Ankara-İstanbul hızlı tren projesini içine alan Başkentray'ın birinci etabı için ilk adım atılıyor. 22 Şubat Salı günü Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katılacağı programla Sincan'dan başlatılacak projeyle Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), raylardan peronlara ve istasyonlara kadar pek çok yeniliğe gidecek.
Proje, Ankara-İstanbul arasındaki hızlı trenin de önemli bir bölümünü oluşturuyor. Bu kapsamda banliyö hatlarıyla entegre olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) bağımsız hattan seferlerini sürdürecek. Projenin ilk aşaması olan Sincan-Marşandiz arasında toplam 5 hat inşa edilecek. Bunun 2'sini banliyö, 2'sini YHT, 1'ini de yük ve diğer şehirlerarası yolcu taşımacılığı için kullanılacak konvansiyel hat teşkil ediyor.
Marşandiz-Ankara arasında ise 6 hat inşa edilecek. 2'si banliyö, 2'si YHT, 2'si de konvansiyonel hatlarda kullanılacak. Başkentray'ın üçüncü aşaması olan Ankara-Kayaş hattında ise 2'si banliyö, 2'si de konvansiyel olmak üzere 4 hat yapılacak. TCDD yetkililerinden edinilen bilgiye göre Başkentray projesi dâhilinde banliyö seferlerinde aksama olmayacak.
TCDD Genel Müdürlüğü Başkentray Projesi'nin yapımının bir yılda tamamlanmasını öngörürken, Sincan-Kayaş arasındaki 36 kilometre uzunluğundaki demiryolunda tüm raylar, peronlar ve istasyonların yenilemeyi planlıyor. Böylece Sincan-Kayaş arasındaki günlük taşıma kapasitesi 100 bin yolcuya çıkarılacak ve vatandaşlara konforlu bir yolculuk imkanı sunulacak. Proje ile Ankara-Sincan arasında üç, Ankara-Kayaş arasında ise iki hat olan demiryolu yeniden inşa edilecek ve Ankara-Marşandiz arasındaki dört hat altı hatta, Marşandiz-Sincan arasındaki üç hat beş hatta, Ankara-Kayaş arasındaki iki hat ise dört hatta çıkarılacak.
Yapılan hatlardan ikisi yüksek hızlı tren taşımacılığında, ikisi ise metro standardındaki banliyö taşımacılığında hizmet verecek. Yenilenen banliyö trenleri ve Başkentray ile Sincan-Kayaş arasında yılda yaklaşık 110 milyon yolcu taşınması hedefleniyor.