Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin kuruluşu 1936 yılından bu yana biriktirilen çok önemli belge ve materyallerin sergilendiği DTCF Müzesi açıldı.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, "Üniversitenin sosyal tarihini içeren bir müzeyi de yılsonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz." dedi.
Salonda, Milli Mücadele yıllarına ait anılar ve eşyalar, Afet İnan'ın ailesi tarafından fakülteye bağışlanan koleksiyon ve bu koleksiyon içinde Atatürk'e imzalanmış özel kitaplar, Japon imparatorluk sarayından Papua Yeni Gine'ye, Sibirya'dan Hint yarımadasına ve Afrika'dan Güney Amerika'ya uzanan muazzam bir coğrafyadan derlenmiş ve çoğu 19. yüzyılın sonlarına ait yüzlerce parçadan oluşan çok özel koleksiyon sergileniyor.
ATATÜRK SEYİR LOCASINI GÖREMEDİ
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin eğitim öğretime başladığı 1936 yılından bu yana biriktirilen çok önemli belge ve materyallerin sergilendiği müze, düzenlenen törenle ziyarete açıldı.
Açılışta bir konuşma yapan Dekan Prof. Dr. Abdulkadir Gürer, fakültenin Farabi Fuayesine açılan bu tarihi mekanın, Mimar Bruna Taut tarafından Büyük Önder Atatürk için büyük konferans salonuna bakan özel bir seyir locası olarak tasarlandığını ancak Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de, ardından da 1.5 ay sonra Bruno Taut'un 24 Aralık 1938'de vefatlarıyla bu kullanımın gerçekleşmediğini söyledi.
ENSTİTÜ KURULDU
Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü'nün 1942 yılında bu mekânda kurulduğunu belirten Prof. Dr. Abdulkadir Gürer, "Bugün burada, Milli Mücadele yıllarının anılarından, Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarına, Fakültenin inşaatı, ilk yılları ve özenle toplanıp bir araya getirilen ilk eşyalarından, Afet İnan Hanımefendinin ailesi tarafından Fakülteye bağışlanan koleksiyonu ve bu koleksiyon içinde Atatürk'e imzalanmış özel kitaplara bakacağız." diye konuştu.
İLK KEZ SERGİLENİYOR
Gürer müze ile ilgili şu bilgileri verdi: "1942'de dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel tarafından tedrisatta kullanılmak ve teşhir edilmek üzere Fakülte Dekanlığına bağışlanmış olağanüstü öneme sahip bir etnografik koleksiyonun bazı parçalarının ilk kez sergilendiğine tanıklık edecek, Japon imparatorluk sarayından, Papua Yeni Gine'ye, Sibirya'dan Hint yarımadasına ve Afrika'dan Güney Amerika'ya uzanan muazzam bir coğrafyadan derlenmiş ve çoğu 19. yüzyılın sonlarına ait yüzlerce parçadan oluşan çok özel bir koleksiyonun bir kısmını da ilk kez göreceğiz. Müzemizin asma katı ise bölümlerimizden gelecek, kurumsal değer taşıyan materyallerle düzenlenerek yakın zamanda açılacaktır."
REKTÖR: ÜNİVERSİTE MÜZESİ YAPIYORUZ
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'ne başta Atatürk olmak üzere yüzlerce bilim insanının emek verdiğini ve özveride bulunduğunu vurguladı. Geçmişini, edebiyatını, dilini, kültürünü bilmeyen toplumların ayakta kalmasının olanaklı olmadığını ifade eden Prof. Dr. Erkan İbiş, "Müzeler bunun için önemli. Müze, sosyal tarihimizin en önemli belleğidir. Bu nedenle biz bütün fakültelerimizden, en az bir, hatta bazılarından birden fazla müze yapmalarını istedik. Sayın dekanımızı kutluyorum." dedi.
İbiş, rektörlükte de Ankara Üniversitesi'nin sosyal tarihini içeren bir müze yapılanmasının başladığını, yılsonuna kadar tamamlanmasının planlandığını kaydetti.
Cihan CİHAN