Ankara Bölge Karması, 26 Haziran - 5 Temmuz 2015 tarihlerinde İrlanda Cumhuriyeti'nde oynanacak UEFA Bölgeler Kupası Finalleri (UEFA Regions' Cup) için hazırlıklarını Riva'daki TFF Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde sürdürüyor.
UEFA Bölgeler Kupası Finalleri A Grubu'nda mücadele edecek Ankara Bölge Karması'nın gruptaki rakipleri arasında Eastern Region (İrlanda Cumhuriyeti), Tuzla (Bosna Hersek) ve South Moravia (Çek Cumhuriyeti) bulunurken, B Grubu ise Dolnoslaski (Polonya), Eastern Region (Kuzey İrlanda), Württemberg (Almanya) ve Zagreb (Hırvatistan) takımlarından oluşuyor.
Ankara Bölge Karması Teknik Sorumlusu Mustafa Özer, oyuncular Muhammet Ali Kızılkaya, Muzaffer İlhan ve Salim Uzun UEFA Bölgeler Kupası ve takım hakkındaki genel düşüncelerini şöyle ifade etti.
Ankara Bölge Karması hakkında bize biraz bilgi verir misiniz?
Mustafa Özer: Nevşehir'de 13 bölgenin katıldığı bir turnuva düzenlendi. Biz de Ankara Bölge olarak birinci olarak Türkiye'yi temsil etme hakkı kazandık. Bu hakla birlikte Malta'ya gittik. Malta'da yapılan turnuvada 3 maçımızı da kazandık ve grup birincisi olarak ülkemizi İrlanda Cumhuriyeti'nde düzenlenen UEFA Bölgeler Kupası Finalleri'nde temsil etme hakkını sahip olduk. Avrupa'da ilk sekiz takım arasına adımızı yazdırarak, büyük bir başarı yakaladık. Hedefimiz kesinlikle kupayı almak. Futbolcu kardeşlerimize güveniyoruz. Ekibimiz çok iyi. Bize büyük destek veren Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ve Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'e, Ankara'da bulunan TFF Genel Sekreter Yardımcısı Adnan Ersan'a, Murat Kandazoğlu'na, Remzi Ay'a; masöründen malzemecisine kadar bütün ekibe teşekkür ediyoruz. Herkesin çok büyük emeği var. Çok güzel bir turnuvaya gidiyoruz. Çocuklar çok şeyi başardı. İnşallah oradan kupayı alıp, Türkiye'ye dönmek istiyoruz. Hedefimiz bu.
Ankara Bölge Karması, hiç profesyonel olmamış; amatör futbolculardan kurulu bir takım. Bu turnuva da sadece amatör futbolcular için yapılıyor zaten. Futbolcuların en az 2 yıl Ankara Bölge'de vizesinin olması gerekiyor. 1978 ve 1995 arası doğumlu oyuncular turnuvaya katılabiliyor.
Bizim takımımızın yaş ortalaması nedir?
Mustafa Özer: Yaş ortalamamız 22.5 civarı… Pırıl pırıl gençlerden oluşuyor. Kupayı da inşallah Türkiye'ye getirmek istiyoruz.
Amatör futbol açısından baktığımızda Türkiye'deki sistemi nasıl değerlendirirsiniz?
Mustafa Özer: Şu an gerçekten amatörlere çok büyük destek var. BAL Ligi olsun, 1. Amatör, 2. Amatör olsun çok büyük destek var.
Takım kaç kişiden oluşuyor?
Mustafa Özer: Takımımızda Süper Amatör'den de oyuncu bulunuyor; BAL Ligi'nden de… Zaten bir yıldır izlediğimiz oyuncular. Hepsini takip ettik. Şu anda 22 kişiyiz. Ancak Dublin'e 20 kişi gideceğiz.
Karşılaşacağımız rakiplerden bahseder misiniz?
