Başbakan Davutoğlu’nu telefonla aradığını açıklayan önceki Cumhurbaşkanı Gül, ''Sadece cesaretlendirdim'' demişti. Bu görüşmenin, Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'la fikir ayrılıklarını da kapsadığı ortaya çıktı.
11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 7 Haziran seçimleri sonrasında koalisyon hükümeti kurulması konusunda Başbakan Davutoğlu’nu arayarak destek vermesi Ankara kulislerini hareketlendirdi. Nitekim Gül önceki gün Cuma namazı çıkışındaki telefon görüşmesini
, “Bir hükümet kurulmasının doğru olacağı yönünde fikrimi paylaştım. Muhakkak ki en iyi takdir, nihayetinde kararı verecek olanlardadır. Ben sadece onları cesaretlendirdim o kadar” sözleri ile açıklamıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ise bir süredir Abdullah Gül’e yaklaştığı belirtilirken “Başbakan çıkış arıyor” yorumları yapılıyor. Ankara kulislerinde sürece ilişkin çok yeni ve önemli iddialar gündeme geliyor.
Davutoğlu’nun Erdoğan’ın baskısından kurtulmak için Gül’e yaklaştığı ileri sürülüyor. KOALİSYON AYRILIĞI: 7 Haziran seçimleri sonrasında tek başına iktidar olamayan AKP’nin bundan sonra nasıl bir yol haritası izleyeceği merak ediliyor. CHP eski lider Deniz Baykal ile görüşerek bu konuda etkin bir rol üstleneceğini ortaya koyan Erdoğan’ın erken seçim istediği buna karşın Davutoğlu’nun CHP veya MHP ile bir hükümet kurulmasını istediğini belirtiliyor. Davutoğlu bu konuda Erdoğan ile aynı düşünmüyor. Ancak Erdoğan’ın partideki gücünden de çekiyor, buna bir de Eylül 2015 tarihinde yapılacak AKP Olağan Kongresi eklenince işin içinden çıkmakta zorlanıyor.
ERDOĞAN BUNALTTI: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteği ile AKP genel başkanı ve başbakan olan Ahmet Davutoğlu, göreve geldiği günden bu yana bir takım uygulamalardan rahatsız. Erdoğan’ın kendisini atlayıp sürekli olarak bakan, müsteşar, genel müdür, vali, belediye başkanı ve hatta AKP il başkanları ile yakın temas içinde olmasını kendisinin etkisizleştirilmesi olarak görüyor.
ANAYASAL SINIRLAR İÇİNDE KALMALI: Davutoğlu, Erdoğan’ın sürekli açıklamalarda bulunmasının kendilerini zor durumda bıraktığını düşünüyor ve bunun 7 Haziran seçimlerinde önemli bir etken olduğunu değerlendiriyor. İddiaya göre Davutoğlu, danışmanları ile yaptığı bir toplantıda
“Sayın Cumhurbaşkanı Anayasal sınırlar içinde kalsaydı bu kadar yıpranmazdık” dedi.
SARAY VE İSRAF TEPKİSİ: 1.4 milyar liraya mal olan AK Saray’a ilişkin tepkilerin yanısıra Davutoğlu, devletteki israftan da oldukça rahatsız. Göreve geldikten sonra bu konuda bir genelge yayınlayan Davutoğlu’nun bu tavrı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tepkiye neden olmuştu.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in 1 milyon liralık makam aracını iade etmesinde etkili olan Davutoğlu’nun bu tavrı Erdoğan’da rahatsızlığa neden olmuştu. Tayyip Erdoğan, bu olay sonrası Mehmet Görmez’e bir Mercedes marka makam aracı tahsis etmişti.
YOLSUZLUKLA MÜCEDELE: Davutoğlu, 17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonları sonrasında
istifa etmek zorunda kalan 4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmesini istiyordu. Ancak bu fikre Erdoğan karşı çıktı. Davutoğlu, CHP, MHP ve HDP’nin 4 eski bakanın yüce divana gönderilmesine soğuk bakmıyor, Erdoğan ise tam zıttı bir görüş dile getiriyor.
MUTLU ÇÖLGEÇEN -
MİLLET GAZETESİ