Çocuklarda kardeş kıskançlığının kaynağı nedir? Kıskançlık gösteren çocuğa karşı ailenin tutumu nasıl olmalıdır?
Samanyolu Haber Televizyonu'na konuk olan Pediatrist - Pediatrik Nörolog Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin konuyla ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.
Kardeş kıskançlığının altında anneyi paylaşamamanın yattığını belirten Paktuna, "Odak noktası annedir. Anne olmasının nedeni de insan yaşamının ilk 7 yılı bir ayna gibi çocuk anneyi yansıtarak benliğini oluşturur. O nedenle o bene sahip çıkmak ister çocuk. ve bir kardeşle paylaşamaz. Annelere tavsiyem eğer biz kendimizi çocuklara yansıtıyorsak bu aynada çocuk yalnızca kendisini görmeli. Kardeşini görmemeli." Diye konuştu.
Konuyla ilgili açıklayıcı örnekler veren Paktuna, "Diyelim ki biri 4 aylık diğeri 5 yaşında. Anne her ikisine de 4aylık, her ikisine de 5 yaşında davranmalı. Diyelim ki biri kız biri erkek her ikisi de aynı cinsmiş gibi davranmalı. Diyelim ki anne minik bebeğe bir biberon hazırladı, diğer büyük çocuğa da yağlı ballı bir ekmek hazırladı. Anne o anda 'Çocuklar ben şimdi yemeğinizi hazırladım ama ikinize de aynı anda vermek istiyorum. Nasıl yapsam acaba, tamam 1-2-3' deyip anda vermeli. Çünkü şöyle izler çocuk 'Ona önce verdi' İsterseniz bunu altın terazide tartın aynı da olsa çocuk kime önce verildiğine bakar. Anne oyunlarla çocukların hayatlarına girebilmeli." dedi.
Kardeş kıskançlığının küsmeyle, anneye darbe vermeye kadar, saldırmaya geçebilmesine kadar gidebildiğini belirten Paktuna, çocuğun daha sonra da içine kapanabileceğini ifade etti.
Eğer çocukta kaygı alt yapısı varsa kardeş kıskançlığının yaşı da ağırlığı da yükselir diyen Paktuna "7 yaşın üzerindeki çocuk kardeşini kıskanıyorsa orada bir kaygı zemini vardır." dedi.
Paktuna, babanın eşine anlayışlı yaklaşması, anneyi yatıştırması gerektiğini belirterek, "Cezayı azarlamak vurmak olarak algılamamalı. Davranışın cezası çocuğu rövanşa götürmemelidir. Anne için çocuklarının yaşları ve cinsleri yoktur her ikisi de çocuktur ve eşittir." Şeklinde konuştu.