Ankara'nın ilk uluslararası Marka Festivali başladı

Ankara Marka Festivali Ankara Congresium' da başladı. İş ve sanat dünyasından çok sayıda ismin katılımıyla kapılarını açan festival Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) ev sahipliğinde Çalık Holding'in ana sponsorluğunda 9 Aralık 2015 tarihine kadar sürecek.

Festival kapsamında Türkiye ve dünyada alanında marka olmuş isimler, elde ettikleri başarıların sırlarını paylaşacak. Prestijli marka ve firmalar stant açacak. Ayrıca festivalde, genç girişimciler ve üniversite öğrencileri için teşvik edici ve eğitici oturumların yer alacağı özel bir platforma da yer verilecek. Ekonominin geleceğine yön verecek ve başarılı markaların yaratıcısı olacak gençler, marka dünyasının lider isimleriyle ARD Geleceğin Marka Liderleri Kampı'nda bir araya gelecek.

Festivalin açılışında konuşan ATO Başkanı Salih Bezci, Ankara Marka festivali ile çok önemli bir organizasyona imza attıklarını kaydetti. Bezci, 'Güçlü Ekonomi, Büyüyen Türkiye' sloganıyla düzenlenen Ankara Marka Festivali'nin bugüne kadar Ankara'da yapılan en geniş katılımlı ve kapsamlı uluslararası nitelikteki marka zirvesi olduğunu belirtti.
Bezici, "Bu festivalde iş dünyası ile geleceğin marka liderleri olan gençlerimizle markalaşma konusunda vizyon oluşturacaktır. Şehrimizden küresel markalar çıkmasını teşvik etmek amacındayız. Yenilikçi fikirleri harekete geçirmek, marka farklılığını oluşturmak için bilgi ve deneyimleri paylaşmak istiyoruz." diye konuştu.

Bezci' nin ardından Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık 'Nasıl Yaptım? Ne Yapmalı? Bir Girişimcinin Hatıra Defteri' başlıklı bir konuşma yaptı.
Çalık, 1981 yılında kendi şirketini kurarak başladığı iş yaşamını anlattı. Tekstilci bir ailenin çocuğu olduğunu, 20 yaşında ailesinden sermaye almadan ilk şirketini kurduğunu söyleyen Çalık, sermaye oluşturmak için vadeli ürün alıp peşin sattığını kaydetti. O yıllarda Türkiye'de en değerli giyim eşyasının blue jean oluğunu belirten Çalık, "Bu ihtiyacı tespit edip bu işi yapmaya karar verdim. Hedefim dünyanın ilk 10 şirketi arasında girmekti. 15 yıl sonra dünyanın en büyük 10 denim üreticisinden biri olduk." dedi. Daha sonraki yıllarda farklı sektörlere ve dışarıya açıldıklarını aktaran Çalık, bugün aralarında Arnavutluk, Türkmenistan, Özbekistan, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinin de bulunduğu 17 ülkede yatırımları bulunduğunu, elektrik santrali üretiminde dünyadaki en büyük 10 müteahhitlik firmasından biri olduklarını söyledi.

Girişimcilik ve inovasyonun önemine dikkati çeken Çalık, ilk yıllarda diğerlerinden farkı bulunmayan Hilton Oteli'nin banyoda 'plastik duş perdesi' fikrini bulduğunu, Walmart'ın inovasyon sırrının ise her departmanda ayrı ayrı para ödemek yerine 'merkezi kasa sistemi'ni başlatması olduğunu ifade etti.

Ülkemizde son yıllarda inavasyona ve girişimciliğe önem verilmesini memnuiyetle karşıladıklarını anlatan Ahmet Çalık, "markalar ve şirketlerin eğer sürdürebilirliklerini iyi yapamazlarsa yaşamları son bulabilir. Bugün 100 yıl önceki Amerikan Borsası'ndan 100 firmanın bugün sadece 5 firma kaldı." dedi. Napolyon'un başarılarla dolu yaşamını başarısızlıkla kapattığını ancak Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in kurduğu düzeni yaşamı boyunca devam ettirdiğini belirten Çalık, Başarılı olmak için günün ihtiyaçlarına iyi cevap vermek gerektiğini Edison'un "Önce dünyanın neye ihtiyacı olduğunu düşündüm, sonra icat ettim" sözlerini hatırlattı. Çalık, kendi şirketlerinde de yaptıkları her işin insan yaşamına bir katkı sağlamasını önemsediklerine işaret etti.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Başkanı Nejat Bilgin, TUSAŞ'ın son 10 yılda önemli adımlar attığını belirterek "Defence News Top 100'ün 2014 verilerine göre dünya savunma ve havacılık sektöründe ilk 100 firma arasında 78. sıradayız. Bu listede daha da yükseklere çıkmayı hedefliyoruz. Özgün ürünlerimizle ulusal ve uluslararası arenada büyük ilgi görüyoruz. Projelerde edindiğimiz deneyimlerle 2023 vizyonumuzda yer alan ilk Milli Muharip Savaş Uçağımız ve özgün genel maksat helikopterimizin çalışmalarını azim ve heyecanla sürdürüyoruz." diye konuştu
Türkiye'nin sivil ve askeri havacılıkta dünya ile rekabet edebilecek ürünlere sahip olduğunu ifade eden Bilgin, her geçen bunun geliştirmek için adımlar attıklarını belirtti. Bilgin, rekabetçiliği sürdürebilmek için yerel kaynaklarla birlikte büyümenin öneminin altını çizerek, dışarıya verilebilir işlerin yüzde 70'inin yerli sanayi firmaları tarafından yapıldığını kaydetti.
Türkiye'nin savunma sanayi ihracatındaki en büyük payı havacılık ve uzay ürünlerinin aldığını belirten Bilgin, 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi gerektiğini söyledi.Bilgin, TUSAŞ'ın 1 milyar dolarlık cirosu ve 4 bin 900 çalışanı bulunduğuna dikkati çekerek, "2025 yılında özgün ürünlerini ihraç eden ve ürün portföyüne yeni platformlar eklemiş, 6 milyar dolar cirosu ile dünya sıralamasında ilk 30 şirket arasında olacak, 2040 yılında ise 11 milyar dolar ciro ve 10 bini aşkın istihdam yaratan, dünyadaki havacılık şirketleri arasında ilk 15'e girmiş modern bir şirket vizyonuna göre stratejimizi belirledik." değerlendirmesinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, festivalin platin sponsoru Çalık Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'a, gümüş sponsorlar DeFacto, Buybox ve Ströer Kent Vizyon'a, bronz sponsorlar SBK Holding, Doğa Okulları ve Kutup AŞ'ye ve sigorta sponsoru Eureko Sigorta'ya birer plaket verdi.


CİHAN
07 Aralık 2015 14:21
DİĞER HABERLER