Arap dünyasının kalbi Arap Birliği, tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Rus Parlamentosu, Avrupa Parlamentosu ve Lordlar Kamarası'ndan sonra Arap Birliği de Fethullah Gülen hareketini masaya yatıyor. İslam dünyasındaki ıslah hareketleri ve Fethullah Gülen hareketinin tecrübeleri, dünyanın önde gelen akademisyenleri tarafından Kahire'deki Arap Birliği merkezinde tartışılacak. Kahire Üniversitesi Ekonomik ve Siyasal Bilimler Fakültesi ile Akademi Araştırmalar ve Internet Vakfı ve Hira Dergisi tarafından ortaklaşa düzenlenen konferans üç gün sürecek ve internetten arabturkdialog.com adresinden de canlı olarak yayınlanacak.
Konferansı organize eden Kahire Üniversitesi Ekonomik ve Siyasal Bilimler Fakültesi, Medeniyetler ve Kültürlerin Diyalogu Araştırmaları Merkezi Başkanı Profesör Nadya Mustafa, konferansın hem Mısır'da ve hem de Arap dünyasında büyük bir yankı meydana getireceğini söyledi. Merkez olarak pek çok konferansa ev sahipliği yaptıklarını; ancak ilk kez bu kadar büyük bir ilgiyle karşılaştıklarının altını çizen Mustafa, Gülen hareketini daha iyi anlamak için böyle bir konferans düzenleme kararı aldıklarını belirtti.
"HALKIN TEVECCÜHÜNÜ NASIL KAZANIYORLAR, ANLAMAK İSTİYORUZ"
Son yıllarda Gülen hareketinin Arap dünyasında da duyulduğunu; ancak yeteri kadar bilinmediğini de vurgulayan Mustafa, "Bu hareket Türkiye'de ve yurt dışında yönetimlerle çatışmadan tamamen bir sivil yapılanma olarak faaliyet gösteriyor. Bunu nasıl başarıyorlar ve halkın teveccühünü nasıl kazanıyorlar, anlamak istiyoruz." dedi.
"İslam Dünyası'nda Reformun Geleceği: Fethullah Gülen Hareketi ile Karşılaştırmalı Tecrübeler" başlığıyla düzenlenen konferansa Mısır'ın önde gelen isimlerinden Ezher Üniversitesi Rektörü Ahmet Tayyib, Ahram Politik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Hasan Ebu Talip ve Hani Raslan, Kahire Üniversitesi'nden Prof Alia El Mehdi, Prof. Kemal Munufi, Prof. İbrahim Bayyumi katılacak. Konferansa ayrıca ABD'den Jill Carroll, Uluslararası Müslüman Âlimler Birliği Genel Sekreteri Muhammed Selim El Awa, Mısırlı ünlü düşünürler Muhammed İmara, Tarık El Bişri, Zağlul Naccar, Tunus'tan Prof. Ebu Yarib El Marzuki, Fas'tan Prof. Semir Budinar, Ürdün'den Fethi Malkavi, Cezayir'den Ömer Cidal, Türkiye'den Ali Bulaç ve Mustafa Özcan gibi isimler de iştirak edecek.
ARAP BİRLİĞİ İLK KEZ BU TÜR BİR KONFERANSA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Toplantının Arap Birliği'nde düzenlenmesinin Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki yakınlaşmanın en güzel örneklerinden biri olduğunu ifade eden Nil Yayınları ve Hira Dergisi Ortadoğu Sorumlusu Şükrü Şahin, Arap Birliği'nin ilk kez bu tür bir konferansa ev sahipliği yaptığının altını çizdi.
Konferansın organizasyon heyetinde yer alan Prof. İbrahim Bayyumi ise Arap dünyasında Türkiye'ye olan ilgi ve Fethullah Gülen hareketine yönelik merakın bu tür bir konferansın düzenlenmesine giden yolu açtığını belirtti. Konferans sırasında Gülen Hareketi'nin İslami geri planı ve küresel etkilerinin ele alınacağını vurgulayan Bayyumi, "Gülen Hareketi Batı ile pozitif diyalog adına diğer İslami hareketlerden neden daha fazla başarılı olmuştur?" gibi sorulara cevap arayacaklarını aktardı.
HAREKET, DAHA ÖNCE KREMLİN, AP, LORDLAR KAMARASI, AVUSTRALYA, YEMEN VE PAKİSTAN'DA DA AKADEMİSYENLER TARAFINDAN MASAYA YATIRILDI
Daha önce Kremlin, Avrupa Parlamentosu ve Lordlar Kamarası başta olmak üzere Avustralya'dan Irak'a, Yemen'den Pakistan'a pek çok ülkede Gülen Hareketi dünyaca ünlü akademisyenler tarafından tartışılmıştı. Son yıllarda Arap dünyasında da tanınmaya başlayan ve büyük bir ilgiyle izlenen Gülen'in Arapçaya çevrilen eserleri büyük bir rağbet görüyor.
Konferansın canlı olarak verileceği arabturkdialog.com internet adresine şimdiden yüz binlerce kişinin giriş yaptığını vurgulayan konferansın basın danışmanı Dr. Besim Hafeci ise konferanstan sonra da sitenin yayınlarına devam ederek Türkiye ve Arap dünyası arasında köprü olmayı sürdüreceğini dile getirdi. Konferans sırasında Fethullah Gülen Hareketi'nin yanı sıra, 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren etkin olan hareketlerdeki ıslah ve yenilenme faaliyetleri de masaya yatırılacak.
EV SAHİBİ ÜNİVERSİTE, OBAMA'YI DA AĞIRLAMIŞTI
Konferansı organize eden Kahire Üniversitesi, Mısır ve Arap dünyasının en prestijli üniversitesi olarak kabul ediliyor. Kahire Üniversitesi, haziran ayında da ABD Başkanı Barack Obama'nın İslam dünyasına hitap ettiği tarihi konuşmasına ev sahipliği yapmıştı.
Konferansın diğer organizatörü Hira Dergisi ise üçüncü yılında 20 bin tiraja ulaşan ve Arapça yayınlanan üç aylık ilim ve kültür dergisi. Abant Platformu ile Ahram Politik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi, 2007 yılında da Kahire'de "İslam, Batı ve Modernizasyon" başlığı altında bir konferans düzenlemiş, Türk ve Mısırlı aydınları bir araya getirmişti.
Toplantıya katılmak için Endonezya'dan Etiyopya'ya, Uganda'dan Rusya'ya dünyanın dört bir yanından çok sayıda dinleyicinin de gelmesi bekleniyor. (CİHAN)