Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye Cumhuriyeti'nin son dönemdeki politikalarının yansımaları neler? Uzun yıllardır AP'de görev yapan siyasi danışman Ali Yurttagül Samanyolu Haber'e değerlendirdi
- Ali Yurttagül: Türkiye AB’de kolay hazmedilecek bir ülke değil
- 'Ülkedeki gerilimler gizli ajanda söylemlerine sebep oluyor.'
- AB’nin Türkiye’ye ilerleyen süreçte en büyük katkısı ekonomik olacaktır.
Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’nin üyeliğini destekleyen grupların başında gelen Yeşiller Grubu’nun uzun yıllardır siyasi danışmanlığını yapan Ali Yurttagül, Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’nin son dönemdeki yansımalarını değerlendirdi.
'Avrupa'dan bakılınca Türkiye uluslararası platformda nasıl görülüyor' sorusunu yorumlayan Ali Yurttagül “son 10 yılda Türkiye’nin sergilediği dengeli ve istikrarlı bir şekilde büyüyen ülke görüntüsü ne yazık ki Gezi olayları sonrası yerini gerilim içinde bir ülke görüntüsüne bıraktı. Gezi olaylarına kadar AK Parti Avrupa Parlementosunda; muhafazakar, liberal , demokratik bir parti olarak görülüyordu. Ancak; art arda gelen bazı gelişmeler sonrasında gizli ajanda söylemleri sıkça gündeme gelmeye başladı. “ dedi.
AVRUPA PARLAMENTOSU TÜRKİYE'Yİ NASIL GÖRÜYOR?
Yurttagül , Avrupa Parlamentosu’nda son dönemdeki gerginlikler nasıl yankı buluyor sorusu üzerine; “Maalesef Türkiye’deki 4+4+4 ile başlayıp , bazı toplumsal olaylarla devam eden ve son dönemde dershane meselesiyle iyice gün yüzüne çıkan bu gerilimler Avrupa Parlamentosu'nda anlaşılmakta zorlanılıyor. Eğitim sisteminde aksaklıklar olduğu biliniyor ancak bu sistemin bir ürünü olan dershaneler üzerinden bu tartışmanın yapılması anlaşılamıyor. Türkiye’nin son 10 yılda yaptığı atılımların devamı beklenirken AB üyeliği sürecinde Şangay Beşlisine katılma talebi ve tıkanmış Anayasa çalışmaları umutları kaybettiriyor ” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’NİN AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİ NE AŞAMADA?
'Avrupa Parlamentosu Türkiye ile üyelik müzakerelerini başlattı. Bu Türkiye’nin bir Avrupa ülkesine dönüşmesinde önemli bir adımdır' diyen Yurttagül, “Türkiye yaptığı atılımlarla iyileştirmelerle aslında yapılması gerekenleri uyguluyor. Ülke her alanda yüksek standartlara kavuşunca otomatik olarak üyelik gündeme gelecektir. Türkiye’nin AB’ye girmesi bu aşamadan sonra sadece ekonomik getiri sağlayacaktır. Türkiye herhangi bir ülke değil. AB’ye alınan diğer ülkelere göre çok daha önemli bir güç. Bu sebeple AB'nde kolay hazmedilecek bir ülke değil. Türkiye AB’ne alınınca Avrupa'da dengeler değişecek.” dedi.
SAMANYOLUHABER.COM