Antalya'da 18 kilometrelik raylı sisteminin borcu 20 yılda ödenecek

Antalya'da yapımı devam eden EXPO alanı ile havalimanını şehir merkezine bağlayacak 18 kilometrelik Meydan-EXPO raylı sistem hattının toplam maliyeti yaklaşık 394 milyon TL. kilometresi araç alımlarıyla birlikte 21.8 milyon TL'yi bulacak projenin borcu ise 20 yılda ödenecek.

Türkiye'nin en pahalı raylı sistem projesi için Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi, CHP'nin red oylarına rağmen MHP ve AKP'lilerin oylarıyla İslam Bankası'ndan 20 yıllığına 39 milyon Euro borç alma kararı aldı. Ulaştırma Bakanlığı'nın tramvay çalışmaları için Ankara'ya 955 milyon TL, İstanbul'a 750 milyon TL ayırdığını ve Konya'nın yaklaşık 45 kilometrelik raylı sistem projesini üstlendiğini ifade eden CHP Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Songül Başkaya, bu konuda turizm şehrine üvey evlat muamelesi yapıldığını söyledi.

23 Nisan'da Türkiye'nin ilk EXPO'suna ev sahipliği yapacak Antalya için hükümetin, bir raylı sistem maliyetini, araç alımı dahil tümüyle karşılama olanağı olduğunu ifade eden Başkaya, AKP'nin Antalya'ya bir borç yükü getirdiğini kaydetti. Antalya'nın raylı sistem için Menderes Türel'in 1. dönem belediye başkanlığında da büyük bir borç altına girdiğini hatırlatan Başkaya, "Şuan itibariyle de yaklaşık 400 milyon TL'lik bir 1. etap tramvay projesinin borcu bulunmaktadır. Toptancı hal, otogar gelirleri de bu borca karşılık 2028 yılına kadar ipotek altındadır. Üstelik de aynı dönemde hayata geçen hafif raylı sistemler arasında Kayseri projesinin yaklaşık 2 katı maliyete sahiptir. 17.8 kilometrelik Kayseri projesinin kilometre maliyeti 12.7 milyon TL iken, Antalya'nın 11.1 kilometrelik hattının maliyeti 27.3 milyon TL'dir. Ayrıca Antalya sadece Kayseri değil aynı dönem projeler içindeki Samsun, Gaziantep, İstanbul'un da kilometre maliyetlerinden pahalı bir sistem olarak Kepez-Çallı hattını kurmuştur." diye konuştu.

Meydan-EXPO hattını kapsayan projenin yapım ihalesinin Ulaştırma Bakanlığı tarafından 259 milyon TL'ye ihale edildiğini hatırlatan Başkaya, "Ancak ihalede öngörülmeyen yapım işleri ve araç alımı için Antalya Büyükşehir Belediyesi de yaklaşık 135 milyon TL borçlanıyor. İslam Bankası'nın 20 yıllık borçlanma için dün yetki alındı. Böylelikle araç alımı ve ihale dahil toplam maliyet yaklaşık 394 milyon TL. Yine 18 kilometrelik bu tramvay sisteminin kilometre maliyeti araçlarla birlikte 21.8 milyon TL." dedi.

Antalya'nın 2. etap raylı sistem çalışmalarının Türkiye'nin en pahalı tramvay projesi olduğunu dile getiren Başkaya, şöyle devam etti: "Tıpkı geçmişteki gibi yapılan bu proje de maalesef kamu kaynaklarının hoyratça savrulduğu projelerdendir. Antalya kent dinamiklerinin açıkladığı rakamlar da bunun göstergesidir. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi'nin hesaplarına göre; Antalya raylı sistemi diğer kentlerin 3 katı bir maliyete sahip. İMO'nun hesabıyla Antalya raylı sistem projesinin 1 kilometresi 14.4 milyon liraya mal oluyor. 22,3 kilometre uzunluğundaki İzmir hattında ise kilometre maliyeti 8.1 milyon. 13 kilometrelik Samsun hattında 6.4 milyon; 16,5 kilometrelik Kayseri hattında ise 4.3 milyon lira; aynı uzunluktaki Eskişehir hattında 4.1 milyon." CİHAN
13 Ocak 2016 14:02
DİĞER HABERLER