Antalya ihracatta 1,5 milyar dolarları hedefliyor

Antalya ihracatta 1,5 milyar dolarları hedefliyor -Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Satıcı: -Antalya İhracatçılar Birliği olarak 2013te 1,5 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyoruz. Bu hedefe yönelik çalışmaya devam edeceğiz
ANTALYA (A.A) - Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya İhracatçılar Birliği olarak 2013te 1,5 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyoruz. Bu hedefe yönelik çalışmaya devam edeceğiz dedi.
     Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2012 yılının Türk ihracatı açısından başarılı geçtiğini kaydetti. Türk ekonomisinin ihracat, büyüme ve istihdam gibi pek çok alanda bir adım daha öteye gittiğini belirten Satıcı, bu başarının ekonomik olarak dünyanın kaosa gittiği bir dönemde yakalanmasının da ayrı önemi olduğunun altını çizdi.
     Satıcı, 2012 yılında Türkiye ihracatının Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 151 milyar 860 milyon dolar gerçekleştiğini dile getirerek, bu rakamın 150 milyar dolarlık ihracat bandını aşmak açısından da anlamlı olduğunu vurguladı. Antalyanın da bu başarıda üzerine düşeni gerçekleştirdiğini ifade eden Satıcı, İhracat ailesi olarak ekonomiyi 2012de de sırtlamaya devam ettik dedi.
     İhracatta 2012 yılındaki artışa rağmen, Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta gerileme olduğunu anlatan Satıcı, şöyle konuştu:
     ABnin Türkiyenin ihracatındaki payı bundan 5 yıl önce yüzde 54 civarındayken 2012de yüzde 38lere geriledi. Avrupaya ihracatımız azaldığı halde ihracat pazarını çeşitlendirmemizden dolayı bu oransal azalmayı totalde ihracatta artışa çevirdik. 2023te Türkiye, 500 milyar dolar ihracat, 2 trilyon dolar milli gelir ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefliyor. Bu hedeflere ulaşmada ihracat çok daha fazla önem kazanıyor. Bunun için de çok fazla çalışmamız gerekiyor. Bu çalışma başarıyı getirecektir.
    
     -Yüzde 17,7lik artışla ihracat rekoru-
    
     Mustafa Satıcı, 2012 yılında Antalya İhracatçılar Birliği üzerinden yapılan ihracatın yüzde 17,7 artışla 1 milyar 262 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Türkiyede 13 ihracatçı birliği genel sekreterliği olduğunu anlatan Satıcı, Bütün ihracatçı birlikleri içinde yüzde 17,7lik artışla 2012 yılında en çok ihracat artışı sağlayan birliğiz. Böyle bir rekorumuz var diye konuştu.
     Antalyanın 2012 yılında il olarak tek başına 1 milyar 40 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğine dikkati çeken Satıcı, bu rakamla kentin 1 milyar dolarlık ihracat yapan 17 şehir arasına girmeyi de başardığını açıkladı.
     İhracatta ilk sırayı yaş sebze meyvenin aldığını belirten Satıcı, 2012 yılında yüzde 4,23 artışla 478 milyon 115 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi. Satıcı, bu dönemde yaş sebze ve meyve ihracatını 141 milyon dolar ile madencilik, 131 milyon dolar ile toprak ürünleri, 107 milyon dolar ile kimya, 93 milyon dolar ile demir ve 61 milyon dolar ile tekstilin izlediğini söyledi.
     Madencilik sektöründe ihracatın 2012 yılında yüzde 171 artış gösterdiğine değinen Satıcı, toprak sanayinin yüzde 60,55, kimya yüzde 34 ihracat artışı sağlayarak Antalya İhracatçı Birliği içinde rekor kırdığını bildirdi.
    
     -Yüzde 41 ile Rusya lider-
    
     Mustafa Satıcı, 2012de yaş sebze meyve, kesme çiçek, maden, tekstil, kimya sanayinin de arasında bulunduğu 24 sektörde toplam 150 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini anlattı. İhracatta yüzde 41lik artışla Rusyanın liderliğini sürdürdüğünü belirten Satıcı, Rusyayı Almanya, Bulgaristan ve Çinin takip ettiğini bildirdi.
     Irak, ABD, Kazakistan, İran, Libya, Belçika, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkmenistan, Kamerun ve Gürcistan gibi ülkelere ihracatta artış meydana geldiğini belirten Satıcı, ihracat yapılan ülkelerin genişliğinin bölge ihracatçısının pazar çeşitliliğine gösterdiği önemi gösterdiğini vurguladı.
     Satıcı, Antalya İhracatçılar Birliği olarak 2013te 1,5 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyoruz. Bu hedefe yönelik çalışmaya devam edeceğiz dedi.
    
