22 Mart 'Dünya Su Günü' öncesi İzmir'de örnek bir proje hayata geçirilecek. Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nde günde 2 bin metreküp atık suyu 'içme suyuna' çevirecek yeni bir tesis için çalışmalara başladı.
Türkiye, yılda kişi başına düşen bin 519 metreküp su miktarı ile 'su sıkıntısı çeken ülkeler' arasında. Türkiye İstatistik Kurumu nüfusun 2030'da 100 milyona ulaşacağını öngörüyor. Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için, kişi başına düşen yıllık su miktarı en az 8 bin metreküp olması gerekirken, Türkiye'de kişi başına düşen su miktarının yılda bin 120 metreküp olması bekleniyor.
ARITMA SUYUNDAN İÇME SUYUNA
İZSU Genel Müdürlüğü, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'ndeki atık sularını mikrofiltrasyon, ultrafiltrasyon ve ters osmoz sistemleri ile içme suyu (TS266) standartlarına getirecek yeni bir tesis kurmaya hazırlanıyor. 'Geri Kazanım Ünitesi'nin proje ve yapım ihalesinin yapılabilmesi için teknik şartname hazırlanıyor. Tesis günde 2 bin metreküp atık suyu arıtıp içme suyu standartlarına getirecek kapasitede olacak. Günde 600 bin metreküp evsel atık suyun arıtıldığı Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nde 5 bin metrekare alanda kurulacak pilot tesiste yüksek arıtma teknikleri ile atık su içindeki hem çözünmüş tuzlar hem de bakteri ve virüsler arıtılacak.
İzmir'de şu an içme suyu sıkıntısının olmadığını, barajların dolu olduğunu ancak küresel iklim değişikliği ile ilgili yapılan çalışmalarda dünyada en çok etkilenecek bölgenin Türkiye olduğuna işaret eden İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, şu ifadeleri kullandı: "Küresel iklim değişikliği nedeniyle yağışlarda azalma ve yağış rejiminde değişiklik olacağı öngörülüyor. Daha seyrek ama şiddetli yağışlar olacak ve bu nedenle yağışların yeraltı sularını besleme özelliğinden yararlanamayacağız. Bu bölgemizde kısıtlı olan su kaynaklarının nüfus artışı ile birlikte daha da azalacağına işaret ediyor.
Kişi başına kullanılabilir su miktarımızın azalacağı öngörülüyor. Gelecekte ileri tekniklerle su kalitesini artırmak zorunlu hale gelecek. Biz de çok büyük kapasiteli yatırımlarla işe başlamak yerine küçük ölçekli bir uygulama ile bu konuda ciddi bir işletmecilik deneyimimiz olsun istedik. Yaklaşık 2, 2.5 milyon liraya mal olacak tesisin bu yıl içinde proje ve yapım ihalesine çıkmayı planlıyoruz. Tesis yaklaşık 1.5 yıl içinde bitecek. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nden çıkan evsel atık su, bir miktar tuzlu olduğu için bu tesis deniz suyu arıtımına da örnek olmuş olacak."
Cihan CİHAN