Mustafa Özer: İlk olarak İrlanda Cumhuriyeti ile karşılaşacağız. Daha sonra Bosna Hersek ve Çek Cumhuriyeti ile oynayacağız. Tabi bütün takımlar amatör. Sekiz takımdan birisi şampiyon olacak. 4'erli 2 grup var. Grup birincileri final oynayacak. Türkiye daha önce 5 kez bu turnuvaya katıldı. 2011'de Portekiz'de çeyrek final oynadık.
Ne zamandır Ankara Bölge Karması'nı çalıştırıyorsunuz?
Mustafa Özer: 4 yıldır Ankara Bölge'nin başındayım. TUDOR ve Futsal eğitmeniyim aynı zamanda. Kadın Milli Takımlar'da yardımcı hocalık da yaptım.
Amatör futbolcular kariyerleri boyunca bu çizgide mi devam edecekler yoksa bir gün profesyonel olabilme şansları var mı?
Mustafa Özer: Nevşehir'e gittiğimizde 1-2 futbolcu kardeşimiz ekipten ayrılıp, profesyonel oldu. Biz hep kardeşlerimize anlatıyoruz. Bu Regions Cup onlar için büyük fırsat. Profesyonel kariyerlerini devam ettirmek için büyük fırsat. Bu fırsatı değerlendirip ileride iyi yerlere gelmek ellerinde. Ama "Profesyonel olunca her şey bitti" anlamı da çıkmasın ortaya… Önemli olan devam etmek ve iyi yerlere gelmek. Siirt'ten çıkıp A Milli Takım'da, Fenerbahçe'de oynamak, 16 yıl profesyonel olarak futbol hayatına devam etmek kolay değil. Bize kimse eğitim vermedi; biz bir yerlere geldik.
Bu tabiki biraz saf yetenekle alakalı değil mi?
Mustafa Özer: Kesinlikle öyle…
Ama şu an saf yetenek de yeterli değil.
Mustafa Özer: Aynen katılıyorum. Kesinlikle yeterli değil. Eğitimli futbolculara ihtiyaç var. Futbolcularımızın hepsi çok karakterli ve düzgün insanlar… Biz de kardeşlerimize destek olmaya çalışıyoruz. Pırıl pırıl gençler. Salih mesela Kastamonulu; bu sene BAL Ligi'nde şampiyon oldu. Muzaffer, Karaman'da oynadı. Muhamet, Kırıkkale'de son haftada şampiyonluğu kaçırdı. İnşallah gelecekte önümüz açık…
Muhammet Ali Kızılkaya biraz da seni tanıyalım…
Muhammet Ali Kızılkaya: Kırıkkalespor'da oynuyorum. 21 yaşındayım. Futbola 2003 yılında Konya'nın Karapınar Belediyespor takımında başladım. Orada beş sezon oynadım. Beş sezon sonra Konyaspor'la final maçı yapmıştık. Beni beğendiler ve transfer ettiler. Beş sezon da Konyaspor'da oynadım. Orada U16, U17'de forma giydim. U19'da Türkiye Şampiyonu oldum. U18'de Türkiye Finali'ne gittik. A2 şampiyonluğu yaşadık. Ondan sonra bazı sorunlar nedeniyle ayrılmak zorunda kaldım. Sonra BAL Ligi'ne dönüş yaptım.
Peki kariyer hedefin nedir?
Muhammet Kızılkaya: Her futbolcunun küçüklük hayalidir büyük yerlerde oynamak… Herkesin bir amacı olduğu için benim de var. Şu an amatördeyim diye kendimden ödün vermedim. Bize çok büyük fırsat geldi aslında. Bizim yerimizde olmayan bir sürü amatör futbolcu var… Biz onları temsil ediyoruz ama kendimiz için de bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Büyük bir turnuvaya gidiyoruz. Hocamın da dediği gibi Nevşehir'den beri 9 maç yaptık ve hiç kaybetmedik. 9 maçı da kazandık. Bu takımın başarısı. Aramızdan birkaç kişi yukarı giderse bu genel bir başarı olur. Böylelikle kendimizi gösterme fırsatı da olacak. Bizim için daha hayırlı olacak inşallah.
