Antalyanın kaya tırmanış rehberi hazırlandı

Antalyanın kaya tırmanış rehberi hazırlandı -Evereste tırmanan dağcılardan Yılmaz Sevgül, ekip arkadaşlarıyla 18 yıl boyunca Antalyada yaptıkları kaya tırmanışlarını Antalya Geleneksel Kaya Tırmanışı Rehberi adlı kitabı
ANTALYA (A.A) - Evereste tırmanan dağcılardan Yılmaz Sevgül, ekip arkadaşlarıyla 18 yıl boyunca Antalyada yaptıkları kaya tırmanışlarını, Antalya Geleneksel Kaya Tırmanışı Rehberi adlı kitapta topladı.
     Antalya Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, kitabının yazma nedenini ve içeriğini anlatan Yılmaz Sevgül, yazdığı kitabın Antalyada tırmanışlar için iyi bir rehber olacağını söyledi.
     Antalyanın dünyanın en önemli kaya tırmanış sporu merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Sevgül, Kitabın içeriğinde uzun, kısa 153 tırmanış rotası var. Bunların 70i Antalyaya 10 kilometre uzaklıkta olan Sivridağ üzerinde, 34ü Antalyaya 3 kilometre uzaklıkta olan Hurma kayalıklarındadır. Ayrıca Antalyanın diğer dağlarında da uzunlukları 400 metre ile bin 200 metre arasında değişen 26 uzun duvar rotası bulunuyor dedi.
     Kitapta anlatılan rotalardaki tüm tırmanışların kireç taşı yapısı üzerinde olduğunu ifade eden Sevgül, kayanın sağlam ve yüksek kalitede olmasının tırmanışa yeni başlayanlar ve geleneksel tırmanışlar için elverişli olduğunu bildirdi. Bu nedenle bu sporun temel ve ilk eğitimlerinin bu bölgede verildiğini dile getiren Sevgül, şunları söyledi:
     Turizmin 12 aya yayılma beklentisini karşılamak için yabancı dillerde yayınlanmış bu tür rehber kitaplara Antalyanın fazlasıyla ihtiyacı var. Bu anlamda Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılmış çok değerli kaynak bir kitap olacağını düşünmekteyim. Bugüne kadar Türkiyenin ve Antalyanın değerli doğal potansiyellerini yeterince iyi değerlendiremedik. Hatta bunları her geçen gün acımasızca tahrip ediyoruz. Örneğin tırmanma potansiyeli olan kayalara taş ocağı açıyoruz. Rafting potansiyeli olan akarsuların üzerinde de hidroelektrik santraller yapıyoruz. Bu anlamda bu tür kitaplar doğal değerlerin korunmasını sağladığı gibi, iyi bir ekonomi ve istihdam da yaratmaktadır.
     Bölgede bulunan kaya tırmanış rotaların çok sayıda turisti çektiğine dikkati çeken Sevgül, Antalyada yaz mevsimi hariç, 9 ay boyunca kaya tırmanışlarının uygun olduğunu söyledi.
     Yaz aylarındaki aşırı sıcaklardan dolayı bölgede kaya tırmanışlarının gerçekleşmediğine işaret eden Sevgül, Eylül ayından sonra bölgemize her yıl sayıları artan binlerce tırmanıcı gelmektedir. Bu tür rehber kitapların artmasıyla bölge dünyada daha iyi tanıtılmış olacaktır. Bu da sayıları yüz binlere ulaşan kişilerin kaya tırmanışı için Antalyaya gelmesi demektir. Özellikle Antalyanın kırsalı için de ciddi ekonomi ve istihdam artışı demektir diye konuştu.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
19 Aralık 2012 17:29
DİĞER HABERLER