Anne sütü bebeklerde ishali engelliyor

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayı, anne sütünün bebeğin ilk aşısı olduğunu belirterek, "İçerdiği akyuvalar ve koruyucu maddeler sayesinde bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur. Anne sütü, ishale yol açan mikroorganizmaların oluşmasını engeller." dedi.

Dayı, anne sütü bebeğin ruh ve vücut sağlığına en uygun besin olduğunu yineledi. Hazır mamaların anne sütünün yerini tutmayacağını aktaran Dayı, bebeğin gelişim sürecinin yanı sıra tüm hastalıklara karşı barikat görevi gördüğünü kaydetti.

Diyetisyen Gültaç Dayı anne sütü ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:
"Her annenin sütü kendi bebeği için en uygun özelliktedir. Prematüre bebeği olan annenin sütü prematüre bebeğe, 1 aylık bebeği olan annenin sütü 1 aylık bebeğe, 3 aylık bebeği olan annenin sütü 3 aylık bebeğe göredir. Organ ve sistemlerin gelişmesini düzenleyen büyüme faktörlerini içerdiğinden bebeğin büyümesini ve gelişmesini hızlandırır. Anne sütü bebeğin ilk 6 ayda ihtiyacı olan protein, yağ vb. her türlü besin değerine sahiptir. Bu nedenle D vitamini ve flor dışında hiçbir ek besine, ek sıvıya,vitamine gereksinim duymaz. Aşırı şişmanlama (obezite) riski daha azdır. Annenin ilk gelen sütü (ağız sütü) bebek için çok önemlidir,bebeğin ilk aşısıdır.

"ENFEKSİYON VE İSHALE KARŞI KORUYUCUDUR"

İçerdiği akyuvalar ve koruyucu maddeler sayesinde bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur. Anne sütü, ishale yol açan mikroorganizmaların oluşmasını engeller. Anne sütü ile beslenen bebeklerde kansızlık daha az olur. İleri yaşlarda gelişebilecek hastalıkların olasılığını da azaltır. Örneğin ; alerjik hastalıklar, şeker hastalığı,astım,kanser, damar sertliği, diş çürükleri vb. İçerdiği A vitamini ile göz hastalıklarına karşı korur. Anne sütü alan bebeklerde pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Bebeğiniz için doğal bir sakinleştiricidir. Emzirmeyle anne ile bebek arasında var olan duygusal bağ gelişir. Bebeğinizin zeka gelişiminin daha iyi olmasını sağlar."

EMZİREN ANNENİN BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR?

Bebeklerini emziren annelerin nasıl beslenmeleri gerektiği bilgisini de veren Dayı, "Anneler; kendi beslenmenize hamilelik döneminde başlayarak özen gösteriniz. Emziren anneler dengeli ve yeterli beslenmeli, rejim yapmamalıdır.Günde ortalama 3-4 litre sulu gıdalar tüketiniz (su, süt, meyve suyu, çorba gibi). Gün içinde düzenli olarak taze sebze ve meyve tüketiniz.Gebeliğiniz boyunca içeriği bilinmeyen ve katkı maddesi olan besinleri (hazır çorbalar, hazır meyve suları) tüketmeyiniz." dedi.

"KAFEİNLİ İÇECEKLER, ALKOL VE SİGARA KULLANMAYIN"

Kafeinli içecekler, alkol sigara kullanmayınız.Günde en az iki bardak süt veya yoğurt , peynir gibi süt ürünlerini tüketiniz. Soğan sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller,anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturma, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazıları hiç fark etmeyebilir.Bebeğinizde ciddi birtakım huzursuzluklar gelişirse, bu tür besinler ya daha az sıklıkla tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir." şeklinde konuştu.

"DOĞUMDAN SONRA İLK YARIM SAAT İÇERİSİNDE EMZİRİLMEYE BAŞLANMALI"

Diyetisyen Dayı, doğumdan sonraki ilk yarım veya bir saat içinde emzirmeye başlanılması gerektiğine dikkat çekerek, "İlk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir .Anne sütüyle birlikte 6 aydan itibaren ek besinlere başlanmalıdır." dedi Dayı, 2 yaşına kadar ek besinlerle birlikte anne sütü vermeye devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi. CİHAN
06 Ekim 2015 12:14
DİĞER HABERLER