Mustafa Özer: İlk geldiklerinde ben aynısını söyledim. Benim en büyük hedefim Regions Cup'ta 3-4 futbolcuyu Avrupa'ya transfer etmek. Bunu futbolculara da söyledim. Neden olmasın? Avrupa'da her takıma gidebilirler. Niye olmasın ki? Ama en büyük sıkıntımız semt sahaları kalmadı. Şu anda yapılan sahalar biraz daha iyi durumda. Anadolu'da üst düzey sahalar da var. Mahalle futbolu bitince artık biraz daha tesis yapmak gerekiyor.
Riva'ya her kategoriden takım geliyor. Riva tesislerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Mustafa Özer. Sağolsun yönetim kurulumuz Riva'yı bize açtı. Aslında oyunculara sormak lazım. Müthiş bir tesis. Keşke Türkiye'nin her yerinde bu kalitede bir tesis olsa. Buranın meyvelerini beş yıl içerisinde mutlaka toplayacağız. Türk futbolu bir yerden bir yere mutlaka gelecek.
Mustafa Özer: Kesinlikle katılıyorum. Bizim artık bir bahanemiz yok! Biz bir yerlere gelmek zorundayız.
Muhammet Ali sen Riva'yı nasıl buldun?
Muhammet Ali Kızılkaya: Bugüne kadar oynadığım tesisler hep kendi imkanlarıyla geçinimi sağlayan yerlerdi. Buradaki gibi şartlar yok. Fitness, havuz, sahalar, otel, restoran burada inanılmaz… Sporcu için tam elverişli bir ortam var. Burada çalışıp, başarılı olmamak mümkün değil zaten. Böyle imkanları bizlere sundukları için hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Bu imkanları elde edebilmek için biz de çok çalıştık. Buraları görmek bir çok futbolcuya nasip olmaz belki de… Burada futbolcu olduğunu, değerli olduğunu hissediyorsun. Ortam, doğa, çalışma alanları, sahalar, bakım, beslenme sporcu için en önemli şeyler…. Burada bunların hepsi mevcut. Başarılı olmamak için hiçbir neden yok. İnşallah Dublin'den kupayı getireceğiz.
Bundan sonraki hayatınız için herhalde Riva size daha ayrı bir şevk verecek sanırım…
Muhammet Kızılkaya: Burayı gördükten sonra kendi kulüplerimizin üstündeki kulüplere gitmek ve tekrar buraya milli futbolcu olarak gelmek için çok çalışacağız. Bunun üstü yoktur ama buradaki tesisi, çalışma ortamını, beslenme düzenini gördükten sonra yukarıya gitmeyi her futbolcu ister.
Salim Uzun seni biraz tanıyalım.
Salim Uzun: Kastamonuspor'da oynuyorum. 25 yaşındayım. Arkadaşım ve hocamın söylediği gibi Nevşehir'de başlayan serüven, Malta'ya ve oradan da Dublin'e uzandı. Amatörlerin de ülkemizi temsil etme fırsatı sağladıkları için hocalarımıza ve Türkiye Futbol Federasyonu'na çok teşekkür ediyoruz. Bizim için çok güzel bir duygu bu bayrağı taşımak… İnşallah kupayı alıp da buraya geliriz.
Türk futbolundaki gelişime sen nasıl bakıyorsun?
Salim Uzun: Muhakkak göz ardı edilemez bir gelişim var. Uç noktalardan bir tanesi Riva… Böyle bir güzel ortamda çalışmak bize ayrı bir motivasyon oluyor. Bunun da meyvelerini inşallah toplayacağız.
Bundan sonraki kariyer hedefin nedir? Bundan sonrakinden kastım futbolculuk dönemin ve Mustafa hocam örneğinde olduğu gibi sonrasını nasıl planlıyorsun?
