak hukuki sorumluluğunu doğuracak. Yargı kararının uygulanmamasından mağdur olan herkes, kararı tam ve doğru bir şekilde uygulamayan kamu görevlisi hakkında tazminat davası açabilir." dedi.

Ankara Barosu ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı beş meslek odasının Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerindeki ulaşım şeması ve ulaşım uygulama projesinin kabul edilmesine ilişkin Büyükşehir Belediye Meclisi kararının iptali istemiyle açtığı dava, 13 Temmuz'da sonuçlandı. Ankara 5. İdare Mahkemesi, davaya konu olan işlemlerin iptaline karar verdi. Büyükşehir Belediye Meclisi, bu karar uyarınca AOÇ arazisinden geçen Ankara Bulvarı'nı kapatma kararı aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Barosu ve davacı meslek odalarını "Ankaralılara eziyet yaşatan kurumlar" olarak niteledi ve "Ankaralılar kendilerine solcuların yaptığı bu zûlmün hesabını ilk seçimde soracaktır." dedi.

"BÜYÜKŞEHİR, DAVANIN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEDİ"

Dava sürecini ve sonrasında yaşananları değerlendiren Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, söz konusu davada Ankara 5. İdare Mahkemesi'nin 10 Şubat 2014 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdiğini anımsattı. Hakan Canduran, "Ancak bu kararın gereği, davalı Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yerine getirilmedi." ifadelerini kullandı.

Ankara Barosu'nun, yürütmeyi durdurma kararının uygulanmaması nedeniyle 29 Nisan 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğunu ancak sonuç alamadığını anlatan Canduran, "Pratikte yürütmenin durdurulması kararı ile mahkemenin nihai kararı arasında fark yoktur. Bir buçuk yıldır yürütmeyi durdurma kararını uygulamayan davalı belediye, hukuksuzluğa o tarihten bugüne kadar devam etmiştir." diye belirtti. Canduran, "Belediye, mahkemenin vermiş olduğu iptal kararını eksik ve çarpık bir şekilde uygulanacağını açıklayarak Anayasa ve hukuku hiçe saymıştır. Mahkemenin kararı alet edilerek Baromuz ve ilgili meslek odaları hedef gösterilmiştir." dedi.

Bir hukuk devletinde mahkeme kararlarının idarece uygulanmaması diye bir sorunun olmaması gerektiğini kaydeden Canduran, şunları söyledi: "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in özetle 'mahkeme kararını yerine getiriyoruz; bulvarı kapatıyoruz' söylemi ile ortaya koyduğu tutum, medyatik ve halkı galeyana getirme amaçlı olup mahkeme kararını uygulamak niyetinde olmadığının göstergesidir.
Sayın Başkanı'nın söz konusu duyuru ve ilanları, idari yargı makamınca verilen iptal ve yürütmeyi durdurma kararlarını eksik uygulayacağını işaret etmektedir. Bu durum, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Meclis üyelerinin, kamu görevlisi olarak hukuki sorumluluğunu doğuracak. İdari yargının yürütmeyi durdurma ve iptal kararının uygulanmamasından mağdur olan herkes, kararı tam ve doğru bir şekilde uygulamayan kamu görevlisi hakkında adli yargıda tazminat davası açabilir." CİHAN
13 Ağustos 2015 12:59
DİĞER HABERLER