Arıcı, terör korkusuyla yaylaya çıkamayınca bal üretimi düştü

Arıcı, terör korkusuyla yaylaya çıkamayınca bal üretimi düştü
Artan terör olayları sebebiyle kovanlarını yaylaya çıkaramayan arıcılar, beklenen üretimi yapamadı. Batı bölgelerinden alınan siparişlerde de ciddi azalma olunca üreticiler zarar etmeye başladı.

Antalya'da düzenlenen 6. Yöresel Ürünler Fuarı'nda ticaret ve sanayi odaları tarafından açılan stantta ballarını tanıtan Hakkarili arıcılar yaşadıkları sıkıntıyı anlattı. Güvenlik sebebiyle yaylalara çıkamadıklarını, oluşturulan güvenlik bölgelerinin tamamının, kovanlarını taşıdıkları yaylaları da içine aldığını anlatan arıcılar, bu durumun üretimlerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Seracettin Keği, çözüm süreciyle birlikte bölgede oluşan güven ortamının arıcılık ve bal üretimine ilgiyi artırdığını söyledi. 7 Haziran'dan sonra ise arıcılık yapılan alanların 'güvenlik bölgesi' ilan edildiğini anlatan Keği, "Arıcılık ve bal üretimi tamamen durdurdu." dedi. Bölgelerinde en az 3-4 bin insanın bu durumdan olumsuz etkilendiğini ifade eden Seracettin Keği, "Bu durum üretici, alıcı, satıcı herkesi etkiledi. Barış süreciyle, insanlar güvenlik kaygısı yaşamadan, arıcılar daha rahat yayalara gidiyordu. Arıcıların kovanlarını konuşlandırdığı yerlerin hepsi şuan güvenlik bölgesi oldu. Halkımız çıkamıyor. 4 aydır böyle. Arının çiçek toplayıp bal yapabileceği yerlerin tamamı güvenlik bölgesi olarak ilan edildi." diye konuştu.

BALIN KİLO FİYATI İKİYE KATLANDI

Havaların ısınmaya başlamasıyla mayısta kovandan çıkan arıların bir ay kendilerini besledikten sonra haziran ortasından itibaren çiçek toplamaya başladığını anlatan Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi, "Bu aylarda arı kendini bal üretimine sokar. 7 Haziran'dan sonra olayların başlamasıyla arı dışarıya çıkamadı. Yeterince çiçeğini, böceğini toplayamadı. Şemdinli'nin ağaç balı normal şartlarda 1 ton çıkardı, bu yıl 100 kilo bile çıkmadı." ifadesini kullandı. Bölgelerinde 30 ton olan bal üretiminin 10 tona gerilediği bilgisini de paylaşan Keği, bu durumun fiyatları da etkilediğini, kilogramı 250 lira olan balın şu an 400-500 liradan satıldığını vurguladı.

Arıcılıkla geçinen ailesinin 7. kuşağını temsil eden Mazlum Balcı, bölgenin en büyük bal üreticilerinden biri. 300 kovanları bulunduğunu ve yıllık 3-4 ton bal ürettiklerini belirten Balcı, 7 Haziran'dan sonra tırmanan terörün kendilerini olumsuz etkilediğini kaydetti. Üretimlerinin 5'te 4 oranında azaldığını dile getiren Mazlum Balcı, ayrıca aldıkları siparişlerde de ciddi azalma olduğunu söyledi. Mazlum Balcı, sözlerini şöyle tamamladı: "Sipariş üzerine Türkiye'nin her yerine bal gönderiyorum. Olaylardan sonra telefonlarım azaldı. Parasını yatırmayan müşterilerim oldu. Şemdinli'de olduğum için satın almaktan vazgeçenler oldu. İnsanlarda ön yargı oluştu. Şuan kimse hiçbir şey yapmıyor. İnsanlar Allah'a emanet yaşıyor."



CİHAN
22 Ekim 2015 13:00
DİĞER HABERLER