Salim Uzun: Benim hedefim daha üst seviyelere gitmek. Profesyonel bir futbol kariyerine ulaşmak istiyorum.
Muzaffer İlhan seni tanıyalım.
Muzaffer İlhan: 23 yaşındayım. Futbola Konya'da bir amatör kulüpte başladım. Orada dört sezon oynadıktan sonra Konyaspor'a transfer oldum. Beş sezon geçirdim. PAF Takım'da Muhammet'le birlikte şampiyonluk yaşadım. U18'de başarılarımız oldu. Sonra istediğimiz gibi gitmedi her şey. BAL Ligi serüvenimiz başladı. Orada da Konya Selçuklu Belediyespor'da oynadım. Sonra iki sezon Karaman Belediye'de oynadım. Bu sezon kaptan oldum. Sonra Regions Cup serüveni başladı. Mustafa hocam sağ olsun kadroda bizi de görmek istedi. Malta'da başarılı bir turnuva geçirdik. Şimdi bize buraların kapısı açıldı. Teşekkür etmek istiyorum herkese… İnşallah İrlanda'da da başarılı olmak istiyoruz. Takımımız çok iyi. Aile ortamımız var. İnşallah kupayla dönmek istiyoruz.
23 yaşında amatör futbolcu olarak buraya geldin, Malta'ya gittin, Dublin'e gidiyorsun. Diğer futbolculara örnek olması açısından neleri tavsiye edersin?
Muzaffer İlhan: "Amatör futbol ölü" diye bir şey yok. Biz Riva'ya geldik. Malta'ya gittik. Dublin'de ülkemizi temsil edeceğiz. Amatör olmak her şey için bir son değil; aslında bir başlangıç. Herkesi mutlaka izliyorlar. Her oyuncu izleniyor. Herkes çalışmaya devam etsin. Her oyuncunun belli bir hayali var. Bu hayalin peşinden herkes koşsun.
Mustafa hocam burada size dönmek istiyorum. A Milli seviyeye ulaşmak için en dipten oyuncuların izlenmesi lazım. Ve izleniyor da… Siz bu takip sürecindesiniz. Biraz bu süreci anlatır mısınız?
Mustafa Özer: Ben bölge olarak söylüyorum. Biz bölgede 8-9 yaş kategorisini bile izliyoruz. Futbol köyleri var. Futbol eğitim merkezleri var. Çok güzel çalışmalar var. İzlenmeyen futbolcu kalmadı Türkiye'de… Müthiş bir Futbol Lisemiz var.
Ben sık sık TFF Meral - Celal Aras Spor Lisesi'ne gidiyorum. 12-13 yaş kategorisinin idmanını sadece 5 dakika izledim. Gözlerime inanamadım. Bizim çocukluğumuzda iyi olan topu alır, kimseye vermez; gider gol atardı. Ancak şimdi tamamen pas trafiğiyle oynayan çocuklar var.
Mustafa Özer: Takım oyunu, kollektif düşünce, çabukluk, zeka… Her şey var artık çocuklarda. Bir de yeni jenerasyon çok iyi… İnanılmaz çocuklar geliyor alttan. Demin söylediğiniz gibi 4-5 yıla kadar meyveleri alacağız. Biz gerçekten çok kaliteli futbolcular yetiştiriyoruz. En yetenekli oyuncular Milli Takımlara seçiliyor. Burada kaleci departmanına çok teşekkür etmek istiyorum. Alper Boğuşlu hocamız sağ olsun bizle çok güzel ilgileniyor. Kendisi geldi, ekibini gönderdi. A Milli Takım'dan döndü, geldi bizimle birlikte çalışıyor. Bu ekip, inanılmaz bir ekip… Fatih hoca müthiş bir ekip kurdu… Bu ekibin içinde olmak benim için büyük mutluluk.
Hocam siz sadece Ankara Bölge'ye mi bakıyorsunuz? Ankara Bölge'nin tanımı nedir?
