İngiliz istihbarat teşkilatı (MI6), Türkiye'nin Musul'da rehin alınan 49 vatandaşa karşılık verildiği iddia edilen İngiliz vatandaşı Shabazz Suleman (19) ile Hisman Fokard'ın (26) kendilerinin bilgisi olmadan IŞİD'e teslim edilmesine tepki gösterdi. Bu olayla ilgili olarak acil olarak bir açıklama yapılması talebinde bulundu. Ayrıca Suleman ile Fokard'ın örgüte teslim edilmesi hükümetler arasında da görüş ayrılıklarına neden oldu.
Danimarka Adalet Bakanı Mette Frederiksen, 14 Kasım'da yaptığı açıklamada Danimarka vatandaşı IŞİD üyesi suikast zanlısı Basil Hassan'ın MİT'in elindeyken ‘kaybolduğu' bilgisini gündeme getirdi. Frederiksen, görüştüğü Maltepe Cezaevi müdürünün de kendisine, ‘MİT'in isteği üzerine saldırganın MİT'e teslim edildiğini' yönünde değerlendirmelerde bulundu. Bunun üzerine Danimarka hükümeti söz konusu iddialarla ilgili olarak Türkiye'den kapsamlı bir açıklama istedi. Danimarka ile yaşanan kriz neticelenmeden yeni bir sorun daha baş gösterdi. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde İngiliz The Times gazetesi iki İngiliz vatandaşının Türkiye tarafından IŞİD'e rehineler karşılığında verildiğini öne sürdü. Ancak yapılan araştırmalar sonrasında da iddianın gerçek olduğu ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre, İngiliz istihbarat teşkilatı MI6, geçtiğimiz aylarda kırmızı bültenle aranan İngiliz vatandaşı Shabazz Suleman (19) ile Hisman Fokard'ın IŞİD'e katılmak üzere İngiltere'den ayrıldığı yönünde bilgiyi Türk makamları ile paylaştı. Yakalanması halinde de acil olarak kendilerine teslim edilmesini istedi.
Ancak Suleman ile Fokard, Emniyet Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından Suriye'ye geçmek üzere iken Türkiye sınırları içerisinde yakalandı. Haklarından yapılan işlemlerin ardından ise tutuklanarak ceza evine gönderildi. Ancak söz konusu işlemle ilgili olarak İngiltere'ye bilgi verilmedi. Ancak bu kişilerin Musul'da rehin tutulan 49 kişiye karşılık IŞİD'e verilmesinin ardından İngiltere'nin haberi oldu. Bunun üzerine MI6, hükümeti bilgilendirdi. Bunun üzerine İngiltere hükümeti, üst düzey bir yetkiliyi arayarak Türkiye'den gerekçelerini açıklamaları talebinde bulundu. Kırmızı bültenle aranan iki terör örgütü mensubunun rehinelere karşılık verilmesinin kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Yetkili ayrıca Suleman ile Fokard'ın farklı ülkelerde ya da kendi ülkelerinde olası bir eylem yapmasının da söz konusu olduğuna dikkat çekti. Ancak Türk makamları salıverilmeyle ilgili olarak somut bir açıklamada bulunamadı.
Kırmızı bültenle aranan kişiler yakalandığında, arama isteyen ülkeye haber verilir
Güvenlik kaynakları ise kırmızı bültenle araması olan kişilerin kendi ülkelerine haber verilmeden üçüncü bir ülkeye teslim edilmesinin kabul edilemez olduğunun altını çiziyor. Özellikle şahısların yakalanmasının ardından EGM İnterpol- Europol-Sirene Dairesi Başkanlığı aracılığıyla sisteme dahil edildiğini aktaran uzmanlar, kırmızı bülten araması çıkartan ülkelerin de bir şekilde bu yakalamalardan haberdar olunduğunu kaydediyor. Güvenlik kaynakları ayrıca tutuklanarak cezaevine gönderilen şahısların teslimin de ise MİT'in aracı olduğunu belirtiyor.zaman