Antalya'da bir 'portakal, nar ve zeytin bölgesi' daha imara açılıyor

Antalya'da bir 'portakal, nar ve zeytin bölgesi' daha imara açılıyor
ANTALYA (CİHAN)- Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, merkez Kepez ilçesinde bin 685 dekar birinci sınıf tarım toprağının çevre yolu yapılacağı bahanesiyle imara açılmaya çalışıldığını iddia etti. Tuncer, 700-800 metrelik bir yol parçası için imara açılmak istenen bölgede nar, portakal ve zeytin bahçeleri ile çeşitli sebze ve meyve tarlaları bulunduğunu söyledi.

Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Haşim Dikencik ile ZMO Antalya Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen Vahap Tuncer, Kepez Belediyesi'nin 13 Mart 2015 tarihinde Toprak Koruma Kurulu'na başvurarak Duralililer'deki 1685 dekar tarım alanının tarım dışı amaçla kullanılması talebinde bulunduğunu açıkladı. Üzerinde nar, portakal ve zeytin bahçeleri yanı sıra çeşitli sebze ev meyve tarlalarının bulunduğu arazinin 'konut ve donatı' amaçlı planlanarak imara açılmak istendiğini, bu yapılırken de bölgenin Batı Çevre Yolu'na entegre olacağının ifade edildiğini dile getiren Tuncer, "Batı Çevre Yolu'na entegre olacağı söylenen Duraliler bölgesinin batı ucunun çok az bir kısmından yol geçmekte olup, 700-800 metrelik yol için 1685,4 dekar tarım alanının konut ve donatı amaçlı planlanması kamu yararına aykırı olup, kente faydadan çok zarar getirecektir. Bu alan 1/100.000'lik çevre düzeni ve 1/25.000'lik nazım imar planında tarım alanı olarak planlanmış olup, yapılmak istenen plan üst ölçekli planlara aykırıdır. Nazım İmar Planı yapma, yaptırma ve onama yetkisi Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisinde iken, bu talebin Kepez Belediyesi'nden gelmesi ve Toprak Koruma Kurulu'nda görüşülmesi usule aykırıdır." diye konuştu.

'YOL BAHANE, YANLIŞA KILIF ARANIYOR'

Bölgede planlama yapılmak istenmesinin gerçek nedeninin çevre yolu olmadığını, kilometrelerce uzunluğundaki Batı Çevre Yolu'nun çok küçük bir bölümünün bölgeden geçtiğini ifade eden Tuncer, asıl niyete şu sözlerle dikkat çekti: "Bu planlamadaki asıl amacın, Avni Tolunay bölgesinde yapılan hatalı planlamadaki yanlışları gidermeye yönelik olduğu anlaşılmaktadır. Avni Tolunay'daki planlamada, yeterli donatı alanı bırakılmadığından, bu eksiği gidermek için planlanacak ek alana ihtiyaç duyulmuştur. Bunu gidermenin yolu da 1685'da tarım alanının yok edilmesi olarak karşımıza çıkarılmıştır."

ŞEHİR PLANCILARI ODASI: İŞİN GERÇEĞİ BAŞKA

Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Haşim Dikencik de olayın iç yüzüne şu sözlerle dikkat çekti: "Batı Çevre Yolu, Avni Tolunay Mahallesi'nin içinden geçiyor. Bunu imar yoluyla çözdüğünüz zaman zayiat oranını yüzde 40'ın üzerine çıkarmamak için teknik ve sosyal donatı alanlarını imar mevzuatındaki gibi kişi başına düşen metrekare üzerinden değil, daha az metrekare üzerinden yapıldı. Buna da itiraz edildiği için onu gidermek için ilave ek alan yapıp, teknik ve sosyal donatı alanlarını dengelemeyi düşünüyorlar. Onun için imara açılıyor. İşin gerçeği bu."

'İKTİDARLARINI SÜRDÜRMEK İÇİN ŞEHRİ KURBAN EDİYORLAR'

Yaklaşan seçimlerde bölge halkının oyunu alabilmek için rant oluşturulduğunu da iddia eden Tuncer, "Şunu açık seçik, net ifade ediyorum. Bu ülkeyi, kenti yönetenlerin kendi siyasi ikballeri uğruna, koltuklarını korumak uğruna bu ülkeye, bu kente bu derece kötülük yapmaya hakları yoktur." dedi.

Türkiye genelinde 450-500 bin lüks konutun satılamadığı, Antalya'da da konut fazlalığı dikkate alındığında kentte yeni konut alanlarına ihtiyaç yok olmadığını kaydeden Tuncer, " 'Nasıl olsa biz buralarda belli ölçüde arsa vasfı oluşturduğumuz için belediye olarak gelir sağlarız. Halka hoş görünerek oylarını alırız. İktidarımızı güçlendiririz, koltuğumuzu koruruz. Gerisi Allah kerim. Antalya'nın geleceği ne olursa olsun. Onu sonra düşünürüz' yaklaşımıyla hareket edilmektedir. Bunu yapanlar gerçekten Antalya'nın geleceğine çok büyük kötülük yapıyor. Bu kent vasfını, özelliklerini koruyacaksa mutlak tarım alanlarını koruması lazım. Gelecekte Antalya Antalya olarak var olmak, Türkiye ekonomisine katkı koymak istiyorsa ve ülkenin en önemli ihraç ürünlerini yetiştirme avantajını korumak istiyorsa yapılması gereken tarım alanlarını rant uğruna elden çıkarılması değildir." diye konuştu.

Son 10 yılda Antalya'da 248 bin dekar tarım alanının yok olduğuna dikkat çeken Vahap Tuncer, Ziraat Mühendisleri Odası olarak Duraliler'deki konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. CİHAN
19 Mart 2015 15:14
DİĞER HABERLER