Aradığı mantarı bulamayan emekli öğretmen örnek üretici oldu

Arkadaşından tadımlık aldığı istiridye mantarının tadına doyamayan emekli öğretmen Hasan Özdemir, mantarı bulamayınca yetiştirmeye başladı. Ürettiği mantarlar büyük ilgi gören Hasan öğretmen, siparişlere yetişmekte zorlanıyor.

Pazarda bir arkadaşından az miktarda aldığı istiridye mantarının tadını çok beğendiğini söyleyen Hasan Özdemir, "Tekrardan istiridye mantarı bulmaya çalıştım ama bulamadım. Üretilen yerleri araştırdım, yakınlarda olmadığını öğrenince kendim yetiştirmeye karar verdim. Oğlumla birlikte bir üretim tesisi kurduk. Çok lezzetli bir mantar, bölge halkı tarafından da farklı isimlerde bilinmekte." dedi.

75 KİŞİLİK BİR MÜHENDİS GURUBU İNCELEME YAPTI

Tamamen kendi imkanlarıyla kurdukları üretim tesisi için herhangi bir destek almadıklarını anlatan Özdemir, şöyle devam etti: "Terme'de bu lezzetin tanıtılması için bayağı bir çaba harcadık, el broşürleri hazırlattık dağıttık. Arkadaşlarımıza ve tanıtımını destek olacak olan kuruluşlara mantarı tattırarak lezzetini yaymaya çalıştık. Tadanların çok hoşuna giden mantarın lezzeti ününü de getirdi ve halka bayağı genişledi. Samsun ilini baz aldığımızda bunu geliştirmeyi düşünüyoruz diğer kültür mantarından var ama istiridye mantarından yok. Bunu yaygınlaştırmak için mantar üreticileri birliğini kurduk... Samsun ve diğer ilçelerinde de bu mantar çeşidinin yaygınlaşması ve üretilmesi için çalışmalarımızı vatandaşın hizmetine sunduk. İl Tarım Müdürlüğünden de 75 kişilik bir mühendis gurubu incelemelerde bulundu ve uygulama eğitimi aldılar. Bu uygulama eğitimi sonucunda bulundukları ilçelerde de bu işin gelişmesine katkı sağlayacaklarını söylediler. Ne kadar çok üretim olursa o kadar yararlı olacağını düşünüyoruz"

Herkese kapılarının açık olduğunu belirten Özdemir, insanların isterlerse evlerinde dahi bu mantarı yetiştirebileceklerini, evde mantar yetiştirmek isteyenlere destek sağlayabileceklerini kaydetti.

Özdemir, Termelilerin bu mantarı çok sevdiğini, pazar arama gibi bir sıkıntıları olmadığını, ilçedeki talebe bile zor yetiştiklerini dile getirdi. İstiridye mantarının bölgede kayın mantarı olarak bilindiğini söyleyen Hasan Özdemir, ekimi yapılan mantarın 1 ay sonra toplanmaya hazır hale geldiğini ifade etti.

İSTİRİDYE MANTARININ TANITIMINI SAMSUN MANTAR ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ YAPACAK

Babasının merakıyla kendisinin de bu işte aktif rol aldığını belirten Samsun Mantar Üreticileri Birliği Başkanı Kemal Bülent Özdemir, "Bu mantar çeşidini bölgemizde daha fazla yaymak için uğraşıyoruz. Mantarımızın lezzeti çok güzel, besleyici özelliği fazla ve gelir açısından da vatandaşlarımıza katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Biz burada bunu kendi seralarımızda yetiştiriyoruz ama talebi karşılayamıyoruz. Talebi karşılayabilmemiz için hem bunu bölge halkımıza eğitimini verip anlatacağız hem de onların bu gelirden faydalanmasını sağlamak istiyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN
05 Temmuz 2015 11:38
DİĞER HABERLER