Ankara Ostim'de dün saat 11.00 ve 19.30 dolaylarında iki ayrı patlama meydana geldi.
İki olayda şu saate kadar hayatını kaybeden vatandaşların sayısı 15 olarak açıklandı. İlk patlamada 6, ikinci patlamada 9 kişi hayatını kaybetti.
Cihan Haber Ajansı'na göre Ostim'de ikinci patlamada 9 kişi hayatını kaybetti.
Gün içinde geçen haberlerden derlenen bilgilere göre, Ankara'nın önemli sanayi merkezlerinden Ostim'de bir işyerinde saat 11.00 dolaylarında henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana geldi.
Büyük bir gürültünün yaşandığı patlamada iş yerinin camları kırılırken yan tarafında bulunan binada göçük oluştu. Patlamanın meydana geldiği iş yeri ve çevresindeki çok sayıda araç da hasar gördü
Patlama nedeniyle bölgeye ambulanslar, itfaiye ve sivil savunma ekipleri sevk edilirken, yaralılar Dışkapı Yıldırım Beyazıt, Onkoloji, Atatürk Eğitim ve Araştırma, Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde tedavi altına alındı.
Olay yerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, patlamada 6 kişinin öldüğünü, 2'si ağır 27 kişinin yaralandığını bildirdi. Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ise akşam saatlerinde yaptığı açıklamada yaralı sayısının 34'e ulaştığını açıkladı.
OSTİM Uzay Çağı Caddesi yakınlarında bulunan Özkanlar adlı şirkete ait yatay delik delme makinesi üreten iş yerinde meydana geldiği belirlenen patlamanın ardından başlatılan arama ve kurtarma çalışmalarına, Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye araçları, Sağlık Bakanlığı 112 Acil Yardım yetkilileri ile sivil savunma ve AKUT ekipleri katıldı.
Öte yandan güvenlik güçleri patlamanın meydana geldiği bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı.
-BAŞBAKAN ERDOĞAN OLAY YERİNDE-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile akşam saatlerinde patlamanın yaşandığı OSTİM'deki iş yerine gelerek incelemelerde bulundu.
Erdoğan, iş yerinde yaklaşık 15 dakika kalıp, olayla ilgili bilgi aldı.
Başbakan Erdoğan, daha sonra beraberinde İçişleri Bakanı Atalay ve Vali Yüksel ile OSTİM İdare Binasına geçti. Erdoğan, burada OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ile yaklaşık yarım saat görüştü.
Erdoğan, inceleme ve temaslarını tamamladıktan sonra OSTİM'den ayrıldı.
-PATLAMANIN NEDENİ-
Öte yandan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, patlamanın nedenine ilişkin soruya, ''Bu konuda henüz bir şey söylemek erken. Gerçi iş yeri sahibinin bazı tahminleri var ama teknik çalışmayı da beklemek lazım. Onun için ben o konuda bir şey söylemeyeyim'' dedi.
Başka bir soru üzerine de Atalay, ''Enkaz altında çok kişinin olmadığı, birkaç kişiyi geçmeyeceği yönünde tahminler var'' diye konuştu.
-''ENKAZIN BAZI BÖLGELERİ TEHLİKELİ''-
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, incelemelerin ardından olayın nedenine ilişkin yaptığı açıklamada, ''Çalışma esnasında oksijen tüplerinin olduğu bölümde kesme işlemi yapılırken bir patlamanın olma ihtimali çok yüksek. Bunun üzerinde ağırlıklı olarak duruluyor. Başka nedenler var mı yok mu bunlar da yapılacak teknik çalışmaların ardından ortaya çıkacak'' dedi.
Olayın teknik boyutlarının takip edildiğini anlatan Ergün, ''Eminim iş güvenliğiyle ilgili, arkadaşlar burada ayrıntılı bir çalışma yapacaklar. Tam olarak hangi nedenden böyle bir kazanın kaynaklandığı ortaya çıkmış olacak. Henüz bir şey söylemek için erken'' diye konuştu.
-''PATLAMA DOĞALGAZDAN KAYNAKLANMIYOR''-
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da patlamanın doğal gazdan kaynaklanmadığının görüldüğünü söyledi.
Patlama nedeninin tam olarak belli olmadığını dile getiren Çağlayan, oksijen tüpleriyle çeliklerin kesildiği alanda, patlamanın meydana gelmiş olabileceğini bildirdi.
-VALİ YÜKSEL-
Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ostim'deki patlamada 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 34 kişinin yaralandığını bildirdi.
Vali Yüksel, OSTİM'deki patlamada oksijen tüplerinin patladığı konusunda tereddütün bulunmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:
''İlk olayda 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 34 yaralı vatandaşımız vardı. Bunların 19'u şu anda hastanelerde tedavi altında bulunuyor. 2 çalışanı bütün aramalarımıza rağmen bulamadık. Enkaz altında oldukları değerlendiriliyor. Bu gece nerede, hangi saatte olursa olsun bütün kurumlarımızla, kuruluşlarımızla orada çalışıyoruz. Bu akşam çalışacağız.''
-EKİPLERİN ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR-
Bu arada, patlamanın meydana geldiği iş yerinde ekiplerin çalışması sürüyor. Patlama nedeniyle göçüğün olduğu yerdeki beton kalıplar vinçler yardımıyla dışarı çıkarılıyor. Patlama nedeniyle bina dışında zarar gören araçlar da çekiciler yardımıyla olay yerinden götürülüyor.
