Annedeki migren çocuğun başarısını olumsuz etkiliyor

Annedeki kronik migren çocukların okul başarısını düşüyor, kolik ağrılarının daha fazla görülmesine sebep oluyor. Kronik migrenli bir anneyle büyüyen çocuklar yetişkinliklerinde, psikolojik sorunlarla, kişilik ve durum bozukluğuyla karşı karşıya kalabiliyor.

Kronik migrenli anneler ağrı ve diğer eşlik eden psikiyatrik tablolar nedeni ile tahammülsüz, sinirli, saldırgan, iletişimi zor ve kopuk bir hale gelebiliyor. Bu da anne ve çocuk iletişimini azaltıyor ve zorlaştırıyor. Annenin sosyal hayattan izole olması çocuğun okul ve sosyal durumunu takip etmesini imkansız hale getiriyor. Bu kopukluk çocuğun okul başarısını olumsuz etkiliyor, sosyal ilişkilerini zorlu ve olasılıkla da daha başarısız bir sürece sokuyor. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, özellikle kronik migreni olan annelerin çocuklarıyla olan ilişkilerinin bozulmaması için koruyucu tedavi yöntemlerini denemelerini öneriyor.

Dünya sağlık örgütünün verilerine göre migren dünyada insanları etkileyen ciddi rahatsızlıklar içerisinde ilk 20'de yer alıyor. Yalnız kadınlar dikkate alındığında ise bu hastalık ciddi rahatsızlıklar sıralamasında ilk 10'a giriyor. Ülkemizde 18-65 yaş arası kadın nüfusu yaklaşık 23 milyon, tahmin edilen migrenli kadın sayısı 4 milyonu buluyor.

Kronik migren kişinin yaşam kalitesini, aile, iş ve sosyal yaşamını ciddi derecede etkileyen bir hastalıktır diyen Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, "Düşünün ayda en az 15 gün olan, hastaların çoğunun hemen her gün yaşadığı ciddi baş ağrılarından bahsediyoruz. Bu hastalarda depresyon, kaygı bozukluğu, uyku problemleri ve diğer ağrılı durumlar kronik migreni olmayanlara oranla çok daha fazla. Hem kronik migren hem de bu tip tabloların varlığı kişiyi, özellikle de kadın hastalarımızı ciddi olarak etkiliyor. Tüm bunların doğal sonucu olarak anne çocuk ilişkisi de olumsuz bir sürece giriyor. Anne yaşadığı başağrılarının yarattığı özürlülük nedeni ile çocukları ve onların durumları ile ilgilenemiyor, evde tek başına kalıp dinlenmek istiyor. Bu durum çocukta ister istemez ilgi ve sevgi yoksunluğuna yol açıp, çocukta istenmediği veya sevilmediği hissine neden olarak çocukları mutsuz ediyor. Yine kronik migren ve diğer nedenlerden dolayı anne baba arasında gelişebilecek olumsuz durumlarda çocukların psikososyal gelişimlerine negatif etkileyebiliyor." uyarısında bulunuyor.

Anneler çocuklarına karşı olan sorumlukluklarını yerine getiremeyip, çocuklarına ilgi ve sevgi gösteremeyince kendini suçlu, yetersiz ve değersiz hissettiğini söyleyen Karlı, "Bir çok hastamız bize özellikle migrenin çocuklarına karşı bu şekilde yansımasının onları en çok üzen durum olduğunu söylüyor. Bu durum depresyonu tetikleyebildiği gibi varolan depresyonu da kötüleştirebiliyor. Süreç çocuğa yansıyor ve giderek kötüleşen bir tablo ile karşılaşabiliyoruz" diyor.

Kronik migren hastaları şiddetli migren atakları sırasında acil servislere gitmek zorunda kalabiliyor. Bu durum özellikle çocuklar üzerinde annesinin ve kendinin geleceği ile ilgili kaygılar oluşmasına neden olabiliyor. Ayda birkaç kez hastaneye gidilmesi durumunda çocuk her seferinde ciddi bir stres ile başa çıkmak zorunda kalıyor. Çocukta sağlık ve gelecek ile ilişkili kaygılar beliriyor ve çocuğun okul, aile ve sosyal yaşamı üzerinde olumsuz etkiler gösteriyor.
CİHAN
19 Eylül 2015 11:56
DİĞER HABERLER