AP taslak raporunda AB Komisyonu'na 'rapor erteleme' tepkisi

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye raporunun taslağını açıkladı. Taslak raporda ilk olarak, "Türkiye'de reform süreci yavaşladı ve yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü gibi belli alanlarda geri gidiyor." tespiti yapıldı.

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin yeniden canlandırılmasının memnuniyetle karşılandığı belirtilen raporda, sorumluluklar yerine getirildiğinde yeni fasılların açılması umudu dile getirildi ve kilit önemi haiz konularda yapılandırılmış ve sık yüksek düzeyli diyalogun güçlü biçimde desteklendiği ifade edildi.

Taslak raporunda, AB Komisyonu'nun 2015 yılı ilerleme raporunun açıklanmasını seçim sonrasına bırakmasını eleştiren Kati Piri, AB'nin mülteci krizindeki işbirliğine karşı teme haklar konusunda sessiz kalacağı izlenimi verdiğini belirtti. Piri, hem AB Konseyi hem de Komisyonu'na başka çıkarlardan bağımsız olarak hukukun üstünlüğünü açıkça savunmalarını istedi.

BAĞIMSIZ MEDYAYA BASKIYA SON VERİLMELİ

Türk hükümetinin hukukun üstünlüğü alanında ciddi ilerleme kaydetmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda, AB'nin temel değerlerinden olan ifade ve basın özgürlüğünde geriye gidişten duyulan üzüntü vurgulandı. Can Dündar ve Erdem Gül'ün de aralarında olduğu tüm mahpus gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

Türk hükümetine, 'bağımsız medyaya siyasi ve ekonomik baskıya son vermesi' çağrısında bulunulan raporda, fiili ve sözlü saldırılar şiddetle kınandı. Gazetecilere karşı hakaretler ve terör kanunlarının kullanılması, internet medyası ve diğer medya organlarında içeriklere müdahale edilmesi, internet sitelerine erişimlerin engellenmesi, cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle gazeteciler hakkında soruşturma açılması, tutuklanmaları, hapse ve para cezalarına mahkum edilmeleri de raporda yer aldı.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI

Hakim ve savcılarının rızaları olmadan yerlerinin değiştirilmesinin yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkinliği ile güçler ayrımı ilkelerine zarar verdiği belirtilen raporda yeni anayasanın da siyasi yelpaze ve toplum kesimlerinden konsensüs ile yapılması gerektiği vurgulandı.

Raporda yüzde 10 seçim barajının düşürülmesi istendi 1 Kasım'da gönüllülerin oy verme ve sayım işlemini aktif şekilde takip edebilmesi ve yüksek katılım oranı övülürken, parti bürolarına ve adaylara yapılan saldırılar kınandı.

TERÖRLE MÜCADELE

Türkiye'nin terörle mücadelesinin meşru olduğuna da değinilen raporda, bu mücadelenin orantılı olması, toplu cezalandırmadan kaçınılması istendi ve özel kuvvetlerin görevlerini kötüye kullandığı iddialarının üzerine gidilmesi istendi. Türk yetkililerin sokağa çıkma yasaklarını derhal kaldırması ve yaralıların hastaneye gidişlerine izin verilmesi de talep edildi. Kürt meselesiyle ilgili olarak hemen ateşkes ilan edilmesi ve barış sürecine geri dönülmesi talep edildi. Bu konuda bildiri imzalayan akademisyenlerin soruşturulması da kınandı.

Türkiye'nin mülteci kriziyle ilgili politikalarından duyulan memnuniyetin dile getirildiği raporda Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik müzakerelerin seyrinden de olumlu şekilde bahsedildi. CİHAN
16 Şubat 2016 17:07
DİĞER HABERLER