Ankara Valiliği'nden kurban hizmetleri genelgesi

Ankara Valiliği, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Kurban hizmetlerinin sağlık şartları ve çevre temizliği ile dini hükümlere uygun bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla ilgili tüm teşkilatlar vasıtasıyla gerekli tedbirleri aldığını açıkladı.
Park, cadde, sokak, meydan gibi umuma açık ve çevre hijyen şartları yeterli olmayan mahallerde kurban kesimine izin verilmeyecek. Kurban kesim yerleri dışında belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak kurban kesenler hakkında yasal işlem yapılacak.

Valilik'ten yapılan yazılı açıklamaya göre; Ankara Vali Yardımcısı Hamza Duygun başkanlığında, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Müftülük, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri IX. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü ve Diyanet Vakfı temsilcilerinden oluşan 'Ankara İli Kurban Hizmetleri Komisyonu' kuruldu.

İl ve ilçelerde kurban hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yürütülmesine dair ilgi (a) Bakanlar Kurulu Kararı ve İlgi (b) Yönetmelikte öngörülen hususlar aynen yerine getirilecek. İlçe kaymakamlarının başkanlığında ilgili kurum ve kuruluşlardan oluşturulacak 'Kurban Hizmetleri İlçe Komisyonu' tarafından kurban hizmetleri yürütülecek.

Kurban satış ve kesim yerleri, İl ve İlçe Hıfzıssıhha Meclisi kararlarına ve sağlık şartlarına uygun olarak çevrenin sosyal ve ekonomik imkânları ile mevcut mezbahalar da dikkate alınarak Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca belirlenecek. Kurban satış ve kesimi için gerekli alt ve üst yapının tesisi ile kurban atık ve çöplerinin toplanması ile satış ve kesim yerlerinin temizliği, Büyükşehir Belediyesi ve ilgili belediyelerce yapılacak.

Kurban kesim yerlerinde, kurbanlarını kendisi kesmek isteyenlerden alınacak 'Tesisten Yararlanma Ücreti' ile tesisteki görevlilere kestirmek isteyenlerden alınacak 'Kesim ücreti' miktarları, İl ve İlçe Komisyonları kararları ve kesim yerleri ile diğer hususlar halkımıza önceden duyurulacak. Müftülüklerce de bu hususlar ve diğer uygulamalar hakkında vatandaşların bilgilendirilmesi sağlanıyor.

Kurban kesim yerlerinde yeterli sayıda din görevlisi, veteriner, kasap, yardımcı personel ve araç bulundurulmasına ilişkin tertip ve tedbirler Kurban Hizmetleri İl ve İlçe Komisyonları tarafından önceden belirlenerek hazır hale getirildi.
Kurban kesim hizmetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesi için kamu kurum ve kuruluşlarının yanında ihtiyaç duyulması halinde dışarıdan da yeterli sayıda ve nitelikte personel ve vasıta görevlendirilebiliyor.

Park, cadde, sokak, meydan gibi umuma açık ve çevre hijyen şartları yeterli olmayan mahallerde kurban kesimine izin verilmeyecek. Açıklamada kurban kesim yerleri dışında belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak kurban kesenler hakkında yasal işlem yapılacağından vatandaşların bu konuda hassas davranmaları kendi menfaatlerine olacağı bildirildi.

İl ve ilçe müftülüklerinde, kurban hizmetlerinin sekretarya hizmetleri ile iş ve işlemlerinin yürütülmesi için yeterli sayıda personelden oluşan 'Kurban Hizmetleri Birimleri' oluşturuldu. CİHAN
16 Eylül 2015 11:23
DİĞER HABERLER