Öte yandan, arama kurtarma çalışmalarına sivil savunma ve AKUT ekiplerinin, arama kurtarma köpekleri de katılıyor. Patlamanın şiddeti nedeniyle çevrede bulunan çok sayıda iş yeri ile Abdülkadir Geylani Camisi'nin camları da kırıldı. İş yeri çevresindeki vatandaşlar ve işçi yakınlarının bekleyişi sürüyor.
-PATLAMADAN ETKİLENENLERE PSİKOSOSYAL DESTEK-
Bu arada, Türk Kızılayı Psikososyal Destek uzmanları, patlamadan etkilenenlere psikososyal destek faaliyetinde bulunmak için harekete geçerek, olay yerinde çalıştı.
Türk Kızılayı ekibi, bölgede çalışma yürüten arama kurtarma ekiplerine de destek verdi. Ayrıca yaralananların kaldırıldığı Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi, Onkoloji Hastanesi ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine kan gönderdi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, patlamaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de işçi sağlığı ve güvenliği konusunda bir adres bulunmadığını belirterek, ''Hala belirsizliğini koruyan iş sağlığı ve güvenliği kanunu biran önce yasalaştırılarak, sorumluluk alacak ve çözüm üretecek bir mekanizma hayata geçirilmelidir'' görüşünü bildirdi.
-YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDILAR-
Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin bölgede yaptığı incelemelerin ardından, özellikle sanayinin, teknolojinin olduğu yerlerde kesinlikle denetimlerin yapılması gerektiğine işaret ederek, ''Ruhsatların da mutlaka teknik bir denetimden geçmesi gerekiyor. Bu sadece burada yaşanmıyor, Türkiye'nin büyük kentlerinde bir çok yerde bu sorun yaşanıyor'' dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, AK Parti Mersin milletvekili Kürşat Tüzmen, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı.
-GAZİ ÜNİVERSİTESİNDE TEDAVİ ALTINA ALINAN YARALILAR-
Patlamada yaralanarak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alınan 5 yaralıdan ikisi taburcu olurken, tedavisi süren 3 yaralının genel sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.
-İKİNCİ PATLAMA-
İlk patlamada enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, akşam saatlerinde Ostim'den ikinci bir patlama haberi daha geldi. İkinci patlamada 10 kişi hayatını kaybetti.
İlk gelen bilgilere göre, İvedik Organize Sanayi Bölgesi 25. Cadde'de bir biyodizel ve tiner dolum atölyesinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın sırasında iş yeri önünde bulunan bir aracın da LPG tüpünün patladığı belirtildi.
Olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sivil savunma ekipleri yönlendirildi. Cadde giriş ve çıkışları kapatılarak yangına müdahale edildi.
Vali Yüksel, torna atölyesi olarak ruhsatını aldığı anlaşılan bir işletmenin içinde tiner ve boya imalatını gerçekleştirdiğini söyledi.
Patlamadan dolayı içeride hayatını kaybeden 4 kişi olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Yüksel, şöyle konuştu:
''Ayrıca iki çalışan buradaki kimyasal gazdan rahatsız oldu. 8 tane çalışan da yine içeriden yaralı olarak çıkarıldı. Bunlardan birinin durumunun ağır olduğunu öğrendik. İçeride de 10 veya 12 civarında çalışanın olduğu anlaşılmaktadır. Bütün kurumlarımızla, Büyükşehir, Yenimahalle, Sivil Savunma, İl sağlık müdürlüğü ekipleri de çalışmalarını sürdürüyoruz. Yeni gelişmeleri de sizinle paylaşacağız.''
Yüksel, ''İçeridekilerle bağlantı kurulabiliyor mu'' sorusuna ise ''bağlantı kuruyoruz, devamlı arkadaşlarımız psikolojik destek veriyor. ne yapmaları gerektiğini söylüyor ancak henüz tam anlamıyla içeriye girdiğimizi söyleyemeyiz, çünkü içerde kimyasal maddeler içerde son derece kuvvetli aşağıda yanmaya devam ediyor. Şu anda da bütün itfaiyeler bunu, köpüklü malzemeler söndürmeye çalışıyor'' dedi.
Yüksel, patlamanın nedenine ilişkin bir soru üzerine ''tiner tanklarında meydana gelen bir patlama'' ifadelerini kullandı.
Yüksel, atölyenin kaçak olduğu yönünde bir bilgiler olduğunun hatırlatılması üzerine ise, şunları söyledi:
''Şu anda içerde bize elini uzatıp, 'beni kurtarın diyen' insanlar var iken, bana göre atölyenin hukuki durumunu tartışmanın bana göre bir anlamı bulunmamaktadır.''
-BAKANLAR OLAY YERİNDE-
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun CHP'li üyeleri ile CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş olay yerinde incelemelerde bulundu.
İvedik Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mehmet Burak Orhan da Ostim'deki ikinci yangının ilk olarak Güvenmak firmasında başladığını bildirdi.
Kurtarma ve yangın söndürme çalışmalarına itfaiyenin yanı sıra Sivil Savunma ve AKUT ekipleri de katılıyor.
AJANSLAR