Başkent Ankara gecekonduların ve çarpık kentleşmenin örneği olan tüm yapılardan kurtularak değişen Türkiye'nin yenilenen yüzü olma yolunda ilerliyor.
Eskiyen ve eskimeye yüz tutan yapılar, yollar, köprüler yenilenirken, çarpık kentleşmenin ve köyden kente göçün sonuçlarından olan gecekondular her geçen gün yerini sağlam ve modern yapılara bırakıyor.
Başkente bağlı ilçe belediyelerinin ve büyükşehir belediyesinin yürüttüğü projelerle 21. yüzyıla yakışır bir kent halini alan Ankara büyük değişimler yaşıyor. Gerek şehir merkezi gerek ilçelerde şehirleşme adına gerçekleştirilen çalışmalarla, bulvarlar, köprüler, yollar ve kavşaklar yapılarak trafiğin rahatlatılması amaçlanırken, gecekonduda barınan vatandaşların daha iyi ortamlarda yaşayabilmesi ve görüntü kirliliğine son verebilmek için de kentsel dönüşüm projeleri devreye sokuluyor.
Ankara'nın kalabalık nüfuslarına sahip ilçeler alt yapı ve üst yapı sorunlarında iyileştirmeye giderken, vatandaşın stres atabileceği, eğlenebileceği yeşil alanların yanı sıra kültür merkezlerine de hız verdi. Hazırlanan bu projelerle Ankara'nın geleneksel mimarisinin korunmasının yanı sıra her geçen gün artan nüfusa da cevap verebilecek yapılar inşa ediliyor.
Keçiören'de Zümrüt Yaşam Alanlarıyla semt pazarı kavramı değiştirilirken, ''Gümüş Dere Ihlamur Vadisi'' projesiyle de sadece Keçiören'linin değil tüm Ankara'lının nefes alacağı alanlar oluşturulacak.
Altındağ'da kentsel dönüşüm ve yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında 2005 yılından bu güne 19 bin 528 kaçak yapı yıkılarak yerine modern binalar inşa edilmeye başlandı. Sincan Ayaş Devlet Yolu ile Eskişehir Devlet Yolu Arasına yapımı planlanan projeyle, 7 adet köprülü kavşak, 7 adet alt geçit, 700 metrelik viyadük, 5 adet üst geçit, 3 adet TCDD altgeçit köprüsü yapılması için hazırlanan tatbikat projeleri, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırıldı ve Karayolları Genel Müdürlüğünce onaylandı.
Etimesgut'ta Atakent Sosyal Tesisleriyle 8 bin 400 metrekare kapalı alana, 550 kişi kapasiteli konferans salonu, 700 metrekare fuaye ve sürekli sergi alanı, bin metrekare ve 400 metrekare olmak üzere 2 adet çok amaçlı salon, 2 bin 800 seyirci kapasiteli açık amfi tiyatro, sanatçı hazırlık odaları ve konservatuvar odaları yer alacak.
Akyurt'ta 1 milyon 904 milyar 421 bin 62 lira harcanarak kamulaştırılan 6 bin metrekarelik alan üzerine, 2 bin 300 metrekaresi kapalı alan olmak üzere 33 işyerinden oluşan pazar yerinin yanı sıra, Dolay Mevki diye bilinen ve Akyurt Çayı boyunca genişçe bir alanı kapsayan alanda mesire alanı oluşturularak 64 bin 933 metrekare arazi değerlendirilecek.
-KEÇİÖREN YENİ YAŞAM ALANLARIYLA ZENGİNLEŞİYOR-
Keçiören Belediyesi tarafından, pazar yerlerinin haftanın her günü daha aktif bir şekilde kullanılmasını sağlayacak ''Zümrüt Yaşam Alanları'' projelerinin ikisi tamamlandı. Projeyle mülkiyeti belediyeye ait semt pazar yerlerinin üzeri membran örtüyle kapatılarak pazarın kurulmadığı diğer günlerde de değişik amaçlarla kullanılması düşünülüyor.
Proje, halkın daha sağlıklı, güvenli ve rahat bir ortamda alışverişlerini yapmasını sağlamanın yanı sıra, pazar yerlerinin yarı açık spor alanları olarak da kullanılmasına imkan sağlayacak.
Alışveriş arabalarının bulunacağı modern semt pazarlarında Keçiörenliler poşet taşımaktan kurtulurken, yapılacak fiziki değişikliklerle bedensel engellilerin de buralardan yararlanmaları sağlanacak. 24 saat kamera sistemiyle izlenecek pazar yerlerinde alışveriş veya spor yapmak amacıyla gelen ailelerin çocuklarına hizmet amacıyla 1,5 saatlik kreşler oluşturulacak.
