Arap akademisyenler: Hizmet Hareketi, rüyalarımızı gerçekleştirdi

ERZURUM (CİHAN)- İnayet Derneği'nin davetlisi olarak Erzurum'a gelen Arap akademisyenler, Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet Hareketi'nin dünyadaki yansımalarını anlattı.

Hira Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Savaş'ın moderatörlüğünde, 'Arap dünyasında eğitim faaliyetleri' konulu panel Yenişehir'deki bir düğün salonunda düzenlendi. Panele Faslı Prof. Dr. Ömer Ecce, Dr. Abdulhamit Davudi, Abdulaziz İdrisi ve İbrahim Hamlisi ile Ürdünlü Prof. Dr. Cemal Seferti ile Lübnanlı Rand El Maliki katıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan panele 2 bine yakın dinleyici katıldı. Hira Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Savaş, Hizmet Hareketi üzerine doktora yapan Arap akademisyenleri Erzurum'da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

"İSLAM ÜLKELERİNDE PARADİGMALAR ÇÖKÜYOR"

Siyasal ve ekonomik sıkıntılar yaşayan İslam ülkelerinde paradigmaların çöktüğünü belirten Savaş, Hizmet Hareketi'nin bu süreçte kurtuluş reçeteleri sunduğunu dile getirdi. Fethullah Gülen Hocaefendi'nin kuramsal ve pratik olarak evrensel bakış açısıyla ortaya koyduğu prensiplerin İslam ülkelerinde heyecanla karşılandığına vurgu yapan Savaş,"100 yıldır İslam ülkeleri sıkıntı yaşıyor. 100 yıldır İslam ülkeleri içinde bulundukları sıkıntılardan kurtulmak için çıkış arıyor. İşte bu noktada Hizmet Hareketi İslam ülkelerine teorik ve pratik olarak içinde bulundukları sıkıntılardan kurtulmalarının yollarını, reçetelerini sunuyor." dedi.

"ASRIN YİĞİT İNSANLARISINIZ"

İbrahim Hamlisi, Hizmet Hareketi'nin dünyanın her köşesine Allah'ın ismini duyurmak için gittiğini söyledi. Hamlisi, özellikle beyazların sömürdüğü Afrika ülkelerinde Hizmet'e büyük bir teveccühün olduğunu bunun temelinde ise, 'almadan vermek' düsturunun yattığına dikkat çekerek, "Erzurum'dan çıkan bu nur, bu hizmet hareketi bütün dünyayı aydınlatıyor. Afrika ve Avrupa'da Hizmet, İslam'ın nurunu yayıyor. Özellikle beyaz adamın sömürdüğü Afrika'da, Hizmet Hareketi'ne büyük ilgi var. Nedeni ise bu adanmış, gönül insanları Afrika'daki insanlara karşılıksız hizmet ediyor. Sizler asrın yiğit insanlarısınız." diye konuştu.

"HİZMET MODELİNDEN YARARLANMAMIZ LAZIM"

Prof. Dr. Ömer Ecce, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin Kur'an-ı Kerim, sünnet ve siyerden istifade ederek, hizmet hareketini ortaya çıkardığını söyledi. Ecce, Gülen Hocaefendi'nin, Hazreti Muhammed'in (sav) insanlara yaklaşımındaki pratik metotları keşfettiğini kaydetti. Hizmet Hareketi'nin, Asr-ı Saadet dönemindeki muhacir- ensar kardeşliği, projesini günümüzde uygulamaya soktuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ecce,"Fethullah Gülen, kardeşlik projesini uyguluyor. Üstün ahlakı insanın tabiatı haline getirmiş. İslam ülkelerindeki alimlerin çoğu teorik çözüm sunarken, Hocaefendi sunduğu teoriyi realiteye dönüştürdü. İnsanlık ve İslam alemi olarak Hocaefendi'nin Hizmet modelinden, kardeşlik modelinden yararlanmamız lazım. Hocaefendi İslam dünyasının önemli alimlerinden birisi. Gelecekte insanlık barış- huzur içinde yaşayacaksa Fethullah Gülen'in düşüncelerine ihtiyaç var."