Mustafa Özer: Ankara Bölge'ye 10 il bağlı… Bu illerdeki bütün futbol aktivitelerini takip ediyoruz ve çalışmalar yapıyoruz. Futbol köylerinde koordinatörlük görevini ifa ettim. Scouting eğitimi de aldım. Çekirdekten geliyorum. Burada kalmak istiyoruz.
Sizin bireysel anlamda hedefiniz nedir?
Mustafa Özer: TFF'ye girmeden önce sekiz takım değiştirdim. 2. ve 3. Lig'de teknik direktörlük yaptım. Eğitimim eksikti. TFF bana inanılmaz bir eğitim verdi. Şu anda hedefim bölge hocalığı ve ilerde milli takımlarda görev almak istiyorum. Kulüp kariyerini düşünmüyorum. Burası kulüplerin üzerinde bir yer. Burada çok mutluyum. Öğrencilerimin kafasına da "İyi insan, iyi birey, iyi futbolcu" düşüncesini sokmaya çalışıyorum. Bu çocuklar hem iyi futbolcular, hem iyi insanlar. Bunu başardılar. 9'da 9 yapmak kolay değil. Nisan'da ligleri bitti. Bu sebepten sıkıntımız vardı. Ancak uzun bir kamp dönemi planladık ve bu açığı kapattık. Profesyonel Futbolcu Tescil İşleri Sorumlusu Mustafa Özküçük bize çok destek oluyor. Kendisi zaten biliyorsunuz Regions Cup'ın duayen ismi. Gizli kahraman dediğiniz zaman Mustafa Özküçük'ü söylüyoruz. Bize bir iş bırakmadı. Hedefimiz final oynamak. Ben bu kupayı, bu müzeye getirmek istiyorum. Ekip olarak hedefimiz o kupayı, o müzeye koymak!
Peki turnuvada büyük takım olarak kimler var?
Mustafa Özküçük: Büyük takım sözü aldatıcı olabilir. İsmin büyük olması; gerçeği ifade etmiyor. Çünkü bazı ülkelerde bölge sayısı az. O yanıltıcı olabilir. Mesela bir Saraybosna çok güçlü olabilir. İrlanda mesela tahmin ediyorum 4 bölgeyle yapıyor. Biz 13 bölgeyle yapıyoruz. Bu turnuva, kaldırılan UEFA İntertoto Kupası'nın yerine kondu. UEFA'nın düşüncesi şuydu. Futbol yalnızca profesyonellerin oynadığı bir oyun değil. Tam tersine futbolcuların çok büyük çoğunluğu amatör. İntertoto kalktığı için o zaman amatörler için bir şey yapılmalıydı… Bu amaçla Regions Cup kuruldu. Ruhu bu… UEFA'da çok büyük önem veriliyor. UEFA'nın sitesine girdiğiniz zaman bunu görüyorsunuz. Bütün UEFA yetkilileri Dublin'de olacak. Türkiye'de çok ses getirmiyor ama İrlanda'da ciddi bir hazırlık var. Mini bir Dünya Kupası gibi…
Mustafa Özer: Şu yaptıklarımızı başka ülkede yapsaydık; inanılmaz ses getirmişti. Herkes amatörden geliyor ama… Başaracağız. Çocuklar inanıyor. Hedefimiz kesinlikle kupayı almak…
Yetenek konusunda en ufak bir sıkıntımız yok. Hem kadın futbolcuları olsun, hem erkek oyuncular olsun inanılmaz yetenek var. İşitme Engelliler, Görme Engelliler, Ampute… İnanılmaz yetenekli oyuncular var. Futbol konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Biz sadece tesis ve eğitim konusunda eksiğiz… Bakın ben Kadın Milli Takımı'nda da çalıştım. Almanya'dan gelen kızlar 3 tane yabancı dil biliyor. Bizim kızlarımız maalesef bilmiyor. Farkımız bu… Yapılan en son çalışmalardan sonra başarı gelmeye başladı ama…
Genç futbolcular olarak siz eğitim durumunuzdan bahseder misiniz?
