Avrupa Parlamentosu, mayıs genel kurulunda Türk vatandaşlarına vizesiz olarak Schengen Bölgesi’ne seyahat imkanı tanıyan anlaşmayı gündeme almadı. Terörle mücadele kanunu değişmeden anlaşmayı oylamayacağını açıklayan AP’nin bu kararıyla haziran sonunda vizelerin kaldırılması zora girdi.
Video: Arşiv
AB Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına 26 ülkenin dahil olduğu Schengen Bölgesi’ne seyahatlerinde vize serbestisi tanınmasını öngören tavsiye kararını onaylaması gereken Avrupa Parlamentosu’ndan (AP) Ankara’yı kızdıracak bir adım geldi.
AP Başkanlık divanı pazartesi akşamı yaptığı toplantıda Ankara ile yapılan mülteci anlaşması kapsamındaki vize serbestisi konusunda yapıcı rol oynayacaklarını, fakat Türkiye’nin tüm kriterleri yerine getirmesi gerektiğini açıkladı.
AP grup liderleri ve AP Başkanı Martin Schulz’dan oluşan divan, 72 kriterden geri kalan 5 şartın da yerine getirildiğine dair AB Komisyonu’ndan yazılı garanti olmadan oylama yapılmayacağını açıkladı.
Parlamento ancak bu yazılı garantiden sonra vize anlaşmasını gündemine alıp oylamaya sunacak.
Oylama, Strasbourg’da temmuz ayında yapılacak oturumlara yetişmezse parlamento ağustos ayında tatil olduğu için en iyi ihtimalle eylül ayına kalacak.
‘ERDOĞAN’IN ŞANTAJLARINI KABUL ETMİYORUZ’
AP, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vize muafiyeti için kalan şartlardan en önemlisi olarak görülen Türkiye’nin terörle mücadele yasasını AB’ye uyumlu hale getirmesi talebi konusunda rest çekmesinin ardından da Türkiye için bugün olağanüstü bir genel kurul oturumu düzenleme kararı aldı.
Erdoğan terörle mücadele yasasının değiştirilmeyeceğini söylemiş, “Teröristlere çadır kurduracaksın, bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin, bize de vize için terör yasasını değiştirin diyeceksin. Biz yolumuza gidiyoruz. Sen yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan anlaş.” resti çekmişti.
Vize serbestisi için gereken 67 kriteri yerine getiren Türkiye için 5 önemli madde kaldı. AP, özellikle muhaliflerin terör suçuyla yargılanmasına yol açan terörle mücadele yasasının değiştirilmesini istiyor. AB, terör tanımının daraltılmasını talep ederken, Erdoğan TMK’daki terör tanımının genişletilmesini istiyor.
AP Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt dün düzenlediği basın toplantısında, “Bütün siyasi gruplar aynı çizgide. 72 kriterin tamamlandığına dair kesin bir kanıt olmadan Avrupa Komisyonu’nun tavsiye kararını gündeme dahi almayacağız. Bu terörle mücadele kanununun değişmesi gerektiği anlamına geliyor.” dedi.
Sosyalist Grup lideri Gianni Pittella da, “Erdoğan’ın tehdit ve şantajlarını kabul etmiyoruz.” diye konuştu. Ankara’nın vizesiz Avrupa için yerine getirmesi gereken diğer maddeler de yolsuzlukla mücadeleye AB standardı getirilmesi, kişisel verilerin korunması, AB ülkeleri ile yargı alanında işbirliğine gidilmesi, AB polis teşkilatı Europol’le daha sıkı işbirliği şeklinde.