Zümrüt Yaşam Alanları aynı zamanda, deprem sel gibi afet zamanlarında da afet koordinasyon merkezi olarak kullanılabilecek. İlk olarak 19 Mayıs ve Kardeşler Pazar yerlerinde uygulanan proje daha sonra diğer pazarlarda da yaygınlaştırılacak.
Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, kalabalık bir nüfusun yaşadığı Keçiören'de özellikle yapılaşması tamamlanmış bölgelerde ilçe halkının kullanabileceği sosyal donatı alanlarının yetersiz olduğunu, sosyal donatı alanı olarak da yer sıkıntısı yaşandığını ifade ederek, uygulamaya koydukları Zümrüt Yaşam Alanları projesiyle pazar yerlerinin bu ihtiyaçların giderilmesinde kullanılmasının hedeflendiğini belirtti.
Pazar yerlerinin pazar kurulan günler dışında atıl bir durumda kaldığını, projeyle bu alanların haftanın her günü kullanılabilir hale dönüştüğünü dile getiren Ak, ''Gerçekleştirdiğimiz projeyle pazarlarımızı hem daha sağlıklı, modern ve güvenilir hale getiriyoruz hem de pazar tezgahlarının kurulmadığı diğer günlerde pazar yerlerinin açık spor alanı olarak kullanılmasını sağlıyoruz'' dedi.
Hasköy Mahallesi'nde yapımına başlanan ''Yonca Yaşam Merkezi'' projesi de önemli bir diğer çalışma. Projeyle, gençlerin boş vakitlerini değerlendirirken aynı zamanda eğitim alabilecekleri bölümler, bayanlar hobi çalışmaları için atölye, yaşlılar için de televizyon izleyip gazete ve kitap okuyacakları bölümün yanı sıra dinlenme odaları da oluşturulacak.
Keçiören'in yükselen vizyonuna yeni bir değer katacak olan ''Gümüş Dere Ihlamur Vadisi'' projesi ise, sadece Keçiören halkına değil tüm Ankaralılara hitap edecek şekilde planlanmış bir proje olma özelliği taşıyor. Dere çevresinin peyzaj alanları ve sosyo-kültürel tesislerle desteklenerek oluşturulan proje sayesinde suyun doğal dinlendirici etkisi yanında doğayla insanı birleştiren ve kentin nefes alınan alternatif bir bölgesi haline getirilmesi amaçlanıyor.
Projede, mülkiyet problemi olmayan kısımlarda taşkın önlemede kaybedilen debi kadar debi kazanmak şartıyla, ışıklı su gösterisi, balıkçı göleti, balıkçı kulübesi, motorlu kayıkların gezinti sirkülasyonu bin 200 metre'de sağlanacak, gondollar ve kürekli kayıklar, gezinti yolları, oturma ve seyir terasları,Yeşil alanlar, su bitkileri, soğanlı bitkiler ve tropik sera, iskele ve köprüler, bisiklet yolu, kaykay yolu ve yürüme yolları, uzaktan kumandalı araba pisti şeklinde tasarlanmış. Bu tasarım su kaynaklarının bütüncül yönetime katkı sağlaması kent kimliğine ve kentsel estetiğe katkısı gibi işlevlerle suyun kent peyzajında ne kadar önemli yere sahip olduğunu kanıtlamaktadır.
-ALTINDAĞ BELEDİYESİ YENİDEN YAPILANMA ÇALIŞMALARINA START VERDİ-
2004 yılından itibaren Altındağ'da Toplu Konut Projeleri hayata geçirildi. Her alanda topyekun büyük bir değişimin yaşandığı Altındağ, toplu konut projeleriyle de yine bu dönemde tanıştı. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki göreve geldiğinde yüzde 85'i gecekondularla kaplı, yüzde 69'u ise imar planlarından yoksun bir Altındağ fotoğrafıyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, şu anda ilçenin yüzde 97'sinin imarlı hale getirildiğini bildirdi.
Tiryaki, Son 20 yılda imarlı hale getirilen bölgelerin iki katı kadar alanı dört yıl içinde imara açtıklarını kaydetti.
2005 yılından bu güne 19 bin 528 kaçak yapı yıkılarak modern binalar inşa edilmeye başlandı. Altındağ Belediyesi sadece 2010 yılında, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 502 ruhsat verdi.
Yeniden yapılanma çalışmalarının ayağından biri olan mahalle sayıları azaltılarak mahalle sayısı 54'e düşürüldü.
