Antalya uluslararası sanat merkezine kavuştu, ilk misafir Picasso'nun eserleri

Turizm şehri Antalya, uluslararası standartlarda sergilere ev sahipliği yapabilecek bir kültür sanat merkezine kavuştu. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) kent merkezindeki eski hizmet binası 'Antalya Kültür Sanat' ile yeniden inşa edildi. Yaklaşık 6.2 milyon liraya mal olan merkezin eylül ayındaki resmi açılışı Picasso'nun orijinal eserlerinden oluşan büyük bir sergiyle yapılacak. Bina, farklı renklerdeki borularla süslü dış cephesiyle de dikkat çekiyor. Belli yerlerde dalgalı bir hal alan her bir boru bir insanı temsil ediyor. Renkler toplumların farklı renklerden oluştuğunu, dalgalı bölümler ise insanların tek tip olamayacağı mesajını veriyor.

ATSO'nun 1970 yılından 2008'de Gazi Bulvarı'ndaki yeni yerine taşınana kadar kullandığı eski hizmet binasının yerini Antalya Kültür Sanat yapısı süslüyor. Farklı ve renkli dış cephesiyle dikkat çeken yapının çalışmalarına 2012'de başlanmış, eski hizmet binası 2013'te yıkılmıştı. Temeli geçen sene atılan 5 katlı yeni bina yaklaşık 6.2 milyon liraya mal oldu. 2 bin metrekarelik bir alana yayılan Antalya Kültür Sanat'ın 3 katı sergi, bir katı eğitim salonlarına ayrıldı. 112 kişilik bir oditaryoma sahip binada küçük bir hediyelik eşya bölümü ile sanatverlerin vakit geçirebileceği bir kafeterya da bulunuyor. Binada, maliyetinin 3 katına yakın yekün tutan bir teknoloji kullanıldı. Merkezde, onu uluslararası niteliğe kavuşturan özel bir yangın ve iklimlendirme sistemi bulunuyor. Merkezi 14 yaş altı çocuklar ücretsiz, daha büyük öğrenciler ise indirimli gezebilecek.

Resmi açılışı eylül ayında Picasso ve Ara Güler sergileriyle yapılacak Antalya Kültür Sanat yarından itibaren iki ön sergiye ev sahipliği yapacak. Yıldızların fotoğrafçısı Cecil Beaton'ın Sotheby's arşivinden derlenen 'Protreler' ev 18. yüzyılın ünlü ressamlarından Luigi Mayer'in 'Gravürler' sergileri 6 Eylül'e kadar ücretsiz olarak gezilebilecek. Merkez, Mart 2016'da ise Andy Warhol'un eserlerine ev sahipliği yapacak.

AVM YERİNE KÜLTÜR SANATI TERCİH ETTİLER

Bugün ön açılışı yapılan merkezin ilk ziyaretçileri gazeteciler oldu. ATSO Başkanı Davut Çetin ile yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra merkezin danışmanlığını yürütecek Suna İnan Vakfı Genel Müdürü Özalp Birol ile mimar Sinan Genim, merkezi gazetecilere tanıttı ve bir basın toplantısı düzenlendi.

Başkan Davut Çetin, ATSO Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı'nın bünyesinde hizmet verecek Antalya Kültür Sanat'ın kent için yeni bir cazibe merkezi oluşturacağını söyledi. Üzerinde yükseldiği arsasıyla birlikte 10 milyon liranın üzerinde değere sahip yapıyı iş merkezi, AVM gibi gelir getirici bir proje dönüştürmeleri, satmaları ya da kiraya vermeleri de mümkünken bu yolu tercih etmediklerini belirten Davut Çetin, "Bunun nedeni çok açık, çünkü Antalya'nın kültür ve sanat odaklı bir gelişmeye ihtiyacı var." dedi.

