Ankara Barosu'ndan 'Sigortacılıkta Tahkim Yönetmeliği'ne iptal davası

Ankara Barosu, Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik'in değiştirilen 5 maddesindeki bazı hükümlerin iptali için Danıştay'a dava açtı.

Ankara Barosu Başkanlığı, 19 Ocak 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 5 maddesi yargıya taşındı. Danıştay'a başvuran Ankara Barosu Başkanlığı, ilgili maddelerin yürütmesinin durdurulması ve iptalini istedi.

Dava dilekçesinde, söz konusu yönetmeliğin 3. maddesinde yer alan sigorta hakemliği yapan ve yapacak avukatların sigorta davalarında vekalet almamasını düzenleyen ve bununla bağlantılı olarak avukatları tarafsızlık taahhütnamesi vermeye zorlayan hükümlerin, 4. maddesinde yer alan vekalet ücretini Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuran sigortalılar ve vekillerinin aleyhine olacak şekilde Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin 1/5'ine düşüren hükümlerin, Hazine Müsteşarlığı'na sigorta hakemliği sınavını kaldırma yetkisi veren ve sınav muafiyeti getiren 5. maddesinin tamamının, 6. maddesinde yer alan başvurulacak bilirkişileri düzenleyen hükümlerin; hakemin uyuşmazlığa bakamayacağı halleri düzenleyen 8. maddesinde yer alan idareye sınırsız ve keyfi uygulama yapması yetkisi veren (ğ) fırkasının yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

"AVUKATLARIN MESLEKLERİNİ İCRA ETME HAKLARINI KISITLAYAN DÜZENLEMELER İÇERİYOR"

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, "Söz konusu yönetmelik, avukatların mesleklerini icra etme haklarını kısıtlayan düzenlemeler içeriyor" dedi. Hakan Canduran, "Anayasa, Sigortacılık Kanunu, Avukatlık Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na açıkça aykırı olduğu gibi avukatlık mesleğinin onuruna yakışmayacak nitelikteki bu düzenlemelerin iptalini istiyoruz" ifadelerini kullandı.Cihan CİHAN
24 Şubat 2016 10:53
DİĞER HABERLER