Yaz aylarında araçta bırakılan parfüm spreyleri ile cep telefonları tehlike saçıyor...
Yaz aylarında araçta cam önünde ya da torpido gözünde bırakılan parfüm spreyleri ile cep telefonları bomba gibi patlayabiliyor. Araçlarda maddi hasar meydana gelmesinin yanı sıra, kişilerde de önemli derecede yaralanmalara sebep olabiliyor. Uzmanlar, yaz aylarında mümkün olduğunda araçta cep telefonlarının ve parfüm spreylerinin bırakılmaması uyarısında bulunuyor.
Yaz aylarında meydana gelen olaylardan birisi de araç içinde meydana gelen patlamalar. Aşırı sıcaklarla birlikte meydana gelen patlama çoğu kez şaşkınlığa neden oluyor. Patlamaların sebebi ise bir parfüm şişesi ya da cep telefonu olabiliyor. İngiliz Sprey Üreticiler Birliği’ne göre sprey kutularına (parfüm ve benzeri kimyasal maddeler) 2 ila 8 atmosfer arasında basınç uygulanabiliyor. Bu da 20 ile 85 kg/metrekareye denk. Sprey kutuları delindikleri ya da ısındıkları takdirde şiddetle patlayabiliyor. Özellikle içlerinde yanıcı madde varsa ölümcül sonuçlarda doğurabiliyor. Bunların dikkate alınmasıyla birlikte spreyler, fabrika üretiminde genleşmelerine uygun olarak tasarlanıyor. Spreyler üretim sonrasında fabrikada sıcak su banyosuna tabi tutularak denetimden geçiriliyor.
Uzmanlar, sprey kutularının sadece ateşle temasında değil güneşle uzun süreli teması sonucunda da patladığına dikkat çekiyor. Yaz aylarında araçta bulundurulan sprey kutularının da bomba gibi patladığı genelde araç içinde camların kırılması ya da farklı şekilde zararlar verdiğini açıklayan uzmanlar, patlama anında araç içinde kişi bulunuyorsa küçük çaplı insanlarda da yaralanmalar oluştuğunu vurguluyor. Ayrıca araçta bırakılan ve güneşe maruz kalan cep telefonlarının da aşırı ısınmaya bağlı olarak bataryalarının da etkili bir şekilde patladığı ve önemli ölçüde araçta maddi zarar oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar, yaz aylarında bu tür kazaların başa gelmemesi için parfüm ve benzeri sprey kutuları ile cep telefonlarının araçta bırakılmamasını öneriyor.
CİHAN