     -Tekstil sektörü Çinde kriz bekliyor-
    
     Antalya İhracatçılar Birliği Tekstil Sektör Temsilcisi Ramazan Atılgan, tekstil sektörünün 2001 ve 2008de yaşanan global krizlerden olumsuz etkilendiğini, 2011 ve 2012de ise toparlanma sürecine girildiğini anlattı.
     Sektörün tekstil, deri, konfeksiyon ve halıyı içerdiğine işaret eden Atılgan, Türkiye genelinde 2011 yılında 27 milyar 202 milyon dolar, 2012 yılında da 27 milyar 555 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini, Antalyadan ise 2011 yılında 123 milyon 160 bin dolar, 2012 yılında ise 126 milyon 30 bin dolarlık ihracat yapıldığını açıkladı.
     Türkiyede 1998-1999 yıllarında tekstilin büyük bir ivme kazandığını ve firma sayısının arttığını belirten Atılgan, bu yıllarda yüksek adetlerde üretim yapılmasına rağmen kazancın düşük olduğunu ifade etti. 2012 yılında ise üretim az olmasına rağmen kazancın arttığını vurgulayan Atılgan, bunun da ihracat ürünlerinin kalitesinin yüksekliğini gösterdiğini söyledi.
     Çindeki ucuz iş gücünün de tekstil sektörünü olumsuz etkilediğini kaydeden Ramazan Atılgan, dünya genelindeki akıl önderlerinin gelecekte Çinde bir isyan öngördüğünü anlattı. Çinde düşük fiyatlarla çalışmak zorunda kalan insanların haklarını aramak üzere ayaklanacağının belirtildiğine dikkati çeken Atılgan, Türkiye tekstilde önümüzdeki günlerde katma değerli mal yaparsa ihracatını ve karlılığını yükseltir. Çünkü artık Çindeki insanlar 30-50 dolara çalışmak istemiyorlar. Onlar da sosyal haklarını alarak geçimlerini sağlamak istiyorlar dedi.
     Türkiyede tekstil sektörünün bu öngörüye hazırlanması gerektiğini belirten Atılgan, ancak kalifiye eleman konusunda sıkıntı yaşadıklarının altını çizdi. Atılgan, Türkiye genelinde tekstil alanında 250-300 bin kişiye istihdam sağlayabilecek durumda olduğunu bildirdi.
    
     -Mermer sektörü bölgemizde öncü-
    
     Antalya İhracatçılar Birliği Maden Sektörü Temsilcisi Selçuk Baysarı, bölge ihracatı açısından 2012nin rekor yılı olduğunu anlattı. Madencilik sektörünün en yüksek ivmeyi yakalayan sektör olduğunu belirten Baysarı, birlik üzerinden yapılan ihracatta yüzde 171,61lik artış olduğunu açıkladı.
     Madenciliğin en çok ihracat yapılan ikinci sektör konumuna yerleştiğine değinen Baysarı, şöyle konuştu:
     Ağırlıklı olarak mermer ve ferrokrom olmak üzere 141 milyon 689 bin dolarlık maden ihracatımız vardır. Söz konusu bu ihracat, işlenmiş maden ve hammadde olarak iki ana başlık altında toplanırsa rakamlardan anlaşılacağı üzere büyük çoğunluk ham maden olarak ihraç edilmektedir. Lakin işlenmiş maden ihracatında ham madde ihracatına kıyasla daha yüksek yükselişler dikkati çekmektedir. Bu umut verici bir tablo. Bizlere de bölge ihracatçılarımızın ürettikleri madenleri işleyerek daha yüksek katma değerle bitmiş ürün olarak global piyasaya sunmaya yöneldiğini gösteriyor. Bu da gelişmekte olan ülkemizdeki istihdamı ve ülkemize girecek döviz miktarını yükselterek madencilik sektörünün rekor artışlarla büyüyeceğine işaret etmektedir önümüzdeki senelerde de. Özellikle mermer sektörü bölgemizde öncü.
     Baysarı, gelecek yıllarda Türkiyenin mermer sektöründeki marka değerini kuvvetlendirerek pazar lideri konumuna geleceğine inancını dile getirdi. İhracatta daha büyük artışlar yakalayabilmek için Antalya Limanının güçlendirilmesi gerektiğini belirten Baysarı, buna yönelik çalışmaları olduğunu anlattı.
     Antalyada 250-300 mermer ocağı olduğunu ve bunların her birinde ortalama 30 işçinin çalıştığına dikkati çeken Baysarı, sektörün Antalyada önemli bir istihdam kaynağı olduğunun altını çizdi.
    
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
03 Ocak 2013 13:29
DİĞER HABERLER