Altındağ Belediyesi zor olanı gerçekleştirerek, Ankara'nın en sorunlu bölgesi Çinçin' toplu konut projeleri kapsamına aldı, tüm bölgede gecekondu yıkımları yapıldı. Yıkılan bölgeye ilk etapta 14 bloktan oluşan büyük bir kompleks inşa edildi. Hak sahipleri anahtarları teslim edildi. 2 ve 3. etap çalışmalarının tamamlanmasının ardından geçmişte polisin dahi giremediği, adı hep suçla birlikte anılan Çinçin tarihe karışmış olacak.
Bununla birlikte Altındağ'ın ana arterleri de açılmaya başladı. 6 metrelik caddeler 20-30 metrelik bulvarlar haline getirildi. Yıldız, Ece, Orhan Kemal, Hasan Tahsin, Doğu, Taşdelen Caddeleri, Başpınar 7. Cadde, Hacı Bayramı Veli, Şehit Talip Yener, Karapürçek 2. Cadde'nin de içinde bulunduğu 240 kilometre yol açıldı.
Altındağ Deniz Feneri, Çamlık, Cemre, Su Parkı, M. Akif Kültür Parkı, Köroğlu, Mevlana, Alemdağ, Kosova, Şehitler Korusu ve Beşikkaya Parkından oluşan 370 bin metrekareden fazla yeşil alana kavuştu.
8 spor tesisi, 4 koşu yolu ve 4 bin kişilik kapalı spor salonunu, modern kapalı pazar yerleri, hamamönü resterasyon projesi, sanat sokağı, kültür ve sanat evi, Ulucanlar Cezaevi Müze ve Kültür Sanat Merkezi, Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri, Gençlik Merkezleri, Alt ve üst yapı yatırımları, Altın Nikah Sarayı, hasta ve hasta yakınları için konukevleri, Altındağ Belediyesi'nin Altındağlıları sosyal yaşam alanları ile bütünleştirmek, ilçeye kaliteli yaşam standardını getirmeyi hedefleyerek açtığı yenilikler arasında sayılabilir.
-SİNCAN 3 KOLDAN NEFES ALACAK-
Sİncan Belediyesi ulaşım ağında büyük projelere imza atıyor. Sincan'a üç koldan nefes aldıracak olan ulaşım projelerinin ilki Ayaş Devlet Yolu ile Eskişehir Devlet Yolu arasına yapımı planlanan bulvar projesi.
Karayolları ağına alınan 40 kilometrelik bu proje kapsamında, 7 adet köprülü kavşak, 7 adet altgeçit, 700 metrelik viyadük, 5 adet üst geçit, 3 adet TCDD altgeçit köprüsü yapılması için hazırlanan tatbikat projeleri, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırıldı ve Karayolları Genel Müdürlüğünce onaylandı.
Saraycık Mahallesinden Eskişehir Yoluna Bağlantı kurulması bir diğer bulvar projesi olarak planlanırken, Çimşit Mahallesinden de Yenikent-Temelli Arasındaki bulvara bir bağlantı yolu projesi için çalışmalar devam ediyor.
Sincan Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna, göreve geldikleri ilk günden buyana Sincan'ın 50 yıl sonrasında karşı karşıya kalacağı sorunları öngörüp çalışmaları bu doğrultuda yaptıklarını belirterek, ''Bu bulvar ve bağlantı yolları projelerimiz Sincan'ın kabuğunu kıracak'' dedi.
-ETİMESGUT BELEDİYESİ İLÇEYE YENİ SOSYAL DONATILAR KAZANDIRIYOR-
Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, yapılan çalışmalara ilişkin, 2010 Eylül ayında temelini attıkları Atakent Sosyal Tesisleri'nin inşaatının hızla devam ettiğini vurgulayarak, ''Tesisimizde çalışmalar bitme aşamasına geldi. Tesisimiz tamamlandığında Etimesgutlu hemşehrilerimiz en çok ihtiyaç duyduğu sosyal ve kültürel alanlara kavuşacak. Tesisimizde toplantı, konferans ve çeşitli sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapacak çok amaçla salon, kütüphane, kafeterya, restoran, otopark yer alacak. Hanımlar için Hanımeli Üretim Merkezinin de bulunacağı tesiste yine hanımların sosyal kültürel etnikliklerine de ev sahipliği yapacak meslek ve beceri kurslarına imkan sağlayan donatılar ve kreş yer alıyor. Bu yılın Eylül ayında tamamlanması planlanan tesisimiz 7'den 70'e her kesime hitap edecek'' diye konuştu.