"HİZMET, ALLAH İÇİN İNSANA YATIRIM YAPIYOR"

Rand El Maliki de, bir akademisyen olarak Hizmet Hareketi'ni 'İslam dünyasının ihtiyaçlarını karşılıyor mu?' diye incelemeye başladığını anlattı. Maliki, Fethullah Gülen'in kitaplarını okudukça ve onun şahsında Hizmet Hareketi'ni tanıdıkça ilgisinin arttığını vurguladı. Hizmet Hareketi'nin, Allah için insana yatırım yaptığının ve örnek insan yetiştirme idealinde olduğuna değinen El Maliki, "Hizmet camiası yüce dağlar gibi insanlar yetiştiriyor. Zemin sarsıldı mı, bu kaygan zemini sağlam tutan zirve insanlar yetiştiriyor. Fethullah Gülen ve Bediüzzaman islam ülkelerinin temel problemi olarak cehalet, yoksulluk ve tefrikayı tesbit edip, bu hastalıklara karşı reçeteler sunmuşlar."

Ürdünlü akademisyen Prof. Cemal Seferti ise Fethullah Gülen'i, Hizmet Hareketi'ni tez çalışması olarak çalıştığını belirtti. Hocaefendi'nin Arapçaya çevrilmiş eserlerini okuyup izlediğinden, 4 şeyi Hizmet Hareketi'nde ve Hocaefendi'de keşfettiğine dikkat çeken Seferti, "Hocaefendi'nin eserlerini okuyup, Hizmet'i tanıyınca şu dört şeyi keşfettim. Hizmet Hareketi metodunu, ilhamını Kur'an-ı Kerim ve sünnetten alıyor. Kucaklayıcı model. Evrensel olarak İslam'ı bütün insanlığa takdim ediyor. İnsanın olduğu her alanda, İslam hizmet alanları açmış. Üstün ahlaklı, imanlı insanı inşa etmek için kucaklayıcı, aksiyona dayalı evrensel söylemi var. Fethullah Gülen, ahlaki değerleri yeniden ele alıp hayata geçiriyor. Hocaefendi'nin, Peygamber Efendimiz'den ilham aldığını görüyoruz."

"RÜYALARIMIZI GERÇEKLEŞTİRDİ"

Abdulaziz İdrisi, İslam ulemasının Hizmet Hareketi'nin sahabenin ahlakını yaşatmak ve yaymak konusunda hem fikir olduğunun altını çizdi. İdrisi, İslam dünyasının muhterem Hocaefendi'yi mürşit olarak gördüğüne vurgu yaparak; "Arap dünyasında Hizmet Hareketi'ne ve Muhterem Hocaefendi'ye karşı büyük bir teveccüh var. Çünkü Hocaefendi, peygamberlik misyonunu yeniden ihya etti, sahabenin ahlakını yeniden ihya etti. Hizmet'te sohbet, hicret, ensarlık, dert, himmet, misyon var. Müslümanların gönlünde infak duygusunu farklı ihya etti. Yani hizmet hareketi, Hocaefendi rüyalarımızı gerçekleştirdi."

"YENİ BİR DÜNYANIN MÜJDESİNİ VERİYOR"

Dr. Abdulhamit Davudi, İslam dünyasının Fethullah Gülen Hocaefendi'ye ve Hizmet Hareketi'ne ihtiyacının bulunduğunu açıkladı. Davudi, Hocaefendi'nin dünya zevkleri namına her şeyden vazgeçmiş bir alim olduğunu anlattı. Hocaefendi'nin kitapların okuyunca onun yeni bir dünyanın müjdesini verdiğinin görüleceğine değinen Davudi,"Fethullah Gülen Hocaefendi'ye bizim, İslam dünyasının ihtiyacı var. Kitaplarını okuyunca yeni bir dünyanın müjdesini veriyor. Yaşadığımız krizlerden yeni diriliş projeleri üretmiş. Ufuk sahibi. 25 yıl öncesinden bugünleri gören Hocaefendi'nin 25 yıl sonrasıyla ilgili ön görülerini hayal etmekte zorlanıyorum. Hocaefendi ve Hizmet camiası insanı yeniden insanı inşa ediyor."
CİHAN
04 Nisan 2015 14:35
DİĞER HABERLER