AP'den Keneş'in tutuklanmasına tepki

AP'den Keneş'in tutuklanmasına tepki
Bülent Keneş'in tweet'leri sebebiyle hapse atılmasına tepki gösteren AP'nin en büyük grubu Hıristiyan Demokratların gölge Türkiye Raportörü Sommer, bu şartlar altında seçimlerin hür bir şekilde yapılabileceğinin garantisinin kalmadığını söyledi. AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Boştinaru da tutuklamayı kınadı.
Avrupa Parlamentosu'nun Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'in eleştirel ‘tweet'lerinden dolayı tutuklanmasına yönelik tepkisi dinmiyor.  AP Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms'ın ardından AP'nin en büyük grubu Hıristiyan Demokratlar ile Sosyalist gruptan da tepki geldi. Hıristiyan Demokratların gölge Türkiye raportörü Renate Sommer, Türkiye'de ilk defa tweet attı diye bir genel yayın yönetmeninin tutuklandığına işaret ederek, “Gazetecilerin ve basın mensuplarının acımasızca tehdit edilmeleri artık inanılmaz boyutlara ulaştı.” dedi. Cihan'a konuşan Sommer, Keneş'in eleştirel tweet'leri yüzünden tutuklanmasının basına uygulanan baskılarda yeni bir sayfa açtığını kaydetti. Bu şartlar altında 1 Kasım'da yapılacak seçimlerin hür ve demokratik standartlara uygun şekilde yapılabileceğinin garantisinin kalmadığını ifade eden Sommer, Türkiye'nin hızla demokratik değerlerden uzaklaştığını vurguladı.

'TÜRK DEMOKRASİSİNE ZARAR VERENLERE...'
Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Victor Boştinaru da Bülent Keneş'in tutuklanmasını kınayarak, TZ Genel Yayın Yönetmeni'nin derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı. Keneş'in tutuklanması ve basına yönelik süreklilik arz eden saldırıların basın hürriyeti ve yargı bağımsızlığına ilişkin endişeleri artırdığına dikkat çeken Boştinaru, ifade ve basın özgürlüğünün demokrasinin temeli ve AB üyelik sürecinin merkezinde olduğunu söyledi. Cihan'a konuşan Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı, “Türkiye'nin AB geleceğine inandığım sürece, üyelik sürecine ve Türk demokrasisine zarar verenlere yönelik eleştirilerimi sürdüreceğim.” dedi.

'TUTUKLAMA TAM BİR REZALET'

Yabancı gazeteciler de attığı tweet'ler sebebiyle hapse atılan Keneş'le dayanışma mesajları veriyor. Hollanda'nın en önemli gazetelerinden Het Parool Genel Yayın Yönetmeni Ronald Ockhuysen, tutuklama için, “Dehşet verici bir durum. Hükümetin hoşuna gitmeyen yazılar yazan ya da tweet atan gazetecileri sindirmeye çalışmak medeni ülkelerin yapacağı bir şey değildir.” yorumunu yaptı. Böylesi adımların açık ve şeffaf bir demokrasinin sonunu getireceğini belirten usta gazeteci, “Eleştirel gazetecileri tutuklatmak tam bir rezalet. Hollanda dahil tüm AB ülkeleri Türk hükümetine bunun kabul edilemez olduğunu göstermeli.” dedi.

'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN ÇOK KÖTÜ SİNYAL'
Tutuklanma kararını değerlendiren iktidar ortağı İşçi Partisi (PvdA) Milletvekili ve Türkiye sözcüsü Marit Maij ise seçim arefesinde gazetecilerin tutuklanmasının fikir özgürlüğü için “çok kötü bir adım” olduğunu vurgulayarak, “7 Haziran seçimlerinde muhalif sesler engellenmişti, şimdi de yapılan bu. Basın özgürlüğü için çok kötü bir sinyal veriliyor.” dedi.

13 Ekim 2015 02:48
DİĞER HABERLER