AP, Zaman ve STV'ye yönelik baskıları eleştiren Türkiye raporunu kabul etti

Avrupa Parlamentosu, bu yılki Türkiye ilerleme raporunu 94 'hayır' oyuna karşın 432 'evet'le kabul etti. AP'nin Türkiye raporunda Türk hükümetine yönelik sert eleştiriler yer aldı.

7 Haziran seçimlerinin Türk demokrasisinin gücünü gösterdiği belirtilirken, tüm siyasi partilere istikrarlı ve temsil hüviyeti yüksek bir hükümet kurulması için çalışma yapması çağrısında bulunuldu. Sürpriz bir değişiklikle Ermeni 'soykırımı' da raporda kendine yer buldu. Avrupa Parlamentosu'nun 14 Nisan 2015'teki Ermeni 'soykırım'ı kararına Türkiye ilerleme raporuna atıfta bulunuldu. AP, Türkiye'ye Ermeni soykırımı iddialarını tanıma çağrısı yaptı. Türkiye, söz konusu değişikliğin raporda yer almaması için yoğun çaba göstermişti.

İktidarın basın hürriyeti ihlalleri yüzünden kınandığı rapor, 14 Aralık'ta Zaman ve Samanyolu Grubu'na yapılan polis baskınlarını bir defa daha gündeme alarak kınadı. AP, 15 Ocak'ta aldığı özel kararda da Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonu'na yapılan baskınları sert şekilde kınamıştı. Raporda, yargı bağımsızlığı, basın ve ifade hürriyeti, hukukun üstünlüğü ve yolsuzluk soruşturmalarına ilişkin çok sayıda eleştiri yer alıyor.

Kararda, Türkiye ile yürütülen müzakerelerde yargı ve temel haklarla ilgili 23 ve adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili 24'üncü fasılların açılması yapılan çağrı ifadesi kaldırıldı. Yargı bağımsızlığına ilişkin iki başlığın açılması çağrısı iki büyük grup olan Sosyalistler ve Hıristyan Demokratlar arasında anlaşmazlığa yol açmıştı. Raporda yapılan son değişiklikle birlikte, başlıkların açılması ifadesi yerine bu başlıkların açılması için gerekli kriterlerin yerine getirilmesinin önemine vurguda bulunuldu.

21 Mayıs'ta yapılması beklenen raporun oylaması bugüne ertelenmişti. Hollandalı Sosyal Demokrat Kati Piri tarafından kaleme alınan rapor, siyasi gruplar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle 7 Haziran seçimleri sonrası görüşülmesi konusunda karar almıştı. CİHAN
10 Haziran 2015 16:14
DİĞER HABERLER