Kültüre ve sanata yatırımın kentsel yaşam kalitesini yükselttiğine işaret eden Çetin şöyle konuştu: "Ülkeler ve kentler, kültürü, yalnızca imaj ve itibarları açısından değerlendirmiyorlar. Aynı zamanda ekonomiyi destekleme araçlarından biri olarak kültür politikaları geliştiriyorlar. Dünyada birçok kent, önceliği 'kültür odaklı kentsel gelişim' projelerine veriyor. Müze projeleri, opera salonları, kültür merkezi projeleri birbiriyle yarışıyor. Türkiye ise henüz kültür ve sanat alanındaki küresel rekabette arzu edilen noktada değil. Örneğin, müze sayımız bile ancak 400'e yaklaştı ve bunun yarısı Bakanlığa ait, yarısı özel. Anadolu'da böylesine zengin bir kültürel mirasa sahibiz; ancak müze sayımız Avrupa ortalamasının çok altında. Antalya, kültür turizminde büyük bir potansiyele sahip. Müzelerimiz ve ören yerlerimiz inanılmaz bir zenginlik ve çeşitlilik sunuyor. Ancak sadece geçmişten gelen değerlerimizle övünemeyiz, bugüne dair de bir şeyler söylememiz gerekiyor. Antalya'nın kültür turizmi açısından bir çekim merkezine dönüşmesini, turizmini 12 aya yayılmasını hedefliyoruz."

"ÖRNEK OLMALI"

İmzalanan protokol gereği 10 yıl boyunca Antalya Kültür Sanat'ın danışmanlığını bünyesinde İstanbul'daki Pera Müzesi'ni de barındıra Suna İnan Kıraç Vakfı yapacak. Vakfın Genel Müdürü Özalp Birol, iş dünyasının ve sermayenin sanatla buluşmasının önemine değinerek, ATSO'nun dünya ölçeğinde bir işe imza atarak bunun diğer ticaret ve sanayi odalarına örnek olması temennisinde bulundu.

DIŞ CEPHESİYLE MESAJ VERİYOR

Antalya Kültür Sanat, farklı dış cephesiyle dikkat çekiyor. Binanın dışını boydan boya değişik renklerdeki borular süslüyor. Düz ilerleyen borular bazı bölümlerde dalgalanıyor. Dış cephenin Antalya'dan Türkiye'ye bir mesaj verdiğini ifade eden mimar Sinan Genim, "Eğer o çubukların hepsini birer insan diye düşünürseniz; onlar yan yana olsaydı, dizilseydi, renksiz, kimsenin dikkatini çekmezdi. Zaman zaman toplumuzun başına geliyor böyle. Aynı, tek tip, düzgün, insanları yan yana dizmeye çalışıyor devleti yönetenler bir dönem. Olmuyor. Geçmişte olmadı, günümüzde olmuyor, gelecekte de olmaz. Eğer onların biraz böyle içlerindeki hareketleri dışlarına aksettirmesini, kendilerini temsil etmesini istiyorsanız orada bir şekiller oluşacak, yuvarlanacak. Hele bir de renklerini kabul ediyorsanız, kendilerini ifade etmeleri gerektiği renkleri, ortaya hoş bir şey çıkacak. Malzeme çok basit, boru. Bir de boya. Biraz da onun kendini ifade etmesini sağlıyorsanız. Orada zaman zaman söylüyorum cepheye dikkatle bakarsanız, diğer renkler birbirine gökkuşağı gibi gayet uyumlu biçimde geçiyor ama birden mavi ile lacivertin içinde keskin bir çizgi oluyor. Kimini rahatsız ediyor kimini etmiyor. O keskin çizgileri de toplumun içindeki keskin çizgileri de kabul edeceğiz. O kendini öyle ifade ediyor." diye konuştu. Genim, bütünün bir uyum halinde sunulabilmesi halinde zevk verdiğinin altını çizdi. CİHAN
30 Temmuz 2015 14:23
DİĞER HABERLER