Muzaffer İlhan: Ben açıktan üniversite okuyorum. Tarih bölümünü bitireceğim inşallah. İlk senem.
Salim Uzun: Kastamonu Üniversitesi BESYO mezunuyum. Şu anda KPSS var önümüzde. Ona hazırlanıyorum. Nasip olursa Beden Eğitimi Öğretmeni olacağım.
Muhammet Ali Kızılkaya: Ben de bu yıl üniversite sınavına girdim. Üniversiteye inşallah başlayacağım.
Mustafa Özer: Gördüğünüz gibi her oyuncumuz eğitimli artık.
Yeni jenerasyon olduğunuz için soracağım. "Eğitim mi, futbol mu?" ikileminde kaldınız mı?
Muzaffer İlhan: Ben kaldım.
Muhammet Ali Kızılkaya: Çok kaldım ben de…
Mustafa Özer: Bizim zamanımızda bu ikilem çok yoğundu. Ben çok sıkıntı çektim. En büyük pişmanlığım okumamak. Allah'a çok şükür hepsini dışardan bitirdim.
Bu soruyu şu sebepten sordum. Bu ikilemi ortadan kaldırmak için Türkiye Futbol Federasyonu çok önemli projelere imza atıyor. Eğitime çok büyük önem veriyor. TFF Meral - Celal Aras Spor Lisesi'nde bu yıl 90 öğrenci eğitim gördü. Önümüzdeki yıl da 60 civarı daha öğrenci alınacak sanırım. Sizin yaşadığınız ikilemi Türkiye Futbol Federasyonu yavaş yavaş ortadan kaldırıyor…
Mustafa Özer: Kesinlikle ortadan kalkacaktır bu ikilem… Eğitim ve futbolu birleştirmeliyiz. Çocuk sabah 7'de okula gidiyor. 3'te çıkıp dershaneye gidiyor. Nasıl futbol oynayacak? Vakti yok! İnşallah bu proje örnek olacak. Hedefimiz iyi futbolcu, iyi insan ve iyi eğitimli nesiller yetiştirmek…
Teknik sorumlu Mustafa Özer yönetimindeki Ankara Bölge Karması aday kadrosuna şu oyuncular bulunuyor:
Kaleci:
Ali Bilgin Ankara (DSİ Spor)
Gökhan Köksal (Karaman Belediyespor)
Defans:
Faruk Öcal (Kastamonu 1966)
Ali Öztürk (Ankara DSİ Spor)
Taner Ay (Karapınar Belediyespor)
Fatih Ekşioğlu (Ankara TKİ Spor)
Burak Gençbay (Pursaklar Belediyespor)
Nuri Erdem Kunduz (Yeni Altındağ Belediyespor)
Gökhan Uysal (Keçiören Bağlumspor)
Hüsnü Sürücü (Sarayönü Belediyespor)
Orta Saha:
Salim Uzun (Kastamonu 1966)
Mustafa Baştin (Sarayönü Belediyespor)
Gökhan Demircan Muhammet Ali Kızılkaya (MKE Kırıkkalespor)
Barış Küçük (Yeni Altındağ Belediyesspor)
Muzaffer İlhan (Karaman Belediyespor)
Oğuz Erdem (Keçiören Bağlumspor)
Forvet
Gökay Öztürk (Yeni Altındağ Belediyespor)
Erhan Baydar (Yeni Yolspor)
Volkan Solak (Ankara DSİ Spor)
Maç Programı:
26 Haziran 2015
19.00 İrlanda Cumhuriyeti - Türkiye
28 Haziran 2015
15.00 Türkiye - Bosna Hersek
01 Temmuz 2015
19.00 Türkiye - Çek Cumhuriyeti
04 Temmuz 2015
Final:
16.00 A Grubu Birincisi - B Grubu Birincisi
CİHAN