Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Uz. Dr. Hakan Peker, hava sıcaklarına bağlı olarak özellikle anne adaylarını sıkıntılı günlerin beklediğini ifade ederek, yaz mevsiminin kabus dolu günler yerine gebeliğin tadının çıkarıldığı keyifli bir dönem haline dönüşmesi için bazı uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Uz. Dr. Hakan Peker, yaptığı yazılı açıklamada, gebeliğin ilk aylarında sık görülen bulantı, kusma ve halsizliğe karşı bol sıvı tüketilmesi, gebeliğinin son ayında ise büyüyen rahmin akciğerlere basısı nedeniyle nefes darlığı, sık nefes alıp verme gibi yaşanabilecek şikayetlere karşı klimalı veya serin yerlerde istirahat edilmesinin uygun olduğunu vurguladı.
Yazın terlemeye bağlı olarak sıvı kaybının fazla olduğunu, bu nedenle gebelerde tansiyon düşüklüğü, halsizlik, göz kararması, baygınlık hali görülebileceğini vurgulayarak, gebelerde sıvı eksikliğinin, ayrıca kabızlık ve idrar yolu enfeksiyonuna da neden olabileceğini aktardı.
İdrar yolu enfeksiyonun tedavi edilmediği takdirde erken doğuma sebep olabileceğini kaydeden Peker, açıklamasında, ''Gebelerin yazın günde en az 3 litre sıvı tüketmesi gerekir. Gebeler yaz mevsiminde gıda zehirlenmesine karşı da dikkatli olmalıdırlar. Bulantı, kusma, ishal şikayetleri olduğunda doktora başvurmalıdırlar'' şeklinde görüşlerini aktardı.
Peker, hamilelikte ciltte görülen iz veya güneş lekelerinin yaz aylarında artmaması için en az 50 koruma faktörlü güneş kremlerinin, güneşe çıkılmadığı zamanlarda bile uygulanması gerektiği yönünde uyarıda bulundu.
Uz. Dr. Peker, anne adaylarının temiz olduğu bilinen denize ve havuza girmelerinde bir sakınca olmadığına işaret ederek, ancak havuz suyunda kimyasal madde bulunduğundan dolayı havuzda az bir süre kalınmasına ve çıktıktan sonra duş alınmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Sudan çıktıktan sonra mayo veya bikininin mutlaka değiştirilmesi gerektiğine de işaret eden Peker, gebelerde sık görülen mantar enfeksiyonu riskinin ıslak mayo veya bikini ile beklenildiğinde arttığını belirtti.
Peker, sıcağın yoğun hissedildiği 11.00 -16.00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması, cildin nefes almasını sağlayacak ince, pamuklu giysiler ve iç çamaşırlarının kullanılması gerektiğinin de altını çizdi.
Uz. Dr. Hakan Peker, gebelerin yaz mevsiminde seyahate çıkmaları durumunda da 1,5 -2 saatte bir mola verilerek, molalarda 5-15 dakika yürüyüş yapmalarının önemli olduğunu, bu sayede bacaklarda ödem ve toplar damarlarda kan pıhtılaşması ihtimalinin minimuma indirilebileceğini kaydetti.
Ayrıca uzun seyahatlerde pıhtı oluşumunu engellemek için varis çorabı kullanılmasını tavsiye eden Peker, gebelerin uçak ile seyahatinde bir sakınca bulunmadığını, yalnız 34 haftası geçen gebelik durumlarında doktor raporu olsa bile bazı hava yolu şirketlerinin seyahate izin vermeyebileceğini belirtti.
Gebelerin 24'üncü haftaya kadar araç kullanabileceğini de aktaran Peker, bundan sonra ise sonra karın büyüdüğünden, zamanla konforlu araç kullanımının ortadan kalkacağını, bunun da kaza riskini artıracağını bildirdi.
(STJ-DÜR)07.07.2011 12:17:53