Antalya'da maden ocaklarına 'turizm ve tarım' ayarı

ANTALYA (CİHAN)- Antalya'da sürekli şikayet konusu olan ve çevre katliamına neden olan maden ocaklarıyla ilgili önemli kararlar alındı. Buna göre ruhsatlandırması ister Antalya'da ister Ankara'da yapılsın il sınırları içindeki maden işletmeleri için kurumsal görüş başvuruları sırasında sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ya da ilgili kurumun görüşüyle yetinilmeyecek. Antalya'nın tarihi, kültürel ve tabi değerleri, ekonomik, tarımsal ve ticari faaliyetleri ile turizm ve benzeri hassasiyetleri de dikkate alınacak. Ruhsatlandırılması düşünülen maden işletmesinden etkilenmesi muhtemel tüm birimlere görüş için başvurulacak. Valiliğin aldığı karar gereği maden denetimleriyle ilgili de değişikliğe gidiliyor. Artık rutin ve şikayete bağlı denetimler dışında rastgele ve ani denetimlerle işletmelerin yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri de denetlenecek.

Antalya Valiliği'nin internet sitesinde yer alan duyuruda, Anayasa'nın 168. maddesi gereği tabi kaynakların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu, bu hakkın belli sürelerle gerçek ve tüzel kişilere devredilebileceği hatırlatıldı. Ancak yine Anayasa'nın 56. madde gereğince de herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı olduğu ve çevre sağlığının korunmasının, çevre kirliliğini önlemenin de devletin ödevleri arasında yer aldığına dikkat çekildi. Bu bağlamda kalkınma ve sanayileşmenin gereği olarak yürütülen madencilik faaliyetlerinin mutlaka çevre ve halkın duyarlılıkları ile uyumlu şekilde yürütülmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, ekonomisi tarıma ve turizme dayanan Antalya'da bu duyarlılığın ve toplumsal bilincin yüksekliğine işaret edildi. Tarihi, kültürel ve doğal varlık bakımından son derece zengin olan Antalya'da madencilik faaliyetlerinin kamu yararı ve çevreye uyum perspektifinde değerlendirilmesi ve etkin şekilde denetim altında tutulmasının valiliğin 'en önemli' önceliklerinden olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Madencilikle ilgili mevzuatın amir hükümleri çerçevesinde, İl İdaresi Kanunu ile çevre mevzuatının il makamına ve kamu kurum ve kuruluşlarına verdiği yetki, görev ve sorumluluk kapsamında? maden işletmelerinin ruhsatlandırılması aşamasında yukarıda sayılan hassasiyetlerin değerlendirilmesi ve faaliyet sürecinde de etkin olarak denetlenmesi için kurumlarca takip edilmesi gereken ilke ve kuralların tüm ilgili birimlere hatırlatılması ihtiyacı hasıl olmuştur."

ANTALYA'NIN HASSASİYETLERİ KORUNACAK

Valilik duyurusunda, maden işletmelerinin ruhsatlandırılması ve faaliyetlerinin denetimi aşamasını ilgilendiren bir dizi karar alındığı ve bunların uygulanmasının Antalya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından titizlikle takip edileceği belirtildi. Antalya Valiliği'nce alınan kararlar gereği ruhsatlandırma öncesinde uyulacaklar şöyle sıralandı: "3213 Sayılı Maden Kanunu kapsamında gerek işletme ruhsatı doğrudan valiliğimizce, gerekse Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nce verilen maden işletmelerinin, ilgili mevzuat gereği kurumsal görüş için başvurularında; ÇED Yönetmeliği kapsamında Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne sunulan proje tanıtım dosyalarının incelenmesi aşamasında, sadece ilgili mevzuatın zorunlu tuttuğu kısımların değil, ilimizin tarihi, kültürel ve tabi değerleri, ekonomik, tarımsal ve ticari faaliyetleri ile turizm vb. hassasiyetleri de dikkate alınacak ve ruhsatlandırılması düşünülen maden işletmesinden etkilenmesi muhtemel tüm birimlere görüş için başvurulacaktır. İl Özel İdaresinin kapatılması neticesinde imar, yol ve içme suyu gibi altyapıya ilişkin kamusal görevlerin ilçe ve büyükşehir belediyelerine devredilmelerinden dolayı, her ruhsat başvurusu için ilgili ilçe belediyesi ile büyükşehir belediyesi ve ASAT Genel Müdürlüğü'ne de görüşleri sorulacaktır. Mevzuat kapsamında kurum ve kuruluşlardan istenilen görüşler mutlaka kurumun bağlı bulunduğu ilgili vali yardımcısının imzası ile gönderilecektir."

ANİ VE RASTGELE DENETİMLER GELİYOR

Maden işletmelerinin faaliyetleri sırasındaki denetimlerle ilgili de şu kararlar alındı: "İlimizin özellikleri ve hassasiyetleri göz önüne alındığında, madencilik faaliyetlerinin gözetim ve denetiminin tek bir noktadan koordine edilmesi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Faaliyetlerin denetimi YİKOB koordinesinde, ilgili kurumların katılımı ile yapılacaktır. Denetimler sadece şikayet üzerine değil, YİKOB tarafından oluşturulan ekipler vasıtasıyla yine YİKOB tarafından hazırlanan program çerçevesinde rutin olarak da yapılacaktır. Her işletmenin yılda en az bir defa denetlenmesi sağlanacak ve kurumlar denetim için oluşturulacak komisyona etkin katılım sağlayacaklardır. Mevzuata uygun olarak işletme ruhsatı ve GSM ruhsatı almış olan maden işletmeleri faaliyetleri süresince? proje tanıtım dosyalarında mevcut bulunan beyan ve taahhütler ile GSM ruhsatı ile ilgili hükümlere uyulup uyulmadığı vb. hususlar bakımından belli bir plan ve takvim çerçevesinde denetlenecektir. Denetimler tespit edilmiş bir takım kriterlerle rutin zamanlarda yapılabileceği gibi, şikayet üzerine ya da rastgele zamanlarda da yapılabilecektir. Bazı şikâyetler konusuna göre incelenmesi için ilgili kuruluşa gönderilebilecektir. Bu kuruluş bizzat yerinde ve hassasiyetle konuyu takip edecek, gerekiyorsa cezai yaptırım uygulanacaktır." CİHAN
19 Mart 2015 10:11
DİĞER HABERLER