Hafriyat çalışmaları tamamlanan Başkent Kongre ve Kültür Merkezi'nin de yakında temelini atacaklarını ifade eden Demirel, 8 bin 400 metrekare kapalı alan olan merkezde, 550 kişi kapasiteli konferans salonu, 700 metrekare fuaye ve sürekli sergi alanı, bin metrekare ve 400 metrekare olmak üzere 2 adet çok amaçlı salon, 300 metrekare sahne büyüklüğü olan 2 bin 800 seyirci kapasiteli açık amfi tiyatro, sanatçı hazırlık odaları ve konservatuvar odaları yer alacağını bildirdi.
Demirel, merkez tamamlandığında konserler, toplantılar, sergiler ve diğer bütün sosyal kültürel etkinliklerin burada yapılacağını belirtti.
Demirel, çalışmaların bununla sınırlı olmadığını vurgulayarak, 980 konutluk Simgeşehir projesinde hak sahiplerinin noter huzurunda kuralarını çektiğini ve yeni evlerine sahip olduklarını kaydetti.
Simgeşehir projesinde çevre düzenlemelerinin hızla tamamlandığını ve bu bölgenin ilçenin en güzel en modern mahallelerinde biri haline geleceğini de ifade etti.
Etimesgut Belediyesi, 2010 yılı içerisinde ilçeye 15 yeni park kazandırırken aynı zamanda Eryaman Spor Tesisininde içinde bulunduğu 4 parkın inşasını tamamladı.
Demirel, Eryaman'a içerisinde yüzme havuzu, spor alanları ve yeşil alanların bulunduğu modern bir kompleks inşa edeceklerini söyledi. Kompleksin yapımı öncesinde detaylı bir ön çalışma yapıldığını, halkın istek ve görüşlerinin alındığını belirten Demirel, tesislerde yüzme havuzu, emekli dinlenme evleri, spor alanları, sosyal kültürel tesis donatıların yer alacağını anlattı.
Mevcut Kent Konseyi Binası'nın Belediye Meclisi kararıyla taşınmasına karar verildiğini hatırlatan Demirel, festival alanının karşısında kamulaştırdıkları alana, belediyeye ait olan ve çok daha kapsamlı bir konsey binasını inşa edeceklerini söyledi.
-AKYURT BELEDİYESİ TESİSLERLE CAN BULUYOR-
Akyurt, Başkent Ankara'nın kuzeydoğusunda yer alan, Ankara merkezine 32 km uzaklıkta, sınırları içerisinde Esenboğa Uluslararası Havaalanı ve yüzlerce sanayi tesisini barındıran ilçelerden birisi.
Sanayisi nedeniyle fazla göç alan ve hızla büyüyen yerleşim alanlarından olan ilçede önemli ihtiyaçların gelen arz edilen konut sayısının talepleri karşılayamama sorunu kapsamında TOKİ ile işbirliği yapan Akyurt Belediyesi 336 konutu ailelere satarak kentleşmeye katıkıda bulundu.
Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş, ilçe genelinde çeşitli mahallelerde 26 adet aile parkı yapılırken yeşil alan miktarının da 500 metrekareden 632 bin metrekareye çıkarıldığını bildirdi.
85 kilometre kanal çalışmasıyla Akyurt'taki kanalizasyon sorununun yüzde 95'inin çözüldüğünü, 2 kilometrelik Akanca Deresine 2 binlik büz borular döşenerek kapatılan kanalın kapladığı alana yol ve kent meydanı yapıldığını söyledi.
Her geçen gün büyüyen ilçenin sosyal yaşamını canlandırmak ve düzenlenen sosyal organizasyonların yapılabileceği tesis ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla belediye tarafından tasarlanan ''Kültür Parkı Projesi'' de vatandaşlara hizmet veriyor.
26 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulan Kültür Parkı Projesi kapsamında, 5 bin 849 metrekare kültür merkezi binası, bin 50 metrekarelik Ankara Evi Sosyal Tesisleri, 350 metrekarelik Restoran binası, Kır Kahvesi, Yörük Çadırı, Çadır Şemsiye, Fitness Merkezi, Sauna, Restoran, Cafe, Çocuk Oyun Grupları, el emeği ürünlerin satıldığı büfeler gibi çeşitli sosyal donatılar yer alıyor.
6 bin metrekarelik bir alan üzerine 2 bin 300 metrekaresi kapalı alan olmak üzere 33 işyerinden oluşan pazar yerinin yanı sıra, dolay mevki diye bilinen ve Akyurt Çayı boyunca genişçe bir alanı kapsayan alanda mesire alanı oluşturularak İmar Planında yeşil alan olarak bırakılmış ve mesire alanı olmaya çok elverişli doğal bir bölge olan 64 bin 933 metrekare arazi 1 milyon 904 milyar 421 bin 62 lira bedelle kamulaştırıldı.
(ŞNY-MHD)12.06.2011 19:04:23