Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, kentin güncel kredi borcunun 48 milyar TL olduğunu, bunun 12.5 milyar TL'sini turizm, 3 milyar TL'sini tarım, 17 milyar TL'sini tüketici kredilerinin oluşturduğunu açıkladı. Çandır, Antalya'nın kişi başına kredi kullanımında 23 bin 240 TL ile 4. sırada yer aldığını bildirdi.
ATB'nin mart ayı olağan toplantısında konuşan Ali Çandır, Antalya'nın ekonomik göstergelerine dikkat çekti. Antalya'nın Türkiye ekonomisinin yüzde 2'sine denk gelen bir konuma konuşlandığını ifade eden Çandır, 1987-2002 döneminde bu oranın yüzde 2,5 olduğunu hatırlattı. Aynı dönemde genel ekonomik göstergelerde Türkiye'de 7. sırada yer alan Antalya'nın bugün ilk 10'da tutunmaya çalıştığını kaydeden Çandır, "Güncel haliyle 48 milyar TL olan kredi yükünün 12.5 milyar TL'si turizm, 3 milyar TL'si tarım, 17 milyar TL'si tüketici kredisinden ve diğer kredi yükünden oluşmaktadır. Kişi başına takibe düşmüş kredi borcumuz 883 TL ile İstanbul'dan sonra 2. sırada bulunmaktadır. Kişi başına kredi kullanımında ise 23 bin 240 TL ile 4. sırada bulunmaktayız." diye konuştu.
Antalya'nın karakteristik özelliklerinden birinin 'tasarrufçu' kimliği olduğuna işaret eden Çandır, bunun değiştiğine işaret ederek şunları söyledi: "2002 yılında bankalardaki mevduatımızın yüzde 17'si kadar kredi kullanır durumdaydık. 2015 yılında ise mevduatımızın yüzde 155'i kadar kredi kullanır konuma geldik. 2016 yılı ilk ayları itibarıyla nakit ihtiyacını karşılamak için çektiğimiz krediler, toplam kredinin yüzde 60'ını oluştururken, yüzde 33'ü ise önceki borçları ödeyebilmek için çektiğimiz kredilerden oluşmuştur. Yani sözün özü, borcu borçla ödeme eğilimimiz hızla artmaktadır."
Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası verilerinden derlenen bu bilgilerin görmezden gelinemeyeceğinin ve yok sayılamayacağının altını çizen Ali Çandır, "Eğer bunlardan herhangi birini yapan bir iyimserliğe doğru gidersek, biliniz ki çok ciddi bir hayal dünyasına dalmak üzereyiz ve bu bizim için hiç iyi değildir." dedi.
Meclis üyeleriyle başka ekonomik veriler de paylaşan Çandır, şöyle devam etti: "2002 yılında kentimiz, yarattığı her 100 TL'lik katma değer için 5 TL kredi kullanırdı. 2014 yılı sonunda ise yarattığımız her 100 TL'lik katma değer için 94 TL'lik kredi kullanır duruma geldik. Doğal olarak bu da iyi bir yapı değildir. Sektörümüzde ise bu yapı; 2002 yılında her 100 TL'lik tarımsal katma değer üretimi için 4 TL kredi kullanmak şeklindeyken, 2014 yılı sonunda her 100 TL'lik tarımsal katma değer üretimi için 24 TL kredi kullanma düzeyine çıkmıştır. Nispeten daha düşük bir artıştır ama hala bu da iyi bir yapıyı göstermemektedir."
'ANTALYA YAKLAŞIMI' İSTEDİ
ATB Başkanı Çandır, 2002 yılında 'İstanbul Yaklaşımı', 2007'de ise 'Anadolu Yaklaşımı' adlarıyla uygulamalar geliştirildiğini hatırlatarak, bir benzerinin de Antalya için hayata geçirilmesini önerdi. Bu önerilerini 'Antalya Yaklaşımı' adıyla hükümete sunduklarını dile getiren Çandır, "Antalya'nın bu zor döneminde böyle bir yaklaşımı hak ettiğini düşünüyorum. Kentimizin tüm ekonomik hayatına en yüksek direnci ve faydayı sağlayacak şekilde, işletmelerin mevcut kamu ve özel kesim borç yükünün yeniden yapılandırılmasına dayalı olan 'Antalya Yaklaşımı' önerimizin, hükümetimizce dikkate alınmasını talep ediyoruz. Böylece Antalyamızın ürettiği katma değer, sahip olduğu kapasiteyle uyumlu bir hale getirilebilecektir." dedi.
Cihan CİHAN