Bu yılki fuarın açılışını gerçekleştiren Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle yaptığı konuşmasında Almanya;nın vize konusundaki tutumunu eleştirdi.
Westerwelle, Almanya'nın uyguladığı vize politikasını eleştirerek vize konusunda yaratılan aşırı bürokrasisinin Almanya ve Avrupa'nın ekonomik ilişkilerine fayda vermediğini vurguladı.
Westerwelle bir Arap ülkesi şeyhlerinden birisine vize verilmediğini vize verirken ilgili elçiliğin Almanya;da ikamet ve dönüş için yeterli parası olup olmadığını sorulmasına şaşırdığını ifade etti.
Westerwelle'nin Dışişleri Bakanı olarak bu konuşmayı yapması fuara katılan Türk bürokratlar tarafından da ilginç bulundu.
-Fuara yoğun katılım-
100 ülkeden toplam 6 bin 596 firmanın katıldığı fuarda Türkiye en fazla katılımcı sıralamasında 197 firma ile sekizinci sırada bulunuyor. Bu yıl fuarın partner ülkesi olan İtalya bin 57 firma ile birinci sırada yer alırken bu ülkeyi İspanya ve Çin takip ediyor.
Türkiye'nin gıda sanayicileri iki yılda bir Köln;de düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarı Anuga;ya bu yıl da rekor katılım gerçekleştirdi.
2009'da partner ülke olarak İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) organizasyonuyla Anuga'da toplam 3.141 metre karelik alanda bayrak gösteren Türk firmaları 2011'de 4 bin metre karelik alana yayıldı.
Aynı dönemler itibariyle İTO ile gelen katılımcı firma sayısı da 113'ten 146'ya yükseldi.
Partnerlik yılındaki rakamın da aşılması Türkiye açısından büyük başarı olarak görülürken, İTO da fuarda her yıl açtığı restoran için kiraladığı alanı Türk firmalarına tahsis ederek 20 firmanın daha fuara katılımını sağladı.
İTO Başkan Vekili Dursun Topçu, ''Ne yazık ki 40 civarında firmamız da yer bulunamadığı için açıkta kaldı. Fuar'da diğer ülkelerden olabilecek son dakika iptallerini yakından takip etmemize rağmen bu firmalarımıza yer bulunamadı'' dedi.
Dursun Topçu, Küçük ve Orta Boy İşletmeleri (KOBİ) dünya pazarlarına açmaya çalıştıklarını belirterek, ''2010'da Türk firmaları için yurt dışındaki 10 önemli fuara milli katılım sağladık. 2011'de 11 fuara çıktık, 2012'de 16 fuara çıkacak. İTO özellikle, KOBİ'lerin uluslararası pazarlara açılmasına destek olmak için uluslar arası fuarlara katılımı organize ediyor. Sadece 2011'de yaklaşık 800 Türk firmasının katılımı organize ettik. Fuar desteklerimiz artarak devam edecek'' dedi.
Anuga'da bu yıl için 6.000 metre karelik bir salonu kiralamak istediklerini ancak bu salonun partner ülke İtalya;ya tahsis edildiğini de anlatan Dursun Topçu, ''2012'de Paris'te düzenlenecek gıda fuarı Sial'de 10 bin metre kareye talibiz. Orada imkanlar biraz daha rahat, sanırım alabileceğiz'' diye konuştu.
Topçu, son yıllarda Türk firmalarının ürün bazında da daha çok işlenmiş gıda ile fuarlarda boy gösterdiğini bunun da ihracata önemli ivme kazandırdığını anlattı. Topçu, bazı gıda türlerinde de AB ülkelerinin tarife dışı engellerinin devam ettiğini, bunları aşmak için de hükümetin yoğun çalışmalar sürdürdüğünü kaydetti. Topçu, ''Avrupa pazarı için aslında İtalya ve İspanya ile yarışıyoruz. Bu ülkelerdeki sıkıntılar bizim lehimize gelişmelere neden oluyor. Ancak biz ayrıca İTO olarak gelişen pazarlara yönelik çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Örneğin Çin için yeni bir planımız var'' dedi.
31'inci Anuga Fuarı'na katılımın 2009 yılı katılım rakamlarını aşması özellikle Almanları sevindirdi. Köln Messe İcra Kurulu Başkanı Jürgen Roters, dünyanın en büyük gıda fuarında bu yıl rakamların iyi olduğunu belirterek, ''Küresel krizin çok konuşulduğu bir dönemde, burada tüm sektörler içinde çok büyük ağırlığı ve önemi olan gıda alanında önemli iş bağlantıları yapılacak. 100 ülkeden 6.596 firma fuarımızda stant açmış durumda ve 150 bin ziyaretçi bekliyoruz" dedi.
Fuarın açılışına İtalya Tarım Gıda ve Ormancılık Bakanı Francesco Saverio Romana da katıldı. Romano da küresel krize karşı en önemli adımların küresel ticareti tekrar büyütmekle atılacağını vurguladı.
AA